Frysman winnares Julia de Leeuw ; dit is de leukste race die ik ooit gedaan heb.

Ze wint de Frysman in een nieuwe recordtijd, heeft  immens genoten, straalde de hele dag; van start tot finish , heeft enorm respect voor haar directe tegenstandster Annemarie Rustenburg, zo zeer dat ze zich een beetje lullig voelde toen ze Annemarie inhaalde. In gesprek met Julia de Leeuw na haar winst in de Frysman.

Het is bizar en overweldigend, wat een prachtige race is de Frysman, het is de mooiste race die ik ooit gedaan heb. Het was zo’n gave dag! Zo begint mijn gesprek met de winnares van de Frysman 2021. Ze had zich eerder ook ingeschreven voor IM Bolton op dezelfde dag. Ik was na mijn inschrijving eigenlijk steeds in de overtuiging dat ze die wedstrijd zouden cancellen. We volgden natuurlijk ook de protocollen rondom Covid voor die regio en dat zag er allemaal niet goed uit. Het voelde ook niet meer goed. Via Auke de Vries hoorde ik van de Frysman en heb me toen aangemeld, Aanvankelijk kreeg ik een plaatsje op de wachtlijst, maar gelukkig werd dat omgezet in een startplaats. Ik heb 0,0 procent spijt van mijn keuze voor de Frysman, dit is de leukste race die ik ooit gedaan heb. De manier waarop zij deze race organiseren is echt uniek.

Met mijn zwemtijd ( 1:04:37 red.) was ik heel blij, ik had me eigenlijk op 1:15 gericht, maar wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten. Beetje last van de schouder en weinig in buitenwater gezwommen. Er werd steeds gesproken van ideale omstandigheden voor het zwemonderdeel, maar dat viel toch wel tegen. Vanaf de oever leek het water vlak, maar het waren korte gemene golfjes.

Op de fiets verwachtte ik dat Annemarie Rustenburg al vrij snel mij zou inhalen, want die is zo sterk op de fiets! Maar blijkbaar was ik dat ook, want dat gebeurde maar niet en zie ik achteraf dat onze rondetijden redelijk aan elkaar gewaagd waren, sterker nog, ik was steeds een beetje sneller. Tot de 4e ronde, toen ik vlak na Warns lek reed. Het was vervangen geblazen en nog wel 2 x ook. Ik had de nieuwe band erop en spoot het patroon er in, maar de band liep net zo snel leeg. Gelukkig heb ik altijd twee setjes bij me, dus kon ik opnieuw beginnen en verloor op die manier 15 minuten. Natuurlijk baalde ik wel dat je al die atleten die je hebt ingehaald voorbij ziet komen , maar de moraal was niet weg. Toen ik eenmaal weer op de fiets zat, was de gedachte; gewoon lekker racen en we zien wel waar ik uit kom. Daarnaast kon ik er ook wel mee leven dat Annemarie voor mij zat, zij is een topper en ook zo sterk.

In de eerste twee rondjes van het lopen voelde ik me niet zo top. Tijdens het fietsen had ik een verkeerde bidon aangepakt (sportvoeding i.p.v. water) waardoor ik erg misselijk was. Het overgeven luchtte op, maar ik moest het wel op een tactisch moment doen. Overal leken fotografen te staan, dus ik moest het even uitstellen. Daarna heb ik een paracetamol genomen en ging het ineens beter.  In die derde ronde had ik echter niet het idee Annemarie nog terug te kunnen pakken, het tijdsverschil was zo groot.

Ik kreeg pas bij het ingaan van de laatste ronde het besef dat ik nog zou kunnen winnen. De speakers noemden het tijdsverschil en op het parcours zag ik Annemarie voor me lopen. Ik voelde me bijna een beetje lullig om haar in te halen, ze had bijna de hele marathon aan de leiding gelegen en ik heb zo veel respect voor haar. Maar ik het het natuurlijk daarom niet laten lopen.

Het was geweldig om de Frysman te winnen, maar ik was wel kapot. Ik ben na de finish nog wel een uur draaierig geweest en had het gevoel dat ik flauw zou vallen. Waarschijnlijk heb ik te weinig gedronken. Ondanks dat kon ik gelukkig wel van mijn overwinning genieten. Wat een prachtige wedstrijd is de Frysman, ik wil de organisatie en al die Heldenhelpers en toeschouwers dan ook nogmaals via deze weg bedanken voor deze unieke wedstrijd!

Ik kijk uit naar de volgende wedstrijden dit seizoen; IRONMAN 70.3 Maastricht en het WK in Almere. Ook door het feit dat ik binnenkort begeleid ga worden door Yvonne van Vlerken als trainster, kijk ik erg uit naar de rest van het seizoen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.