Zilver voor Silke, brons voor Ann en Joey op EK run-bike-run Targu Mures – WTJ 1923

ZONDAG – We gaan het EK run-bike-run eens op een rijtje zetten. Goed dat het wedstrijdaanbod voor duatleten weer toeneemt en dat er toch een WK wordt gehouden. Niet in ons eigen land (Almere zou er een primeur mee gehad hebben), maar in het Spaanse Aviles.

Vandaag waren de beste duatleten bijeen in de Roemeense stad Targu Mures. Een grote Oranje-delegatie gelukkig en dat is knap gezien de beperkte middelen die voorhanden zijn. Meest in het oog springende prestatie was die van Ann Schoot Uiterkamp. De Hellas-atlete scoorde een bronzen plak achter het Franse duo Audrey Merle en Marion Legrand.

Fietsen op spiegelglad wegdek

Anders dan bij veel duathlons was het fietsen dit keer beslissender dan het lopen. Dat had overigens ook te maken met de slechte weersomstandigheden en het gladde wegdek waardoor veel duatleten ten val kwamen. Een Franse en Italiaanse deelnemer moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. ,,Ergens was het onverantwoord” aldus bondscoach Armand van der Smissen, die in zijn eigen team zes valpartijen meemaakte. ,,Gelukkig zonder erg, maar het scheelde wel in de klasseringen.”

 

Ingezakt zadel

In het vrouwenveld werden de beste resultaten behaald. Ann kon jammer genoeg niet weg komen op de fiets, want haar zadel zakte steeds in. Kort na elkaar kwamen de atletes de tweede wisselzone in en kwam het dus wel op de slotrun aan. Merle was zeven seconden sneller dan haar landgenote Legrand. Voor Ann was het verschil tussen goud en brons acht seconden. Diede Diederiks was knap hersteld van het EK halve afstand en finishte nu als vijfde bij de elites. Karin Nieuwenhuijsen debuteerde op een EK met een tiende plaats.

Silke ijzersterk bezig: zilver

In U23 en junioren heersen de Spaanse atleten de laatste weken. Ook nu weer won Marta Pintanel Raymundo het EK U23, door als vierde totaal binnen te komen. Zij is weergaloos sterk op het looponderdeel. Spectaculair was de zilveren plak van Silke de Wolde als nota bene een van de jongste deelnemers bij de beloftes. Al met al heeft de Almeerse een paar sterke EK-weken achter de rug. Op het podium stond ze trots tussen twee Spaansen in, want Marina Munoz Hernandez scoorde brons. Het werd bij de beloftes een echte Holland-Spanje, want nummer vier was onze landgenote Marije Hijman.

Wederom Benjamin Choquert voor goud

Het was de eerste Europese titel voor Audrey Merle. Haar landgenoot Benjamin Choquert weet haast niet beter: 2 Europese, 3 Franse en 1 wereldtitel heeft de kleine Fransman op zijn palmares staan. Daar kwam er vandaag in Targu Mures weer eentje bij. De vinnige Choquert moest, zoals verwacht, afrekenen met Genis Grau, de Spanjaard. Hij fietste sterk, maar verloor ietwat tijd bij het fietsen, waardoor hij net niet kon aanpikken. Na Grau kwam de Belg Arnaud Dely enigszins verrassen op drie uit alvorens er weer twee Fransen over de meet kwamen: Yohann le Berre en Maxime Bargetto. Jimmy Kershaw maakte de top zes compleet. Teleurstellend was de achtste plaats van Angelo Vandecasteele en de 13e van Emilio Martin. Het ene EK is het andere niet.

Joey van ’t Verlaat op drie

Na de Brit Kershaw volgde de Belg Stef Corthouts en dat was meteen de beste U23/beloftes. Krilan le Bihan sleepte voor Frankrijk de zoveelste medaille in de wacht op zilver. Zeer verdienstelijk kwam Joey van ’t Verlaat als derde over de finish in die groep. Matthijs Weijkamp schopte het tot een vijfde plaats, Pim Bakker werd negende en ‘alleskunner’ Dorian Horsten kwam als 11e op een totaal van 20 beloftes binnen.

Van de 47 Europese duathlontoppers werd Stijn Jansen 18e. Dan doe je het beslist niet slecht. Stijn moest het zonder Michel Butter stellen, die de wedstrijd liet voor wat het was. Enige elite-vertegenwoordiger bij de mannen dus.

Halen we de elites er tussen uit dan eindigden na Joey (brons) Matthijs Weijkamp op een vijfde plaats. Pim Bakker wordt negende en Dorian Horsten elfde.

Belgisch succes bij de junioren waar Jack Douglas en Simon Martin twee en drie worden in de door de Italiaan Alberto Bortolomeo Demarchi gewonnen korte afstand RBR. Beste Nederlander is verrassend Timo Feenstra op een vijfde plaats. Meteen erna gevolgd door Valentin van Wersch. Mischa Hermans sloot de rij af op een 15e plek, maar ook hij kwam stevig ten val en dat belemmerde hem in zijn kansen.

Bij de juniores komt er Zwitsers goud bovendrijven. Vanessa Possberg is op de fiets van een andere planeet. Ze bouwde haar voorsprong gestaag uit tot ruim twee minuten op Monika Bartol, die wel de snelste slotrun heeft en op Dominika Peszleg respectievelijk Sloveens en Hongaars. Helaas geen succes voor Aniek Mars, die nog even derde liep kwam stevig ten val bij het fietsen. De bondscoach ontfermde zich over haar. Het leek een fikse botbreuk maar in het ziekenhuis geloofden ze dat niet per se. Aniek laat zich in Nederland nog verder behandelen en dat is een wijs besluit.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.