Eerste nationale titel voor Maya Kingma, zilver voor Sarissa de Vries, brons en U23-titel voor Barbara de Koning – WTJ 1932

ZATERDAG – Maya Kingma, wie anders, is zaterdag in en rond de Koning Willem Alexanderbaan even buiten Rotterdam Nederlands kampioen triathlon geworden over de standaard afstand. Dezelfde afstand als ze over exact 17 dagen aflegt in het Olympische Tokyo. Overeenkomst tussen Rotterdam en Tokyo: bij beide wedstrijden is geen publiek toegestaan.

Dat maakt het allemaal een beetje ‘kaaltjes’ al stonden er langs de kant toch genoeg coaches en aanverwanten om van enige entourage te spreken. De wedstrijd aan de kop is snel verteld. Ze zwom binnen de twintig minuten en was toen al ver voor de rest uit. Het verplichtte de Bredase, die uitkomt voor Ferro Mosae Maastricht, de stad waar ze woont en studeert, om ook de rest van de wedstrijd solo te fietsen en lopen. Dat maakt een wereldtopper als Maya Kingma niet vaak meer mee. Meestal is ze omringd door een groepje andere snelle zwemmers, nu was daar geen sprake van. Barbara de Koning, Sarissa de Vries en Silke de Wolde waren de volgende triatletes, die uit de roeibaan kwamen.

Een kleine vergissing bij het verlaten van de wisselzone bracht Maya niet van de wijs. Ze zette het gaspedaal wagenwijd open op de rechte stukken langs de roeibaan en ondanks de straffe achtervolging van met name teamgenote Sarissa de Vries bleef het verschil ruim een minuut. Interessant werd al snel de strijd om zilver. Barbara de Koning leverde een sterke tweede wissel af en ging op jacht voor in elk geval de U23-titel, maar de ‘young star’ was zeker ook van plan het verschil zo klein mogelijk te maken op Maya. Die zal heus niet het uiterste gegeven hebben op de tien kilometer, heelhuids dit NK volbrengen was de opdracht en dan komende week het vliegtuig nar Japan pakken.

Voor Silke de Wolde was het tempo van haar metgezellen op de fiets tijdens het lopen te machtig. De Almeerse moest zelfs nog even wandelen, maar dat kan ook het gevolg zijn van een loodzwaar programma met drie EK’s wat ze al afwerkte. In de finale loopt Maya relaxed door het finishlint, ze haalt haar eerste (!) Nederlandse titel op de standaard afstand bij de elite op. Het succes wordt voor Ferro Mosae compleet als Sarissa de Vries het zilver ophaalt. In de tweede fase van het lopen haalde ze Barbara de Koning nog bij. Die pakt brons en de beloftentitel.

Na eerst twee atletes van Ferro Mosae, volgt twee keer Hellas. Barbara is ingelijfd door de Utrechtse formatie waar de als vierde finishende Marit van den Berg al een tijdje bij zit. Katrien Maes is de vreemde eend in de bijt op een vijfde plaats. De Vlaamse komt uit voor TT Twente op dit open NK. Diede Diederiks knokt zich als zesde nog ver naar voren op het looponderdeel, daarmee de eerste punten voor EDO Sport pakkend. Robin Dreyling grijpt als zevende tevens het brons bij de U23. Een mooi succes voor de Almeerse, die het hele jaar al in vorm stak, maar door een val in Oostenrijk enkele weken uitgeschakeld was. Anna Witteveen, Kim van ’t Verlaat en Romy Spoelder maken de top tien compleet. Qua teams mooi verdeeld: twee keer Ferro Mosae, twee keer Hellas, twee keer TVA en twee keer EDO Sports. De einduitslag horen we later.

Bijzonder – zeker voor mijn persoontje – is de prachtige elfde plaats voor debutante Roos Englebert uit Oud Gastel. De jongste van het hele stel waagde zich voor het eerst aan deze afstand en verrast iedereen met deze topklassering. Een meid om in de toekomst serieus rekening mee te houden. Dat wisten we in Oud Gastel al wel een tijdje, maar nu maakt ook de rest van Nederland het mee. Ontdekten we Maya Kingma in 2010, vijf jaar later deed Roos Englebert voor het eerst mee aan de Gastelse jeugdtriathlon. Daarna bleef ze een aantal jaren wedstrijdzwemmer. Dan mag Maya de Spelen van Tokyo en Parijs domineren en Roos die van Los Angeles 2028? Maar misschien ben ik nu iets te chauvinistisch….

 

Uitslag

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.