Minder dan een etmaal nog en dan is de Olympische mannenrace daar. We blikken uitgebreid vooruit met onze favorieten, heel veel feitjes en beeldmateriaal – WTJ 1953

ZONDAG – Geen 56 mannen aan de start van de zesde Olympische triathlon, maar 51. Eerder wisten we al dat het NOC*NSF geen aanstalten maakte om Marco van de Stel en Jorik van Egdom op te stellen in de individuele race. Vervolgens werd duidelijk dat Richard Murray en Jelle Geens om gezondheidsredenen (AFIB en Covid-19) niet mee konden doen. Daarmee houden we een veld over 51 klasbakken afkomstig uit 29 landen.

We brengen in beeld de startplaatsen op het ponton, zoals dat na loting is verricht.

Aan de buitenkant links de nummers 3 en 2 van de Spelen van Rio: Henri Schoeman en Jonathan Brownlee. Uiterst rechts dan weer twee andere topfavorieten Mario Mola en Vincent Luis. Met daartussen nog altijd een hele trits kanshebbers. Als we terugkeren op links noemen we Morgan Pearson, Javier Gomez, Justus Nieschlag, Matthew Hauser, Kristian Blummenfelt, Hayden Wilde, Alex Yee, Gustav Iden, Tyler Mislawchuk, Jacob Birtwhistle, Marten van Riel en Fernando Alarza.

Wij tippen dus 16 favorieten voor de medailles goud, zilver en brons.

Drie landen debuteren bij de mannen te weten Marokko, Roemenië en Syrië en daarmee komt het totaal aantal nationaliteiten bij de mannen op 53.

Liefst 31 triatleten maken hun debuut op de Olympische Spelen, een absoluut record. Wellicht verklaarbaar door het jaartje uitstel.

Van alle deelnemers is Dmitry Polyanskiy de meest ervarene. Voor de Rus worden het zijn vierde Olympische Spelen. Daarmee komt hij op gelijke voet met Simon Whitfield, Hunter Kemper, Hirokatsu Tayama en Sven Riederer. Javier Gomez had ook al wel op vier kunnen staan, ware het niet dat hij vanwege een blessure verstek moest laten gaan op de Spelen van Rio de Janeiro.

De Spaanse vijfvoudig wereldkampioen Olympische afstand is qua leeftijd trouwens de nestor. Javier is geboren in 1983 en daarmee drie jaar ouder dan de op 1 na oudste: Dmity Polyanskiy.

In het rijtje jonkies is Alex Yee de op 1 na benjamin. De allerjongste is de 21-jarige Oscar Coggins, enige vertegenwoordiger van Hong-Kong.

Australië, Frankrijk, Noorwegen en Spanje zijn de vier landen, die drie mannen leveren. Het maximale. Er zijn elf eenlingen. Dat hadden er tien geweest, ware het niet dat door het uitvallen van Jelle Geens Marten van Riel er alleen voor staat.

29 van de 51 deelnemers zijn afkomstig/woonachtig in Europa. De andere continenten leveren dus 21 triatleten. Oceanië 5, Noord-Amerika 7; Zuid-Amerika 1; Azië 7; Afrika 2.

De voornamen Joao en Matthew komen twee keer voor. Bij de achternamen hebben we de Polyanskiy-broers Dmitry en Igor en de Sagiv-broers Shachar en Ran.

Drie mannen stonden eerder op het Olympisch podium: Javier Gomez haalde zilver in Londen met Jonathan Brownlee op brons. In Rio verbeterde Jonathan zich tot zilver achter zijn broer en was het Henri Schoeman, die verrassend brons haalde.

Met de zesde Olympische mannenrace komen we aan een totaal van 211 triatleten, die ooit het genoegen mochten smaken op het hoogste sportpodium uit te mogen komen. Onder hen vijf Belgen en vier Nederlanders. De Amerikanen leverden al 14 atleten af gevolgd door Australië met 13, de Fransen en Britten met 11, de Duitsers en Spanjaarden met 10, de Nieuw-Zeelanders met 9 en de Canadezen, Japanners en Zwitsers met 8.

Meest succesvolle triatleet op de Spelen is Alistair Brownlee met twee gouden plakken en een 12e plaats. Daarna volgt Simon Whitfield met goud, zilver, 11e en een DNF bij z’n laatste optreden in Londen.

Dit aangevuld met alle feitjes, die we eerder al brachten moeten jullie vast in de stemming brengen. Het commentaar bij de beelden van NOS Studio Sport is van Herbert Dijkstra, bijgestaan (net als op het WK Rotterdam) door Guido Gosselink. Eurosport gaat met Ruud de Haan op pad en Gio Lippens mag de radioreportage voor NPO1 verzorgen. Dat wordt dus langs alle kanten genieten. Uiteraard zitten we met Trikipedia in de startblokken om jullie optimaal van informatie te voorzien.

Tenslotte hebben ook wij nog enkele foto’s van de onvolprezen Tommy Zaferes en Araujo Wagner, die in opdracht van World Triathlon foto’s maken van de triathlonevenementen in Tokyo.

Enjoy the Olympics. We hebben onze eerste zilveren plak al te pakken met het handboogschieten. Laat het een voorbode zijn van heel veel meer edelmetaal. O ja, en de deelnemers aan de Tri Series in Huizen morgen/zondag: veel plezier en weet: sporten is een voorrecht!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.