Bellen met Rachel in Tokyo, Marco in Takeyama: ‘Warm, maar daar hou ik wel van’; ‘Top acht is realistisch’

ZATERDAG – Zoals bekend is onze Ruud de Haan straks de stem van de Olympische triathlon wedstrijden bij Eurosport. Een ding is zeker: daar zijn de vier Nederlandse deelnemers alvast blij mee. Niet dat Ruud ze naar de overwinning kan praten, maar alle beetjes helpen. Uiteraard zijn Rachel, Marco, Jorik en Maya bij zo’n situatie altijd bereid de commentator op afstand van de laatste informatie te voorzien. Er is dus geregeld belcontact. Hoe dat gaat lees je in onderstaande bijdrage van Ruud zelf:

Hallo Tokyo

Voor het vertrek naar Tokyo sprak ik met de leden van het Nederlands triathlonteam af dat we kort voor de wedstrijd nog even zouden bellen, hun ervaringen tot op dat moment, hun verwachtingen uitspreken en natuurlijk om hen persoonlijk succes te wensen. ,,Zolang je me maar niet wakker belt” of ,,als het mogelijk is neem ik op” waren de gekscherende opmerkingen van het Olympische viertal. Nu leef ik zelf momenteel een beetje in twee tijdzones, maar voor alle zekerheid check ik toch Tokyo Time even op Google voor ik ga bellen.

Rachel doet dutje na parcoursverkenning

 

Rachel neemt op: ,,Ik hoorde de telefoon wel, maar ik lag te slapen, dus ik dacht: ik bel straks wel terug”. Oei, had ik me dan toch vergist?
,,Nee hoor, maar de parcoursverkenning was vanochtend heel vroeg, dus daarna maar even een dutje gedaan. Onze tijd 4.45 uur moest ik weg, dus ik moest om 03:00 al op.”
,,Het is eigenlijk heel prima hier, met een prachtig uitzicht. Eigenlijk vind ik alle maatregelen in het Olympische dorp nog al meevallen. Ik wist van te voren wat me allemaal te wachten zou staan en heb me daar dus op voorbereid. TeamNL heeft het hier prima voor elkaar en een leuke sfeer, ze hebben bijvoorbeeld twee lounges hier waar je naar toe kan, daar ben ik nog helemaal niet aan toegekomen, ik denk dat ik vanavond maar even ga.”
,,Ik heb bijvoorbeeld vandaag 40 minuten gelopen hier in het dorp; natuurlijk niet in afstand, maar ik heb de afstand 4 keer gelopen. Het enige nadeel is dat op onze gang andere atleten slapen, die een volledig ander tijdschema wat betreft hun wedstrijden hebben en op het moment dat ik lig te slapen i.v.m. onze hele vroege start zij terug komen van een training en al lachend door de gang lopen op weg naar hun kamer, daar moeten we nog wel even over praten Ik denk dat ik op de wedstrijddag om drie uur lachend door de gang ga lopen. Hahaha.”

Wedstrijdverloop sterk afhankelijk met wie ik samen zit

,,Mijn gevoel voor de wedstrijd is heel wisselend; soms heel goed en op andere momenten denk ik: oei! Maar we hebben nog een paar dagen. Wat betreft het mogelijk verloop van de race heb ik nog geen idee en eigenlijk nog niet over nagedacht. Het is in ieder geval heel warm en dat zijn omstandigheden waar ik wel van hou. Als ik zwem, zoals de laatste tijd, zal ik in de achtervolging moeten, maar dan is het weer afhankelijk met wie ik in die achtervolgende groep kom te zitten en wie mee willen werken. En dan ook zijn er weer twee scenario’s: vol er in en alles of niets spelen wat betreft het lopen of tactisch meefietsen in de groep, hopen dat we tenslotte er bij kunnen komen en op die manier energie sparen voor het looponderdeel. Alles zal afhangen van het moment in de race en wie er om me heen zullen zitten.”

Fijn dat Richard mee is

Natuurlijk hebben we het ook  over haar man Richard Murray. Richard (de nummer 4 van de Spelen in Rio) moest besluiten door zijn fysieke problemen niet te starten op het individuele nummer, maar wel aan de Mixed Relay deel te nemen.

,,Richard was gisteren wel bij de openingsceremonie, ik had hem gezegd: ga maar, geniet en ga ook maar voor mij. Het werd heel laat, maar vanochtend in alle vroegte stond hij langs het parcours tijdens de verkenning om mij tips te geven. Het is zo fijn dat hij mee is en hopelijk geniet hij ook, al is het op een andere manier dan hij zou willen. De inspanning voor de individuele race op topniveau is niet mogelijk, maar de start voor de Mixed Relay kan wel. Zou Richard besloten hebben ook daar niet te starten, zou het complete team Zuid Afrika niet kunnen starten, aangezien ze niet een derde man hebben die aan de kwalificatie-eisen heeft voldaan.”

Even later belt Marco terug

Natuurlijk bel ik ook met de andere leden van het Nederlandse Triathlon Team, de afspraak was ; als we kunnen nemen we natuurlijk op. Maya en Jorik lukt vandaag niet, dus morgen een nieuwe poging, maar Marco van der Stel belt terug.

,,We hadden een fietstraining dus kon ik even niet opnemen. Het gaat eigenlijk best goed. Het is heet: dertig+ graden en een enorme luchtvochtigheid. Wij zijn als mannen nog steeds in Tateyama. Wij reizen donderdag af naar het Olympische dorp. De jetlag heb ik goed verteerd, de eerste nacht wat onrustig, maar inmiddels goed aangepast. De hitte is behoorlijk; als je uit je airco-kamer komt is de eerste klap in de gang van het hotel, de tweede komt als je buiten komt. Het is nu een kwestie van beetje trainen en vooral veel rusten. Voor de trainingen hebben we in Tateyama veel faciliteiten: een zwembad, een vooraf bepaald loopparcours van 2,5 kilometer en een vooraf duidelijke fietsroute. Goed geregeld dus. Genoeg ruimte om te trainen en vooral koel te blijven.”

Afreizen naar Tokyo

,,Donderdag reizen we door naar Tokyo. Dan is het parcoursverkenning, fiets inleveren en zaterdag de race. Het is wel: racen en wegwezen, want op maandag gaan we al naar huis.”
,,Wat betreft mijn persoonlijke verwachtingen voor de Mixed Relay race is een top 8-klassering realistisch en als we allemaal echt goed zijn een top 5 . Als team hebben we het daar nog niet echt over gehad.  In zo’n race kunnen altijd gekke dingen gebeuren en wellicht in ons voordeel.”

Waterkwaliteit

,,De watertemperatuur op dit moment is boven de 30 graden, dagelijks worden we via mail geüpdatet door Word Triathlon (voorheen ITU). Ik weet dat er wel wat te doen was over de waterkwaliteit, maar World Triathlon meldt dat de waterkwaliteit binnen de normen is.”

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.