Olympisch tri-team vertrokken; 70.3 Ironman Staffordshire voor Brashaw en Dant; Julie Derron klopt Els Visser op halve Uster; Geen De Maasdijk triathlon – WTJ 1945

MAANDAG – En daar gingen ze. De vier triatleten van TeamNL. Met koffers vol kleding, sportmateriaal, fiets enzovoorts enzovoorts. Wat er toch niet allemaal naar zo’n Olympisch land heen gevlogen wordt: van fietsen tot paarden, van zeilboten tot kleiduivengeweren en van skateboards tot polsstokken. Hoewel dat laatste niet meer opgaat voor Rutger Koppelaar, een van de 44 (!) Nederlandse deelnemers aan het atletiektoernooi. Koppelaar is positief getest op corona hoewel hij volledig gevaccineerd is. Vijf negatieve tests op rij zijn nodig om alsnog naar Tokio te kunnen. De 28-jarige sportman heeft de moed al opgegeven. ,,Ik zie jullie in Parijs 2024!” zo belooft hij.

Uiteraard hebben we in de aanloop naar hun wedstrijden nog gesprekken met Jorik, Marco, Rachel en Maya. Soms spraken we ze in hun voorbereiding al, nu doen we het ook tijdens hun verblijf ik Tokio waar ze de puntjes op de i zetten. Collega Ruud houdt nauw contact met het Nederlandse en Belgische kwartet, want voor Eurosport is hij immers commentator Nederland/België. Vandaag was het uitzwaaimoment van de Nederlandse triatleten. Ze zijn niet de eerste landgenoten in Japan, maar arriveren ook niet als laatsten. Voor de triathlonfans begint het allemaal op 26 juli (25 juli Nederlandse tijd 23.30 uur) met de mannen. Exact 24 uur later de vrouwen met Maya en Rachel en op 31 juli 0.30 de Mixed Relay. Overigens verkeer ik zelf op die momenten in een geheel andere tijdzone en in een land waar triathlon nog in de kinderschoenen staat, maar ook dat valt af te stemmen mits de ontvangst een beetje goed is.

Dertigste (70.3) Ironman was in Staffordshire

Het weekend was met de Tri Battle Royale (leuke gesprekjes Finn en Davy van Jan en Lionel, het zal jullie vast inspireren! Mooi ook hoe deze grote triathlonhelden zich nooit te beroerd tonen om voor iedereen tijd vrij te maken), de Europe Cup Tiszaujvaros en de Hageland Power Tri/duathlon van Aarschot nog niet compleet. We steken ook nog even de Noordzee over voor toch al de 30e (70.3)Ironman van dit seizoen. Challenge blijft voorlopig op 11 steken, want zondag ging nieuwkomer Moskou nog niet door. Alles relatief, want Ironman heeft nu eenmaal veel meer wedstrijden onder haar label dan welk ander circuit dan ook.

De dertigste die doorging was in het Britse Staffordshire, in de West Midlands. Het was de zesde editie van deze race. In het verleden gewonnen door grote namen: Javier Gomez, Lucy Gossage, Lucy Charles, Matt Trautman en George Goodwin onder anderen. Geen grootse Nederlandse prestaties tot dusverre of het moet de M50-overwinning van Michel de Gier in 2017 geweest zijn. En dit keer ontbraken alle pro’s, want Staffordshire moest het stellen met een agegroup-only event. Blijft jammer dat Ironman daar ooit onderscheid in maakte. Nu stel ik me zo voor dat pro-triatleten thuis zitten terwijl ze best een wedstrijdje hadden willen doen.

Richard Tuitel beste Nederlander

Hoewel 26 nationaliteiten aan de start was van de 1182 deelnemers bijna 97 procent Brits. Ook aan de top was het een Britse aangelegenheid. Bij de mannen ontstond een mooi duel tussen Hugh Brashaw en Matthew Nelson. De laatste was de snelste zwemmer, maar werd door Brashaw bijgehaald op de fiets. Die bleef enige tijd op kop fietsen tot Nelson weer kwam. Bij het lopen hetzelfde beeld: stuivertje wisselen tot Brashaw het welletjes vond en met nog zo’n tien kilometer te gaan een beslissende voorsprong nam. Dik twee minuten na zijn finish volgde Nelson. De derde plaats ging naar Dan Blake. Beste vrouw was Lydia Dant. De Britse, twee jaar terug nog de sterkste op de Outlaw Half Nottingham legde de tegenstand behoorlijk in de luren. Elizabeth Duncombe finishte 17 minuten later als tweede. Deze Britse kenden we nog van 70.3 IM Muscat, waar ze good-old Natascha Badmann klopte. De derde plaats in Stafford ging naar Lucy Davies.

Twee Nederlandse deelnemers aan de start. Richard Tuitel finishte als 179e bij de mannen in 5.37.20, exact anderhalf uur achter winnaar Hugh Brashaw (4.07.20). Het was goed voor een 36e plaats bij de M35. Nienbke Fishwick had iets meer tijd nodig voor deze halve triathlon: 8.30.35 uur. Het viel buiten de eindlimiet, maar ze mocht er wel mee finishen. Zoals Nienke dat ook in het eerste jaar Staffordshire deed (2015), toen in 8.20 uur en wel binnen de limiet/uitslag.

