LIVE BLOG: Olympische vrouwenrace Tokyo (met Maya en Rachel!) 27 juli 2021

LIVE BLOG:

01.58: Historisch goud voor Bermuda, wederom zilver voor de Britten en Zaferes is back met brons. Zo was het vanochtend in een door- en doornat Tokyo.

01.55: De twee top 11-klasseringen van Rachel/Maya bieden ook perspectieven voor de Mixed Relay van zaterdag. Kijk je naar de uitslagen dan deed alleen TeamGB beter vandaag.

01.54: Opvallend: slechts 33 triatletes halen de finish. In de slotfase is ook de Belgische Claire Michel uitgevallen.

01.50: Leonie Periault volgde trouwens pal achter Rachel als vijfde en daarna de meest strijdlustigste van het veld: Nicola Spirig. Alice Betto loopt naar een sterke 7e plaats, Laura Lindemann viel terug naar plek 8 en de top tien is compleet met Jessica Learmonth (ook uit de kopgroep) en de Belgische Valerie Barthelemy. Maya Kingma debuteert dus met een elfde plaats net buiten de top 10, maar wel het beste debuut ooit van een Nederlandse triatlete op de Spelen.

01.45: Nederlandse vrouwen bevestigen met een 4e en 11e plaats dat ze tot de absolute wereldtop behoren. En Rachel mag toch wel een vingertje opsteken naar iedereen, die niet langer in haar geloofde.

01.44: Eigenlijk zwom Rachel al prima, zat ze er goed bij in de achtervolgende groep en doet ze een gigantische inhaalrace resulterend in een vierde plaats. Maya Kingma komt als debutante verdienstelijk als elfde over de meet.

01.42: WAT EEN PRESTATIE VAN RACHEL KLAMER: ZE WORDT VIERDE IN TOKYO!!!!!! HULDE, HULDE, HULDE.

01.42: Podium is dan compleet met Katie Zaferes als de nummer drie. Voor haar een bevrijding.

01.41: Het zilver gaat naar regerend wereldkampioene Georgia Taylor-Brown. Twee keer zilver voor de Britten dus.

01.40: Wat een enorme voorsprong heeft Flora Duffy opgebouwd. Ze is in het zicht van de finish. Niet alles ging even makkelijk in de aanloop naar de Spelen, maar nu is daar de Olympische titel. Vierde Spelen en GOUD!

01.38: Dat Georgia Taylor-Brown in de laatste fietsronde moest lossen, zou te maken hebben met een lekke band.

01.35: Vierde en vijfde zijn het nu Leonie Periault en Rachel Klamer, ze kan dus nog vierde of vijfde worden: de Nederlandse, die toch ook wel een lange neus kan trekken naar al die criticasters de laatste maanden. Op 3.14 loopt Maya Kingma als 11e haar laatste ronde in.

01.33: Laatste ronde is ingegaan voor Flora Duffy, een monsterzege want haar voorsprong is uitgegroeid tot 1.07 voor Georgia Taylor-Brown en Katie Zaferes.

01.30: Podium ziet nog steeds hetzelfde uit: Flora Duffy-Katie Zaferes-Georgia Taylor Brown. En Rachel dendert maar door. Kan ze nog vierde worden zelfs??

01.27: In maar weinig voorbeschouwingen werd Rachel Klamer nog meegenomen als triatlete voor een top 10-klassering. De oorzaken waren weliswaar bekend, maar vrijwel niemand gaf hoog op voor de kansen van Rachel. En zie, nu loopt ze haar beste van drie Olympische races en dik in de top tien. Misschien wordt ze zelfs nog zesde!

01.25: Verderop mogen we niet voorbijgaan aan het ijzersterke optreden van Rachel Klamer, die nu zevende ligt en bij Nicola Spirig loopt. Gaat hier de beste prestatie ooit voor een Nederlandse triatleet uit voortkomen? Achterstand 1.59. Maya Kingma 11e op 2.43 minuten.

01.24: Twee rondes zitten er bijna op voor Flora Duffy. Ooit haalde Bermuda een bronzen plak bij het zeilen. Dat is al in 125 jaar Olympische geschiedenis. Maar nu komt er goud bij.

