En dan natuurlijk onze vooruitblik op de wedstrijd waar het allemaal om draait: de vrouwenrace Olympische triathlon Tokyo; Favorieten, feitjes enz. – WTJ 1957

ZONDAG – Tegenover de 51 mannen van zondag staan 54 vrouwen in de maandagrace. Ontbreken doet de Oekrainse Yulyia Yelistratova, die zich opmaakte voor haar vierde Olympische Spelen maar tegen de lamp is gelopen en betrapt op het gebruik van EPO. De zaak kwam aan het licht na de Europe Triathlon Cup in eigen land, in Dnipro. Yulyia won, zoals ze al zo vaak Europe Cups (o.a. ook Holten) op haar naam schreef. Voor de World Cup en WTS leek de blondine altijd iets te kort te komen. Haar beste resultaat op de Spelen was 24e ion Beijing. Dat zal ze vanavond niet kunnen verbeteren. Startnummer 13 is net als bij de mannen niet vergeven.

Zoals het er nu naar uit ziet zijn er geen coronagevallen onder de 54 deelneemsters en dat is prettig. Het is wel voor het eerst dat het vrouwenveld groter is dan dat van de mannen. Ook het aantal landen is groter: 30 tegenover 29 bij de mannen.

We brengen in beeld de startplaatsen op het ponton, zoals dat na loting is verricht.

In hoeverre de loting op het ponton nog bepalend is voor het wedstrijdverloop blijft gissen, hoewel het bij de valse start met de mannen even heel erg bepalend leek. Maar gelukkig werd de hele groep terug aan de kant geroepen, al is dat voor sommige triatleten vast niet bevorderlijk voor de concentratie geweest. Aan de buitenkant links staan Taylor Knibb en Emma Jeffcoat, de Portugese Melanie Santos en dan Maya Kingma. Uiterst rechts lijkt een nog sterkere groep klaar te staan om het water van Tokyo Bay in te duiken te weten Katie Zaferes, Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmont, Vicky Holland en Summer Rappaport. Daar weer naast Laura Lindemann en dan al Rachel Klamer. Maya was bij de loting overigens niet als eerste aan de beurt, omdat niet de World Ranking maar de Olympische Ranking de volgorde bepalend was.

Kijken we terug naar onze voorspelling bij de mannen dan zaten 11 van de 16 door ons getipte favorieten ook daadwerkelijk in de top 16. Schoeman, Pearson, Gomez, Nieschlag en Hauser bleven daarbuiten. Hoogste outsider was Kevin McDowell op plaats zes.

Melanie Santos staat niet in ons rijtje van – dan ook maar – 16 vrouwelijke favorieten. De tien anderen, die we noemden vanwege hun startplek rekenen we wel voor top 16, dus het Britse trio Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmont en Vicky Holland (brons in Rio), de Amerikaanse dames Taylor Knibb, Summer Rappaport en – toch ook wel – Katie Zaferes. Uiteraard Maya Kingma en – op routine – zeker ook Rachel Klamer. Flora Duffy is uiteraard zeer kansrijk en vanuit het Australische team hebben we Ashleigh Gentle en Emma Jeffcoat hoog staan. Laura Lindemann komt heel ver en dat geldt ook voor de Italiaanse Angelica Olmo. We zijn positief gestemd dus plaatsen we ook het Belgische duo Claire Michel en Valerie Barthelemy in ons 16-tal. Last but not least is daar natuurlijk vijfvoudig Olympier en winnaar van goud en zilver op de beide vorige Spelen: Nicola Spirig! Vlak haar nooit uit.

Zestien dames/vrouwen/triatletes in de race voor de medailles goud, zilver en brons.

Twee landen debuteren bij de vrouwen te weten Egypte en….Noorwegen. Het land is superieur bij de mannen geworden, maar heeft met Lotte Miller nu voor het eerst een triatlete in de Olympische ring. Een tweede Noorse deed haar best bij de kwalificatie Mixed Relay in Lissabon, maar het team haalde het Olympisch ticket net niet. Het totaal aantal landen dat op zes Olympiades vrouwentriathlon mee deed staat met de twee nieuwkomers op 42,

Net als bij de mannen zijn er ook bij de vrouwen liefst 31 debutantes, een absoluut record. Wellicht verklaarbaar doordat Tokyo 2020 Tokyo 2021 is geworden. De verwachting is dan dat er in Parijs veel mindere nieuwkomers zullen meedoen.

