Rachel met 8e plek Metz op weg naar Spelen; Danne verrast met winst in Embrun; Wouter 17e in XTerra Xonrupt; Schaduw over ChTriman bij overlijden triatleet – WTJ 1925

MAANDAG – De laatste wedstrijd van Rachel Klamer alvorens ze met de Olympische ploeg naar Tokio vertrekt, was in Metz. Rachel wilde bewust nog iets meer wedstrijdritme opdoen. Beetje zelfvertrouwen tanken ook wellicht. Het was zaak na de intensieve trainingsperiode op hoogte in Font Remeu om een race in Frankrijk te vinden die doorging. Het werd de GP van Metz, waar wel meteen een veld van wereldklasse aan het vertrek stond. Klassering was ook niet zo relevant, het ging erom in een competitie uit te komen. Het resulteerde voor Rachel in een achtste plaats, ze was daarmee de beste voor haar Franse club Brive Limpousin Triathlon. Zoals bij de Teamcompetitie in ons land tellen voor de Fransen de clubbelangen vaak nog veel meer dan de individuele belangen.

Rachel als outsider naar de Spelen

De sprint triathlon in de stad in Noord-Oost Frankrijk werd gewonnen door Non Stanford. De Britse was negen seconden sneller binnen dan thuisfavoriete Cassandre Beaugrand, die in de sprint de Deense World Cup winnares van Mexico Alberte Kjaer Pedersen versloeg. Ook daarna volgden grote namen als Leonie Periault, Jeanne Lehair en Emma Lombardi vooraleer Natalie van Coevorden en Rachel zich over de meet ‘storten’. Rachel verspeelde 44 seconden op de winnares, met name bij het zwemmen. Het secondenspel wat een sprint triathlon toch is, zegt natuurlijk nog weinig over de uiteindelijke Olympic Distance race in Tokio. Rachel kan de Spelen als relatief outsider tegemoet gaan en dat is misschien wel haar grote kracht straks. In de luwte toeslaan, zo stellen we ons dat voor. Met haar Franse ploeg finishte ze op een bescheiden elfde plaats overigens.

Barbara en Marit ook in Metz

Ook Barbara de Koning deed mee namens haar Franse club Vallons de la Tour. Ze kwam op de 23e plaats binnen op 1.50 van Stanford. Was daar vierde junior mee. Maar het was wel dankzij Barbare (en Emma Lombardi en Cathia Schar) dat haar team derde werd in de wederom door Poissy gewonnen Grand Prix. De derde Nederlandse atlete was Marit van den Berg, uitkomende voor het als negende eindigende Les Tritons Meldois. Ze finishte 41e (van de 83 deelneemster) op vier minuten van de Britse winnares.

Bij de mannen was het Dorian Coninx die won. Vier seconden later kwam Antony Pujades binnen. Het Franse duo werd op het podium geflankeerd door de Zwitser Florin Salvisberg. Nederlandse mannen stonden niet aan de start.

Danne verrast iedereen met winst in Embrun

We blijven in Frankrijk want prachtig nieuws kwam vanuit Embrun, waar Danne Boterenbrood de halve triathlon op haar naam schreef. Ik hoor jullie denken: Embrun? Is dat niet altijd half augustus pas? Zijn die Fransen zo anticyclisch dat ze hun wedstrijden in coronatijd naar voren halen in plaats van uitstellen? Niets van dat alles. Deze Embrun-race is nieuwe op te kalender. De Embrunman blijft zoals gewoonlijk op 15 augustus staan.

Even verrassend als de wedstrijd zelf was de deelname en vervolgens winst van Danne Boterenbrood op de halve afstand. Haar voornaamste tegenstandster was Lou Prigent. De triatlete uit Versailles kwam een krappe minuut eerder uit het meer van Embrun. Op het uiteraard bergachtige parcours was Danne in haar element. Ze reed twee minuten bij Prigent vandaan en voegde daar bij het lopen nog een driekwart minuut aan toe. In haar eerste wedstrijd als ‘mamma Danne’ sloeg de Ferro Mosae-triatlete uit Maastricht dus onverbiddelijk toe. Klasse vergaat niet, riep ook haar vroegere partner Edo van der Meer. En zo is het maar net. Op Instagram durfden de Fransen haar naam er niet bij te zetten, daar struikelde de speaker ook over: 1ere femme! Bravo en 5.16 uur. Stond er. Dat was echter niet haar echte eindtijd, die lag op 5.22.17 wat wel aangeeft dat ook deze nieuwe variant op de Embrunman niet voor de poes is. Lou Prigent werd dus tweede op 1.20 minuut, Laetitia Dardanelli derde op twee minuten en daarna een groot gat naar de volgende finishers. Britt le Fevre (Franse naam, maar Nederlandse) van het Holtense triathlonteam finishte als 16e in zes uur en een kwartier.

