Terugblikken op het NK triathlon Rotterdam met reactie’s van de kampioenen Maya en Jorik en ook van Sarissa en Ian, van Barbara en Joey

ZATERDAG – Eerste nationale titel op de standaard afstand voor Maya Kingma (overigens Rachel nog nooit, maar die deed dan ook nimmer mee, paste nooit in haar wedstrijdschema) en de derde keer dat Jorik van Egdom de rood-wit-blauwe trui krijgt uitgereikt bij de elite. Prachtige winnaars en dat geldt ook voor de U23-kampioenen Barbara de Koning en Ian Pennekamp. We spraken de hoofdrolspelers van dit NK zonder publiek, maar prima te volgen dankzij de livestream van onze collega’s van 3athlon.nl. Mogen jullie vaker doen!

 

Maya Kingma, de winnares:
,,Het is toch wel heel speciaal, zo’n Nederlandse titel en op zo’n podium staan. Bij de junioren had ik lang geleden als wel eens de titel, maar kreeg ik op het podium een blauw/wit/rode trui aan, vandaag was het rood/wit/blauw. De titel bij de elite is voor mij wel heel bijzonder. Het leek wellicht een makkie, maar dat was het zeker niet. Ik heb volle bak gezwommen en gefietst. Vooral het fietsen geeft zelfvertrouwen, omdat ik alles alleen gedaan heb. Na twee ronden lopen kreeg ik door dat ik het tempo iets kon laten zakken. Het is ook zo leuk een wedstrijd in Nederland te doen en ik ken zo veel mensen, die je op zo’n dag weer ziet. Ook de overwinning voor ons team is een mooie opsteker, met Sarissa op twee in het NK. Nu even herstellen en de komende week nog een pittige training op alle onderdelen. De 19e vertrekken we naar Tokyo.”

 

Sarissa de Vries, de nummer twee:
,,Natuurlijk ben ik zeer tevreden met mijn tweede plaats, Maya is van een ander niveau en de terechte kampioene.  Ik weet nu ook weer waarom ik geen korte afstanden meer doen. Ik miste tijdens het zwemmen de startsnelheid en kwam in de armen en benen terecht. Toen schoot het door mijn hoofd ; dit is waarom ik geen korte afstanden meer doe. Ik kon van een 15e naar een derde plaats opzwemmen, waar ik heel tevreden mee was.
Met het fietsen gingen die jonge meiden (Silke en Barbara) er  heel hard vandoor, mijn wissel was ook niet echt heel snel 🙂 . Met zijn drieën hadden we goede afspraken. Ik mis in de bochten de explosiviteit, dan deden zij het werk, op de lange stukken nam ik het tempo en pakten zij een korte kopbeurt. Eigenlijk vond ik het heel leuk om met twee van die jonge meiden in de achtervolgende groep te zitten. Toen ik 20 jaar was, werd ik gewoon gelost in een NK tijdens het fietsen. In de tweed wissel moest ik om mezelf lachen; het ging niet zo snel allemaal! Die jonge meiden gingen heel hard weg met het lopen, ik heb heel hard moeten werken om hen terug te halen. Silke haalde ik in na een halve ronde en Barbara na 5 kilometer. Ik kon echt niet harder, ik heb mijn eigen tempo gelopen. Ik kan heel tevreden terug kijken naar deze race. Een sterk tweede deel van het lopen. Mijn focus ligt op het langere werk, mijn volgende race is de Championship Samorin.”


Overigens een heel mooi podium; Maya als de huidige generatie op het korte werk, mezelf als de oude generatie en Barbara als de nieuwe generatie.

Barbara de Koning, de nummer drie

,,Ik ben super tevreden! Nederlands Kampioen U23 en 3e bij de elites worden en dan te bedenken dat ik nog steeds iunior ben en 18 jaar oud. Het was mijn eerste Olympische afstand en omdat ik de laatste tijd veel wedstrijden heb gedaan zoals de Franse Grand Prix vorig weekend (waar we derde werden met het team) had ik helemaal geen specifieke training gedaan voor dit nummer. Maar alles ging gewoon super en ik ben erg blij met mijn resultaat. Ik was goed uit het water, pikte aan bij Sarissa en Silke en had meteen het goede ritme te pakken. Even hoopte ik nog op zilver, maar Sarissa heeft veel meer ervaring dan ik. Ik heb gelopen voor wat ik waard was en dus bij de finish erg moe. Maar o zo blij. Hellas vroeg me afgelopen week pas of ik in hun team mee wilde doen. Dat heeft goed uitgepakt.”

Joris van Egdom, de winnaar:

Ik ben er vooral als een stevige trainingswedstrijd ingestapt vandaag. Het zwemmen was nog niet helemaal op het niveau dat ik wil, maar dat gaat wel elke week beter. Komt er dus zeker aan, al komen de Spelen wel dichtbij. Bij het fietsen meteen volle bak begonnen te rijden. Niet alleen om de achterstand goed te maken, maar ook controleren of de steken in mijn zij terugkeerden, zoals bij het EK in Kitzbuhel. Dat was gelukkig niet het geval. Rustig naar de kopgroep toegereden, daar wat ontspanning gezocht en in de slotfase opnieuw hard doorgetrapt opnieuw om te kijken of die steken toch echt weg zouden blijven. Toen was het voor mij zonneklaar dat ik ontspannen naar de overwinning kon lopen. Opsteker voor Tokyo het heeft lang geduurd voor ik weer een beetje op niveau was. Maar nu klopt het allemaal weer, is de vorm groeiende en kan ik er hopelijk de vruchten van plukken. Blij om weer een wedstrijd in eigen land te doen en een derde nationale titel op te halen.”

Ian Pennekamp, de nummer twee:
Het was wel het doel heel goed te zijn de deze race, maar de afgelopen week was wel een stressvolle wwek. Mijn zusje kwam terug van Mallorca en werd vervolgens positief getest. Vervolgens werd ik verkouden, maar gelukkig testte ik negatief. Wat zwemmen betreft heb ik de afgelopen periode getraind bij Sebastiaan Verschuren en dat heeft me veel opgeleverd. Ik kon zwemmen op souplesse en techniek. Ik kwam als eerste van de achtervolgende groep uit het water. Tijdens het fietsen zat ik constant tegen  de kramp aan. Mooi dat achter mij een brommer en Olympische atleet als Jorik van Egdom aan kwam en met hem kon ik naar de kopgroep fietsen. Ik had het vertrouwen in mijn lopen en na 2,5 kilometer lopen zat ik bij de achtervolgende groep achter Jorik. Op 5 kilometer lag ik op plaats 2 en die heb ik kunnen vasthouden, nog steeds tegen de kramp aan.  Mooi om de titel binnen te halen en me te plaatsen voor het WK onder 23, opnieuw een nieuwe ervaring.

Joey van ’t Verlaat, de nummer drie

,,Zwemmen en fietsen mag ik zeker niet over klagen en kan ik erg tevreden op terugkijken! Lopen heb ik wel eens beter gedaan, maar gewoon nog niet helemaal hersteld van het EK duathlon van afgelopen weekend. Op zo’n NK heb je echt de volle 100% nodig, maar miste net die laatste paar procent vandaag. Op zich zeker niet ontevreden, maar exact hetzelfde resultaat als 2 jaar geleden. Dan hoop je heel stiekem toch wel op een klein beetje meer, zeker omdat er een ticket voor het WK <23 op het spel stond voor de Nederlands kampioen <23”

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.