Van alle deelneemsters (overall ook trouwens) is Nicola Spirig de meest ervarene. Voor het Zwitserse fenomeen worden het haar vijfde Olympische Spelen. Indrukwekkend ook haar prestaties vanaf Athene 2004: 19e, 6e, 1e en 2e. Niemand zit verder op vijf. Flora Duffy, Vendula Frintova en Barbara Riveros zijn toe aan hun vierde Spelen. Rachel Klamer wordt nationaal recordhoudster met drie.

Nicola Spirig heeft de meeste ervaring, maar is nog niet de oudste van alle deelneemsters. Die eer gaat naar de Zuidafrikaanse Gillian Sanders, die over twee maandjes veertig jaar wordt. Ze is daarmee ook ouder dan Javier Gomez, nestor bij de mannen. Het all-time record blijft echter in handen van ‘onze’ Rob Barel, 42 lentes jong bij zijn ‘debuut’ in Sydney 2000. Sanders doet haar derde Spelen, Londen was met een 19e plaats haar beste prestatie.

Basmla Elsalamoney heeft niet alleen de eer haar land Egypte voor het eerst te mogen vertegenwoordigen op de Spelen, ze is ook nog eens de allerjongste deelnemer. 22 lentes jong. Ze is tevens de eerste Arabische vrouwelijke deelnemer aan de Olympische triathlon. De 23-jarige Taylor Knibb is (net als Alex Yee) de op 1 na jongste. Zou dat opnieuw een tweede plaats inluiden?

Australië, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten zijn de vier landen, die een maximale ploeg mogen inzetten. Australië dus zelfs met zes vertegenwoordigd in de individuele races, als enige land. Nu maar hopen dat het voor de Ozzies ook resulteert in medailles. Er zijn tien eenlingen. Het waren er elf geweest als Oekraïne haar deelneemster had mogen sturen.

30 van de 54 deelnemers zijn afkomstig/woonachtig in Europa. De andere continenten leveren dus 24 triatleten. Oceanië 5, Noord-Amerika 8; Zuid-Amerika 5; Azië 3; Afrika 3.

Anders dan bij de mannen hebben alle 54 triatletes een andere voornaam. Ook zijn er geen directe familiebanden, zoals de broers uit Rusland en Israël in het mannenveld. Wel roept de naam Nicole van der Kaay associaties op met ons land en dat klopt: haar grootouders komen uit Nederland.

Slechts twee vrouwen mochten eerder het genoegen smaken op het Olympisch podium te staan: Nicola Spirig goud in Londen en zilver in Rio, Vicky Holland brons in Rio.

Met de zesde Olympische vrouwenrace komen we aan een totaal van 206 triatleten, die ooit het genoegen mochten smaken op het hoogste sportpodium uit te mogen komen. Onder hen vijf Belgische en liefst acht Nederlandse Olympiërs.  De Amerikanen en Canadezen leverden al 13 atleten af gevolgd door Australië met 12, Groot-Brittannië en Japan met 12, de Italianen met 10, de Fransen en Spanjaarden met 9 en dan volgt het rijtje acht met Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Rusland. Nou ja Rusland, de Russen doen mee onder de vlag ROC.

Meest succesvolle triatleet op de Spelen is bij de vrouwen dus overduidelijk Nicola Spirig met goud en zilver. En daar kan dus vannacht nog meer bij komen.

Het grote aftellen is begonnen, de race van vanavond is – met alle respect voor de mannen – voor TeamNL natuurlijk vele malen spannender. Chef de Mission Pieter van den Hoogenband komt kijken, zo hebben we begrepen. NOS Studio Sport – gisteren nog summier over de mannenwedstrijd, feitelijk vooral het bootinincident – zegt vanavond wel live de lucht in te gaan met Herbert Dijkstra en Guido Gosselink. Ruud de Haan hoopt van harte dat de reclameblokjes bij Eurosport vanavond niet op cruciale momenten in de race zitten, al weet hij ook dat tv-stations niet zonder commercie kunnen. Gio Lippens is helemaal bijgepraat over het wel en wee van Maya en Rachel en brengt via Radio1 verslag uit.
Uiteraard zitten we met Trikipedia wederom in de startblokken om jullie optimaal van informatie te voorzien. Dat doen we opnieuw met een liveblog, die je om de 2, 3 minuten kunt verversen met actuele informatie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.