Klazienaveen: de terugkeer van Jan van der Laan; zeges Ivor Feunekes en Janien Lubben; Divisies en Teamcompetities Rotterdam – WTJ 1935

ZATERDAG – Rotterdam Tri Series was meer dan alleen het NK/Eredivisie. Ook de 1e Divisie en 3e Divisie zuid kwam aan haar trekken. De 1e Divisionisten sloten de eerste dag af. Het was in de tweede helft van het NK mannen gaan regenen en helaas zette dat door tijdens de 1e Divisie-race. De sprint triathlon werd gewonnen door Pim Bakker, vorige week nog op het EK RBR. Hij komt uit voor Argo. Thomas van Dop, een week eerder de winnaar van de allereerste NTB-wedstrijd in 2021 in Vathorst – finishte namens De Dolfijn als tweede. De derde plaats ging naar Coen Smiers, die Hellas-clubgenoot Juul van de Kruijs meteen daarna onder de finishboog kon ontvangen. Voor Erik-Simon Strijk (TV Dordrecht) was de race ietwat kort, toch werd hij vijfde. Merijn Ellenkamp maakte namens Rogelli/Trimates 2 de top zes vol. Sem Lazaroms was namens TV Dordrecht snelste zwemmer en finishte elfde. Genoeg bekende namen in deze race. Edo van der Meer bijvoorbeeld van EDO Sports: 34e in de sprint.

Foto: Tri Hard Series

 

Merel en Tamar Veltman allebei op Divisie-podium

De 1e Divisie vrouwen was een familie-aangelegenheid voor de Veltmannen. Merel was overtuigend de beste. Tamar finishte derde. Mooie resultaten voor TVA 2 dus. En een mooie, blij foto van ma Christie, wat wil een mens nog meer? Meteen Feature van gemaakt in deze aflevering. Tussen de zussen in finishte Femke Scheepers van TC Maastricht. Rieneke Terink, vorige week nog betrokken bij organisatie Vathorst, eindigde nu vierde namens Panthera Amersfoort. Vijfde kwam Kyanie Blom over de streep, gevolgd door Femke Panjer en Sione Jongstra.

De ochtend begon met heerlijk juliweer. Bewolkt, niet te warm, nauwelijks wind. Het was de 3e Divisie die het spits afbeet. Bij de mannen bestond de top drie uit Dylan Thissen van ZVL Leiden, Guido Jonkers van TV Breda 2 en Fabian Boots EDO Sports 4. Bij de vrouwen was het Moniek Vervoort-Munneke van TV Arnhem. Tweede eindigde Margot Reinders van EDO Sports 3, die vrijwel samen met haar teamgenote Sophia Engel binnen snelde.

Oude bekenden op regio triathlon Klazienaveen

En dan gingen gelukkig op andere plaatsen in ons land de triathlons ook ‘gewoon’ door. In Klazienaveen was de regiotriathlon, een alternatief voor de normaliter veel grootser opgezette wedstrijd/halve triathlon. De naam van het evenement voluit luidt Regiobank Heller & Heller Triathlon. Een ouderwetse kwart afstand met 1 kilometer zwemmen op een andere locatie dan het Kanaal. Drent Jan van der Laan kwam na 14 minuten aan de kant, een halve minuut later gevolgd door provinciegenoot Ivor Feunekes uit Borger, 30 jaar jonger trouwens! Dat duo lag toen al een dikke minuut voor op Frans van Heteren, die toch nog een startplekje had kunnen vinden in de hoofdzakelijk met noorderlingen gevulde wedstrijd.

Jan van der Laan roept wellicht bij de echte tri-historica nog herinneringen op. Eind jaren 80-begin jaren 90 was hij een van de beste junioren in het noorden van het land. Het leverde hem diverse podiaplaatsen op in triathlons als Borger, Gasselternijveen, Diever en Groningen. Zeker een kwart eeuw hebben we Jan niet gezien en plots staat hij er weer: als M50 inmiddels. Frans van Heteren (M55 inmiddels) fietste lange tijd op de derde plaats. Tijdens het lopen werd hij nog verschalkt door Jeroen de Vries, zodat we een volledig Drents podium kregen: Ivor Feunekes, Jan van der Laan en Jeroen de Vries.

Banketbakker

De snelste banketbakker in de driekamp (Frans) dus finishte als vierde. Verderop volgden Andreas van Scherpenzeel, Aart van Woesik en Gert Kuipers waarmee de top zeven gevuld was. Spannende strijd ook bij de vrouwen met thuisfavoriete Renate Post als eerste uit het water, maar daarna kwamen Janine Lubben en de Zeeuwse Nelleke Balde sterk opzetten. Dat tweetal gaf elkaar niet al te veel toe, pas bij het lopen raakte Janien ‘on fire’ en liep ze nog driekwart minuut uit op Nelleke. Renate was vier minuten later de nummer drie.

De 1/8e afstand as een Hoevelakense dubbelslag. Bij de mannen gewonnen door Leon van Hamersveld, bij de vrouwen door Sandra Wassink, die nota bene al als vierde binnen kwam. In totaal 71 deelnemers op de twee afstanden. Zij waren veruit de beteren in dit sprintje. Morgen gaat Klazienaveen verder, maar dan met divisiewedstrijden Teamcompetitie.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.