Els Visser tweede in halve Uster

We gaan naar de internationale triathlon van Uster, Zwitserland. Voor Els Visser haast een thuiswedstrijd. Ze traint en leeft immers in de Europese seizoenen veelal in Sankt Moritz. Het was voor Els dit jaar haar tweede halve triathlon na Andorra. Uster had geen sterbezetting, behalve dan dat Julie Derron meedeed. Niet gekwalificeerd voor de Spelen (Nicola Spirig is er voor de vijfde keer bij evenals Jolanda Annen) maakte Julie dit weekend de overstap naar de halve afstand. Na het zwemmen had ze driekwart minuut voorsprong op Els, maar de rollen werden omgekeerd op de 90 kilometer fietsen. Els was behoorlijk sneller dan Julie Derron op de fiets, maar of de drie minuten marge op de halve marathon voldoende was, was de vraag. Derron staat immers te boek als een sterk loopster, die de Chinese World Cup in Weihai 2019 won en dit voorjaar nog tweede in de World Cup Arzachena.

De Zwitserse boog haar achterstand om in een voorsprong van ruim vijf minuten. Achter dit tweetal viel het grote gat, dus Els hoefde voor het zilver niets te vrezen. Derron klaar in 4.14, Els Visser in 4.19 en Jamie Albert als derde in 4.36 uur. De mannen hadden minder prominente deelnemers aan het vertrek. Fabian Dutli won, bleef binnen de vier uur. Arnaud Margot tweede in 4l05 en Benjamin Ueltschi derde in 4.07. Alledrie uit het Alpenland. In totaal; 210 deelnemers met nog vier andere Nederlanders, waarvan Dominic Engelhoven op een twitnigste plaats de beste. We zetten ze hier op een rijtje.

M:
20.Dominic Engelhoven 4.33.57
88.Johan Steenstra 5.17.37
112.Ruud Braakman 5.20.23
115.Jan-Hendrik van Lengerich 5.30.50
V:
2.Els Visser 4.19.55

De kwart afstand was juist bij de mannen sterk bezet. Florin Salvisbeg won met Ruedi Wild en Pascal Stutz op de plaatsen twee en drie. Een compleet Zwitsers podium bij de vrouwen: Olivia Keiser, Stella Kubasch en Pascale Rebsamen stonden er na afloop op. Een Nederlander nog, die het best goed deed: Maarten Verhelst eindigde als 21e.

Tyler Mislawchuk in Olympische vorm met winst Long Beach

Verschillende Olympische triatleten werkten hun laatste testwedstrijd af in het weekend. Outsider Tyler Mislawchuk bijvoorbeeld. De Canadees is terug in de vorm, waarin hij wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen in Tokio. In Long Beach California was Tyler in elk geval de sterkste op een sprint triathlon om de Americas Triathlon Cup. De Mexicaan Aram Michell Penaflor Moysen kwam nog dichtbij maar strandde op vier seconden. Derde was Matthew McElroy uit de Verenigde Staten. Beste vrouw was Renee Tomlin. Ook hier Mexicaans zilver in de vorm van Rosa Maria Tapia Vidal. Brons ging naar de Amerikaanse Tamara Gorman.

Burgemeester Oss staat open evenement De Maasdijk niet toe: DE DIJK BLIJFT LEEG

Tenslotte een jammerlijk bericht van de Triathlon Maasdijk, die voor komende zaterdag geprogrammeerd stond. Ze gaat niet door. De burgemeester acht het onmogelijk om ’testen voor toegang’ toe te passen op een open evenement als De Maasdijk met onbekende bezoekersstromen. Vanmiddag maakte organisatievoorzitter Jeroen Ulijn het bekend na een telefoontje van wethouder Thijs van Kessel.

Jeroen: ,,De deelnemers aan de elfde editie van De Maasdijk zullen dus alsnog teleurgesteld moeten gaan worden, juist nu het er zo voorspoedig uitzag en de organisatie in de startblokken stond om er binnen de beperkingen een sfeervolle editie van te maken. Alle deelnemers was eerder al verzocht om geen supporters mee te nemen, een boodschap die door mediapartner Regio Oss op de voorpagina van de uitgave van deze week nog verder uitgedragen zou worden. Na overleg met de gemeente hebben we bovendien de finish van het centrum van Oss verplaatst naar de afgesloten atletiekbaan van A.V. OSS’78 op de Rusheuvel én we hebben met startlocaties in de regio besproken hoe eventueel publiek toch geplaceerd kon worden.”

Het mocht neit baten. Burgemeester Buijs-Gloudemans van Oss licht het besluit toe: ,,De Maasdijk is uniek. Op en top Oss, gedragen door honderden vrijwilligers en heel veel deelnemers. Daar heb ik grote bewondering voor en snap de enorme teleurstelling nu het niet doorgaat. De Maasdijk is een open evenement, met onbekende bezoekersstromen. Onmogelijk om ‘testen voor toegang’ toe te passen zoals bijvoorbeeld bij de MXGP dit weekend. Dat ligt aan de basis van dit besluit. Ik spreek hier de wens en de hoop uit dat 2022 meer geluk brengt voor De Maasdijk.”

Jeroen: ,,We betreuren het voor de deelnemers en de honderden vrijwilligers die aanstaande zaterdag een leuke dag, en maandenlange voorbereiding in het water zien vallen. In het licht van de corona-epidemie en de recente overstromingen is het afgelasten van De Maasdijk klein leed, maar voor de direct betrokkenen is het natuurlijk evengoed een grote teleurstelling.” Hij hoopt dat de overheid het evenement tegemoet komt nu het leeuwendeel van de kosten al zijn gemaakt. ,,We gaan met de gemeente in gesprek en rekenen erop dat de gemeente met ons mee denkt. Dat hebben ze in 2020 bij de eerste afgelasting overigens ook gedaan.”  De Maasdijk editie 2022 is op 18 en 19 juni.

Dat betekent komend weekend in ons land alleen de Tri Series Huizen. Ook daar zijn aanpassingen. Er wordt geen Junior Challenge gehouden, publiek moet thuis blijven en deelnemers moeten een QR-code in hun CoronaCheck app kunnen overleggen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.