Beste man was Felix Pouilly in 4.19.10. Daarna volgden Yannick Matejicek en Luc Gabison op resp. 4.22 en 4.26 uur. Beste Nederlander was Peter van der Maas op een 33e plaats in 4.58.51 uur. Hij was meteen de laatste, die onder de vier uur dook in deze wedstrijd, die de komende jaren vast meer Nederlandse bergliefhebbers gaat trekken. Er stonden nu 339 triatleten aan de start. We zetten de Nederlanders op een rijtje (doen we straks niet meer met alle halves hoor, want dan is het einde zoet. Op de heles blijven we dat wel doen).

33.Peter van der Maas 4.58.51
58.Bram Verweij 5.10.33
156.Albert Mulder 5.55.31

V:
1.Danne Boterenbrood 5.22.17
16.Britt le Fevre 6.15.10

Ron Hellebrekers, die ons over deze wedstrijd tipte, deed zelf mee aan de kwart afstand en werd derde in zijn masters categorie. Gesela Ebbinge was beste Nederlandse bij de vrouwen op een 33e plaats. de winst ging naar Dorian Muller, die zijn broer Antoine versloeg. Beste vrouw was Candice Mizon.

XTerra Xonrupt: Wouter Dijkshoorn 17e

Terwijl in de Tour de France het bij ons al veel langer bestrafte ‘littering’ even actueel werd rondom Mathieu van der Poel stond in het Land van Marianne nog een derde wedstrijd op de rol, namelijk die van Xonrupt in de Franse Vogezen. Deze XTerra-race bestaat al sinds 2006. De gedoodverfde favorieten waren de Fransen zelf met titelverdediger Arthur Forissier en Arthur Serrieres voorop. Maar het was hun landgenoot Maxim Chane, die er uiteindelijk met de winst vandoor ging. En overtuigend ook. Hij was twee minuten sneller dan de verrassende Deen Jens Emil Sloth Nielsen en acht minuten rapper dan Forissier, de winnaar van twee jaar terug. De Belgen Lucas van Deynze en Geert Lauryssen deden het met een zevende en tiende plaats ook goed. Dat XTerra een specialiteit op zich is, ervaarde Wouter Dijkshoorn ook. Landskampioen geworden twee jaar terug in Almere, maar in Xonrupt voorzichtig debuterend met een 17e plaats. Wouter keek tegen een achterstand van een half uur op Chane aan. Op zich overigens hele normale tijdsverschillen in XTerra-races.

De winst bij de vrouwen ging voor het eerst in een XTerra naar Solenne Billouin, die zich thuis voelde in de Vogezen en de drie nummers drie minuten sneller aflegde dan de meer ervaren XTerra-triatlete Marta Menditto. De Italiaanse op haar beurt liet de Tsjechische Jindriska Zemanova weer achter zich. Een aantal van bovengenoemde namen zien we op 11 september terug op Ameland, waar de XTerra al lekker vol loopt met inschrijvingen.

Het lijkt wel een Franse aflevering op Trikipedia, want ook de laatste race in deze WTJ is van Franse bodem. Zaterdag ging immers de ChTriman in Gravelines door. In de beginjaren (toen we nog 3athlon.nl heetten) was die wedstrijd zelfs mediapartner. De Franse organisatie wilde graag een internationaler startveld en promootten hun race toen overal waar het maar kon. Bijgevolg zijn we het evenement altijd blijven volgen, des te triester nu het nieuws dat een 47-jarige Belgische triatleet onwel geworden is tijdens het zwemmen en aan de gevolgen daarvan overleden. Het gebeurde rond kwart voor een ’s middags. De triatleet bevond zich in het achterveld bij het zwemmen. Het trieste voorval werd pas duidelijk toen de meeste triatleten al aan het fietsen waren en het lastig communiceren was om de wedstrijd eventueel stil te leggen. De meeste triatleten kregen het slechte bericht pas na de finish te horen.

De animo om er nog een meeslepend wedstrijdverslag van te maken ontbreekt dan plots, met alle respect voor de prestaties van alle deelnemers overigens. ChTriman is sinds jaar en dag een race waar de Belgen heersen. En dus was er na Ruben Geys nog een Belgische winnaar op een hele afgelopen zaterdag namelijk Kim Colpaert. Hij bleef als enige onder de negen uur 8.56.49. Landgenoot Tom Steenackers volgde drie minuten later als tweede. De Fransman Benoit Marcolini eindigde derde in 9.02. Het Belgische succes was compleet met de winst van Helga Sibick in een scherpe 9.36.21 uur. Ze gaf twee Francaises klop: Heloisde Focquenoy (9.43) en Floriane Jeannin (9.56). Begrijpelijkerwijs bleef de Belgische feestvreugde achterwege.

Van Nederlandse zijde deden drie triatleten mee. Kaspar Straathof gaf tijdens de marathon op, Sander van Dijk bleef net boven de tien uur en daarmee mooie top 25-klassering.

M:
24.Sander van Dijk 10.05.46
188.Jac Gillis 13.04.52

Tot zover deze ‘Franse aflevering’ van Trikipedia. Binnenkort maar eens de domeinnaam .fr erbij betrekken en vragen of Arthur Mekenkamp daar mee uit de voeten kan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.