Lauwersmeer triathlon voor Stefan de Jong en Samantha de Knijff; XTerra Namur voor de Fransen; Linda van Vliet fraai derde – WTJ 1936

ZATERDAG – Voor vandaag hadden jullie nog twee wedstrijden tegoed. De derde in Nederland was een nieuwkomer: de Lauwersmeer Triathlon in het hoge noorden. Prachtlocatie, wedstrijd met toekomstmuziek ook, in navolging van de zeer populaire Swimrun van dezelfde organisatie: stichting 40Mijl Sportevenementen. Al bijna 250 deelnemers waaronder 75 vrouwen bijeen, waarvan de meesten vrijdag al gearriveerd waren. Een beetje in de sfeer, waarin Frysman ook opereert. Uit die organisatie deed trouwens Liselore Schickendantz mee in de voorbereiding op haar Ironman later dit jaar. Liselore eindigde als 18e net boven de drie uur.

De organisatie concentreerde de activiteiten rondom Paviljoen Meerzicht. Daar gingen de twee series (kwart en 1/8e) te water. De kwart afstand werd na 2.11.11 uur gewonnen door Stefan de Jong uit Almelo. Hij komt graag uit in de noordelijke wedstrijden. In de Friese W-triathlons (Wommels, Workum, Witmarsum) zagen we Stefan al regelmatig in de top vijf. Vandaag was hij niet te kloppen. Fries Pieter Pilat (vorig jaar nog goed op dreef in Surhuisterveen) eindigde tweede en Jacco Langerak, de meest ervaren triatleet van allemaal, finishte derde. Hans Hiemstra en Sybe Bokma maakten het bovenste quintet compleet. Sybe al wel op acht minuten van Stefan.

Bij de vrouwen een overwinning voor Samantha de Knijff. De Almeerse kennen we uit het TV-wereldje. Ze produceerde onder meer programma’s als The Voice of Holland, Hoge Bomen en Je Zal Het Maar Hebben. Na de winst op de Almerathon, georganiseerd door haar broer Dennis (die het voorlopig bij hardlopen houdt) begin april dit jaar kreeg Samantha de smaak te pakken en nam er ook het zwemmen en fietsen bij op. Dat resulteerde vandaag in een sterke start van haar driekamp-carriere. Liefst vijftien minuten later volgde Vera Hoebers uit Utrecht, die we nog kennen van de tot duathlon getransformeerde race in Zandvoort paar jaar terug. De derde plaats ging naar de Groningse Tessa Beltman. Dan was er nog de sprint-afstand met Jelle Hessing uit Abbekerk – in zijn thuiswedstrijd al enkele keren de jeugdtriathlon gewonnen – en Marloes Kremer uit Oldeholtpade als winnaars.

Linda van Vliet derde XTerra Namur

We gaan naar Namen. Namur voor de Walen. Daar was de eerste XTerra Benelux, waarvan later nog Luxemburg en Ameland volgen. Regen, modder en meer: precies hetgeen de XTerra-races zo anders dan de gemiddelde wegtriathlons maakt. Jorik van Egdom – Ameland winnaar – houdt er overigens ook wel van, maar die had andere verplichtingen vandaag. De race op en rond de Citadel van Namen was zwaar, maar elke deelnemer weet waar ze aan beginnen. De winst ging naar de Fransman Arthur Serrieres, twee jaar terug nog geklopt door Yeray Luxem. Luxem zelf nam afscheid van de topsport met een zesde plaats. Ook Kris Coddens zwaaide af met een 21e plaats. De beide Belgen gaven jarenlang kleur aan de crosstriathlons. Serrieres hoefde met niemand echt rekening te houden. Ook niet met zijn landgenoot en vaste rivaal Maxim Chane, die 4,5 minuut later tweede op de top aan kwam. De verrassende Tsjech Karel Dusek liep er in de eindsprint de beste Belg Mathias Cloostermans uit. Hij ging een rijtje Belgen vooraf: Sebastien Carabin, Yeray Luxem en Geert Lauryssen.

Beste Nederlander was Koen de Leeuw, die aangenaam sterk debuteerde op een XTerras maar bijvoorbeeld met brons op het NK crossduathlon 2019 al bewees goed te kunnen mountainbiken. Koen finishte elf minuten na de Franse winnaar. Serrieres, de nummer twee van het WK XTerra 2019 scoorde er al zijn negende overwinning mee. Tweede Nederlander was Steff Overmars op een 20e plaats, Bart Cooymans was de derde man bij de elites op plek 28. Bij de pro’s was Steff 14e en Bart 17e.

Ook het Franse volkslied bij de vrouwen, want twee weken na XTerra France was Solenne Billouin ook de snelste in de Belgische offroad-race. Ze versloeg dit keer routinier in het vak Carina Wasle uit Oostenrijk. Een fraaie derde plaats behaalde Linda van Vliet, die ook pas haar tweede XTerra deed. Twee jaar terug was de Nijmeegse tweede bij de primeur op Ameland. Er had wellicht meer in gezeten als Linda niet tijdens het lopen haar enkel verzwikte en met gezwollen voet verder ging.

Opvallend is dat zowel Koen als Linda naast hun voorliefde voor offroad-werk ook allebei guide geweest zijn voor paratriatleten. Bonnie van Wilgenburg was op de negende plaats tweede Nederlandse. Jonkie Zoe van Dijk klasseerde zich als twaalfde en snelste F20. Verder goede prestaties van Jeroen Hagen (7e M40), Ralph van Dijk (4e M45), Rorik Schouten (terug van weggeweest 6e M45), Pim Veeger (net terug van het EK, schoolafscheid van partner Marijke nog meegemaakt en weer naar de Ardennen voor een tweede plaats M60), Vera Huigens (2e F40) en Ingrid Bakker (4e F30) en Yolanda Witteveen (2e F50). De finish van XTerra Nederland-organisator met dochter Telma was ook speciaal.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “Lauwersmeer triathlon voor Stefan de Jong en Samantha de Knijff; XTerra Namur voor de Fransen; Linda van Vliet fraai derde – WTJ 1936

  • 11/07/2021 om 13:52
    Permalink

    Ald aanvulling op het artikel. Xterra België vond dit jaar niet plaats op en rond de citadel maar bij een dorpje ten oosten van Namen, op een geheel nieuw parcours. Door verplaatsing in tijd kon de wedstrijd niet op de citadel plaatsvinden ivm andere activiteiten daar. Xterra Luxemburg is voor dit jaar afgelast vanwege het niet tijdig rondkrijgen van de vergunning ivm verplicht onderzoek naar flora en fauna.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.