Joe Skipper ‘overwint’ kapotte ketting, loopt 2.37 en wint zo alsnog Ironman Wales – WTJ 2563

MAANDAG – Veel Britse overwinningen in tal van sporten afgelopen weken en niemand die hen dat misgunde. In de week van nationale rouw om Queen Elizabeth was het even de vraag of in eigen land wel wedstrijden gehouden zouden worden, maar uiteindelijk was dat wel het geval. Gelukkig maar voor de ruim 1700 triatleten, die in Pembrokeshire klaar stonden voor de Ironman Wales. Voorheen een pro-race voor mannen en vrouwen, maar inmiddels snoeit Ironman daar behoorlijk in. Wales mocht uitsluitend mannelijke pro’s verwelkomen.

We kennen het verhaal van Joe Skipper, de sympathieke 34-jarige triatleet uit Norwich. Hij voelde er niets voor om een peperdure reis te maken en een torenhoog bedrag neer te tellen voor een hotel op Hawaii en besloot zich terug te trekken van het WK in Kona. Een signaal waar veel triatleten (pro’s en agegroupers) op reageerden, behalve natuurlijk Ironman zelf. Die communiceren over van alles, zolang het maar niet over geld verdienen gaat.

Even dachten we dat Skipper met zijn beste vriend Tom Oosterdijk (eerder dit jaar getuige bij Joe’s bruiloft) alsnog mee zou doen aan het EK in Almere, daar waar hij vijf jaar geleden de Europese titel veroverde. Maar nee, Joe koos voor eigen land, startte zondag op de Ironman Wales en won die ook. De man, die in Dresden achter Kristian Blummenfelt een ‘6.47-uur’ tijd eruit wist te persen, was op het zware parcours in Wales klaar in 8.35.49 uur. Voor Skipper zijn zesde Ironman-zege (eerder Bolton 2018 en 2021, Florida 2019, Nieuw-Zeeland 2020 en Chattanooga 2021 naast ook nog Challenges Weymouth 2016 en Almere 2017).

Ketting

Het ging overigens niet vanzelf in Wales. Eerst moest hij vijf minuten zien terug te winnen op onder meer de snelste zwemmer Andrew Horsfall-Turner, maar dat was nog wel te overzien. Samen met de Duitse hardfietser Boris Stein zette hij de achtervolging in. Terwijl Stein de leider naderde, kwam Skipper in een afdeling in de problemen. ,,Op de een of andere manier raakte mijn ketting volledig in de knoop. Ik kreeg hem ook niet meer goed op de tandwielen. Het duurde lang voor er iemand voorbij kwam, die meekeek hoe ik het euvel kon verhelpen. Daar ben ik zeker 20 minuten verloren, dacht eigenlijk al dat mijn race voorbij was.”

 

Eenmaal weer terug op het parcours vocht Joe als een leeuw om weer enigszins in de wedstrijd terug te keren. Na het fietsen keek hij nog steeds tegen een achterstand van een kwartier aan. Door alle toestanden was ook Boris Stein niet meer vol op Horsfall-Turner aan komen rijden. De Brit had zijn ritme gevonden en kwam met vier minuten voorsprong op Stein de wisselzone in. De Fransman Kevin Maurel lag daar derde, Kiwi Dougal Allen vierde en Joe Skipper vijfde. Bijna 16 minuten moest hij goed maken op de marathon. Het leek een onmogelijke opgave.

Joe Skipper zet parcoursrecord: 8.35

Na 10 kilomeer had hij al vijf minuten goed gemaakt. Stein lag op 3 minuten van Horsfall-Turner. Op het 18 kilometerpunt komt de Duitser aan de leiding en begint voor de dappere Brit een moeizame gang tot aan de finish, die hij uiteindelijk als vijfde weet te bereiken. Joe heeft zijn bekende pas dan al te pakken en op 17 kilometer voor de aankomst heeft hij Boris Stein te pakken. Het is erop en erover. Niemand komt ook maar enigszins in de buurt van de 2.37.25 uur-marathon, die Joe op dit toch selectieve parcours eruit weet te rollen. Weergaloos sterk en dan ook nog een nieuw parcoursrecord: 8.35.49 uur.

Het vorige stond op naam van de Fransman Arnaud Guilloux, die in 2019 8.48.06 uur scoorde. Wat had dat kunnen worden als Joe Skipper niet zo lang met een kapotte ketting langs de kant had gestaan? Wellicht was er dan geen 2.37 uur uitgerold, da’s weer de andere kant van het verhaal. Boris Stein was een sterke nummer twee in 8.43.54 en de Fransman Kevin Maurel handhaafde zich op drie in 8.50,.38 uur. De Kroaat en oud-Almere winnaar Andrej Vistica werd vierde, ook hij liep een goede marathon 2.47 uur. Daarna was het de beurt aan de meest strijdlustige atleet van de dag Andrew Horsfall-Turner, die de Spaanse kampioen Victor Arroyo Bugallo achter zich liet. Dougal Allen zakte terug naar een achtste plaats.

In de agegroup-only race van de vrouwen stonden drie Britse dames (twee Hannah’s) op het podium: Hannah Saitch in 10.47.38. Shawnie Lovatt in 10.51.08 en Hannah Munday in 10.58.45 uur. Drie Nederlanders kozen niet voor de hele in eigen land, maar beproefden hun geluk op Ironman Wales. Tot slots voor Hawaii kwam het voor hen niet. Het Hawaii, waar Joe Skipper dus kennelijk niet heen gaat…..

11 SEPTEMBER: IRONMAN PEMBROKESHIRE WALES
M:
96.Robin Sluysmans 10.59.42 (22e M30)
152.Frank van Roekel 11.22.34 (13e M45)
247.Marnix Reedijk 11.49.55 (55e M40)

Lotte en Lenny

Over de zege van Lotte Wilms op de Ironman 70.3 aan de Sunshine Coast en de vijfde plaats voor Lenny Ramsey op de Ironman Wisconsin komen we later terug.

Tot slot. We hebben het vaak over de vele toeschouwers, die triathlonevenementen in ons land bezoeken. In oude kranten werden bij Almere wel eens schattingen gemaakt van 80.000 toeschouwers. Ik denk dat dat wel meegevallen is, dergelijke getallen halen we niet meer. Het is er nog altijd lekker druk, dat zeker. Maar tegen het enthousiasme in Wales kunnen maar weinig evenementen op. Kijk maar eens naar deze foto, die ’s ochtends vroeg rond 8 uur gemaakt is toen de deelnemers het water verlieten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.