Jorik van Egdom wint de Nederlandse titel, Olympische vorm is aanstaande; Ian Pennekamp tweede en U23-titel, brons Joey van ’t Verlaat – WTJ 1933

ZATERDAG – Terwijl de laatste vrouwen van het NK de finish bereikten, waren de mannen al van start voor hun Nederlands kampioenschap. Net als bij de vrouwen stond de top drie van het vorige NK (Veenendaal 2019, red.) aan het vertrek. Bij de vrouwen ging het prima met Sarissa, die tevoren wel haast zeker wist dat ze haar titel moest inleveren bij Maya. Minder goed verging het Eva Cornelisse en Jony Heerink, de nummer 2 en 3 van toen. Beiden vielen uit. Jony wellicht met het excuus dat ze zo kort na het moederschap weer terugkeerde. We zullen het later allemaal vernemen.

Menno snelste uit het water

Goed, vanaf 13.45 uur de mannen. Top drie 2019 nog maar eens in herinnering roepend: Menno Koolhaas, Youri Keulen en Joey van ’t Verlaat. Alle drie met ambities om weer op dat podium te staan, nu in Rotterdam. De wedstrijd werd geopend door Menno. Hij ploegde zich met grote halen het snelst door de roeibaan. Na 19.13 minuten klauterde hij het ponton op, op weg naar zijn fiets. Donald Hillebregt en Mitch Kolkman volgden vijf tellen later. Ook Mohamad Masoo en Hugo Jan Bosscher zaten eveneens bij de voorste in het zwemonderdeel. Het duurde 50 seconden vooraleer Jorik van Egdom zich bij zijn fiets meldde, maar die was wel zeer snel weg in de wisselzone om jacht te maken op de mannen vooraan, Terwijl Masoo in een vroeg stadium door een lekke band moet afhaken, smelten de eerste groepjes al vroeg op de 42 kilometer (8 rondjes rondom de roeibaan) samen.

Gouden elftal

Halverwege het fietsen is de kopgroep uitgegroeid tot elf mannen te weten Menno Koolhaas, Donald Hillebregt, Jorik van Egdom, Ian Pennekamp, Joey van ’t Verlaat, Mitch Kolkman, Niels van Lanen, Voctor Goene, Gjalt Panjer, Hugo Jan Bosscher en de Belg Dieter Boeye. De laatste komt uit voor TC Twente, geen NK-kandidaat uiteraard. Belangrijkste verliezer in dat stadium van de race: Youri Keulen, 17 seconden langzamer uit het water dan Jorik maar net niet mee in de kopgroep. Het gouden elftal lijkt gezamenlijk aan de tien kilometer lopen te gaan beginnen, tot er een demarrage komt van Niels van Lanen. Hij krijgt Victor Goene en Jorik van Egdom mee. Intussen valt titelverdediger Menno Koolhaas weg uit de kopgroep. Verrassend, want hij was de tempomaker in de kopgroep, waar de achtervolgers maar niet dichterbij konden komen.

Het drietal wisselt als eerste en de jonge Niels van Lanen (die trouwens in de toekomst weer gezelschap van zijn broer Jelle krijgt in de triathlon) is eerst op het loopparcours gevolgd door Victor Goene en Jorik van Egdom. Vijfhonderd meter verderop zijn de beide Veenendalers al vooraan te vinden. Jorik en Victor dus, uitkomende voor respectievelijk VZC en Rogelli TriMates. Tijd om de race van 28 augustus (Veenendaal) door te nemen, hebben de mannen niet. Jorik is er snel vandoor. Noblesse oblige, want ook hij is vooral naar Rotterdam gekomen om de puntjes op de i te zetten, vertrouwen te tanken voor de Spelen, waar hij met de ploeg op 19 juli heen vliegt. Omdat Gjalt Panjer ook een dijk van een race loopt, gaat VZC waarschijnlijk hoge ogen scoren in de eerste race Eredivisie.

Ian stijgt met stip naar zilver

Jorik kan vervolgens ontspannen zijn race uitdoen. Hij test zich nog eens op tempohardheid en snelt naar de nationale titel. Achter hem gebeurt veel. Joey van ’t Verlaat sluit aan bij Victor Goene, maar kort daarna is Ian Pennekamp (vorig jaar nog juniorenkampioen in Roermond en tegenwoordig op het zwemmen getraind door Olympisch zwemmer Sebastiaan Verschuren) plots de nummer twee. Uitermate knap van de jonge held uit het Oceanus-team, die de internationale wedstrijden tot dusverre liet lopen maar daar heeft zijn vorm niet onder geleden.

Jorik van Egdom, wereldkampioen der beloftes in 2015, is terug aan de top van Nederland. Kan ie ook hoog finishen op de Olympus over twee weken? Wat Maya doet, doet Jorik dus ook. Het zilver gaat naar de sensationeel sterke Ian Pennekamp. Joey van ’t Verlaat sprint – net als twee jaar geleden – naar het brons. Hij laat zijn teamgenoot Victor Goene achter zich. Gjalt Panjer wordt vijfde en valt nota bene buiten het podium van de beloftes/U23. Want daarin is het goud Ian, zilver Joey, brons Victor. Toch levert de Apeldoorner een dijk van een wedstrijd af.

Zwaar voorseizoen Donald

Voor Donald Hillebregt resteert na een zwaar voorseizoen, waarin hij een ultieme poging deed door te dringen tot het Mixed Relayteam een zesde plaats. Op de voet gevolgd door EDO Sports-teamgenoot Youri Keulen, die de slag bij het zwemmen miste. De Belg Dieter Boeye, Mitch Kolkman namens Oceanus en Lars van der Knaap die geen Teamcompetities doet, waren de nummers acht, negen en tien aan de toch wel wat drukke finishlijn. Maar zoiets ontstaat al gauw natuurlijk, is haast niet te vermijden.

Uitslag NK mannen

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.