Fraaie zeges Diede Diederiks en Seppe Odeyn in Hageland Triathlon Aarschot; Wateroverlast verandert triathlon in duathlon – WTJ 1944

ZONDAG – Er mocht dan door het cancellen van Oud Gastel geen directe openingswedstrijd zijn in de Triathlon Nations Cup 2021, de tweede (nu eerste) race om die cup werd wel gewonnen door een Nederlandse. Diede Diederiks, bezig aan een ijzersterk seizoen, was zondag superieur in de Hageland Power Triathlon. Power zou in dit geval kunnen refereren aan Powerman, want de wedstrijd werd een duathlon. Niet vanwege Covid-19, wel vanwege de hoge waterstand van de Demer.

Niet dat er gezwommen wordt in die rivier, want 11 kilometer van Aarschot vandaan is de Plas van Rotselaar sinds jaar en dag de zwemlocatie. Maar fietsend tussen de Plas en prachtig stadje Aarschot leek in de dagen voorafgaand aan het evenement een hele toer te worden. Dus een run-bike-run, maar nog altijd een soort van 1/3e afstand. Dus 5 km. lopen, 68 km. fietsen en 15 km. lopen. Daar voelde niet alleen Diedie Diederiks zich wel bij, ook voor Seppe Odeyn kwam het niet ongelegen. En toch. Toch hoopte hij te mogen zwemmen al zou je dat bij een achtvoudig Hel van Kasterlee-bestormer niet denken. Hij ded Lanzarote al en wilde hier toch ook graag het watergevoel behouden.

Klimmetjes geen probleem voor Diede

Zwaar was het toch wel weer. De vele klimmetjes in Aarschot en dan ook nog de plotse hitte. Vreemd idee natuurlijk, zo kort na die verwoestende zondvloed. Maar ook dat is de natuur. Diede Diederiks moest aanvankelijk met Alexandra Tondeur de strijd aan gaan. Op de fiets kwamen meer vrouwen in de buurt: Jolien Vermeylen, Laura Swannet en Xenia Luxem bijvoorbeeld. Aanval op aanval pleegde Diede, maar steeds kreeg ze een Belgische – met name Tondeur – mee. Voor aanvang van de 15 kilometer lopen was Liesbeth Verbiest nog aangesloten en moesten Swannet en Luxem de rol lossen.

Met een kwartet vroouwen ging het de finale in. De nummer 9 van het EK half en nummer 6 van het EK run-bike-run vreesde routinier Alexandra Tondeur het meest, maar het was Jolien Vermeylen, die nog de meeste weerstand bood. Maar Diede liep ijzersterk, werd 21e totaal en was ongenaakbaar bij de vrouwen. Vier minuten later volgde Jolien en daar weer achter Alexandra. Liesebeth Verbiest moest uiteindelijk toch naast het podium plaats nemen, maar wel voor Xenia Luxem. Tweede Nederlandse achter Diede was Wendy Kroesen nog net in de top tien. Ze presteerde er ook bij de F40 goed mee: brons. Dan volgden op de plaatsen 18 en 19 Annika Spronk en Richelle van Helten. Beide Westbrabantse vrouwen besloten op 26 juni ook in Gastel te starten, zodat ze toch de oorspronkelijk Triathlon Nations Cup kunnen volbrengen. Richelle was bovendien snelste F50. Carmen Heese finishte 24e en vierde F50 en tenslotte Marijke Zeekant, eindelijk terug in competitie. Ze was goed voor de 28e plaats in de eindrangschikking en de winnares F60.

Seppe Odeyn oppermachtig in slotrun

Dennis Laerte was voor velen de verrassende openingsloper in de mannenwedstrijd. Atleet van origine, klaar voor de sprong naar du- en triathlon. Hij kon bij het fietsen de kopgroep (nog) niet volgen. Een nieuw viertal nam de poll-positie over: Seppe Odeyn, Alexis Krug, Adam Lambrechts en Tom Suetens. Het werd een afvalrace met pech voor Lambrechts, kracht te kort bij Suetens en Krug zodat Seppe Odeyn alleen overbleef. Nou ja, niet helemaal alleen. Lukas Bosmans, winnaar van Aarschot 2019 reed in een trio-team mee dit keer en lag ook aan de leiding. Toen Bosmans het tempo van Odeyn ook te machtig was, bleef de topatleet alleen vooraan. Bij de slotrun bouwde de voormalig wereldkampioen Seppe Odeyn zijn voorsprong nog verder uit op in dit geval nieuwkomer Dennis Laerte. De derde plaats ging naar Joachim Wera, zodat Aarschot toch wel een verrassend podium bleefde. Tim Baelus en David de Grooff waren mannen, die wel kort werden verwacht en uiteindelijk vierde en vijfde werden. Beste Nederlander bij de mannen was Mart Limpens op een 33e plaats. Wim Driessen werd tweede M50 en 42e totaal. Pim Veeger was de nummer twee bij de M60.

Rani Skrabanja in trio-estafette

Rani Skrabanja deed als fietser mee in een trio-team en finishte met haar ploeg PTC als vierde. Bart Schols, de bekende Vlaamse sportpresentator van onder meer Sporza Radio, de Zevende Dag en het VRT-journaal deed het ook lang niet slecht. Hij finishte 83e als echte middenmoter. Bart is behalve sportverslaggever ook ex-basketbaltopper, was commentator bij diverse Olympische Spelen en tevens uitbater van een cafetaria bij de sporthal van Aarschot, waar hij ook woont.

Plastriathlon voor Wayaffe

De korte afstand heet bij de mannen/vrouwen van Aarschot de Plastriathlon. Ook dat was een duathlon. Ze werd gewonnen door Jonathan Wayaffe voor Joris Aerden en Jeroen Vandael. Bij de vrouwen bestond het podium uit Britt Heirman, Helene Boels en Noor van Riel. Enige Nederlander op het korte spul was Mark Gordijn, goed voor plek 126.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.