01.19: Een mannenwinnaar van 27, een vrouwenwinnares van 33 lentes. Flora Duffy is geboren in Hamilton, Bermuda, woont en traint echter in Boulder. Ze heeft twee wereldtitels op de weg en zeven offroad-wereldtitels (XTerra). Het zijn haar vierde Olympische Spelen en de titel kan haar eigenlijk al niet meer ontgaan.

01.18: Onze Nederlandse triatletes gaan geen medailles pakken, dat was bij het zwemmen helaas al duidelijk: Rachel Klamer doet het goed op plaats 10, Maya Kingma nu op een 12e plaats op resp. 1.38 en 1.57 van Flora Duffy.

01.15: Duffy is on fire. Zaferes ligt tweede, maar heeft het zwaar op 17 seconden, Taylor-Brown op 26 seconden en brons vooralsnog. Lindemann op 38 seonden en dan Learmonth op 44. Nicola Spirig is de nummer zes op 1.28. Loopt samen met de verrassende Valerie Barthelemy.

01.12: Flora Duffy is er vrij snel vandoor bij Katie Zaferes, Verschil na 1 kilometer al 70 meter.

01.10: En geloof het of niet, maar Nicola Spirig brengt de achterstand in de slotronde in haar uppie terug tot 1 minuut. Rachel en Maya wisselen als 9e en 10e. Ineens ligt de race toch weer ietwat open.

01.08: Dan begint het lopen. Duffy en Zaferes zijn als eersten weg. Dan Lindemann en Learmonth. Even verderop Taylor-Brown.

01.06: Het was niet zo maar een stuurfoutje wat Georgia Taylor-Brown maakte, want inmiddels moet ze echt lossen en is er een kwartet overgebleven voor de wissel naar het lopen.

01.o4: Op een van de vele U-Turns, die gevaarlijk glad zijn moet Georgia Taylor-Brown even een gaatje laten vallen, maar ze komt weer terug bij het viertal. De laatste fietskilometers zijn in gegaan.

01.02: Als Flora Duffy goud wint, is het de allereerste gouden medaille voor Bermuda ooit. Dan wacht haar in Hamilton een ticker parade, komt er een nationale feestdag uit haar naam en wordt er een straat naar haar vernoemd.

01.01: De laatste fietsronde is ingegaan. Spirig doet wat ze kan, maar het is nog altijd 1.13 op het vijftal vooraan.

00.57: Van kop-over-kop is in de achtervolgende groep geen sprake. Het is Nicola Spirig 40 km. lang op kop, Maya Kingma 40 km. op tweede positie en Rachel Klamer 40 km. op plekje 4/5.

00.54: Achtervolgende groep bestaat uit Nicola Spirig, Maya Kingma, Alice Betto, Emma Jeffcoat, Rachel Klamer, Yuko Takahashi, Simone Ackermann, Valerie Barthelemy, Zsanett Bragmayer en Leonie Periault. Ook hier moest Summer Rappaport inmiddels lossen. O nee, ze zit er weer bij, hangend aan het staartje.

00.53: Zesde ronde zit erop. Achterstand is 1.17 minuut geworden, ondanks alle inspanningen van – ja eigenlijk alleen – Nicola Spirig, 2-voudig medaillewinnaar/moeder van drie kindjes.

00.51: Wel een troosteloos beeld hoor, al die regen zo, dat opspattende water op het blauwe tapijt en dan alleen de pers en officials bij de finishlijn. Jammer, dat moeten we in Parijs meer dan goed gaan maken.

00.48: We blijven met vijf vooraan. Wat zal Tommy Zaferes blij zijn om nu foto’s te mogen maken van zijn vrouw Katie en de kopgroep. Vergeet niet dat ze pas laat is toegevoegd omdat prestaties uitbleven na haar wereltitel in 2019).

00.47: Vittoria Lopes, de Braziliaanse moet er in de zesde fietsronde af. Kan het tempo van m.n. Zaferes niet volgen.

00.45: Materiaalpech voor Cecilia Perez uit Mexico, fietsend in de achterhoede.

00.43: De kopgroep van zes hebben we al genoemd: Taylor-Brown, Learmonth, Zaferes en Duffy zijn het meest kansrijk. Lindemann kan verrassen en van Lopes wordt verwacht dat ze als eerste moet lossen bij het lopen. Voorsprong na vijf rondes iets gegroeid tot 1.15 minuut.

00.37: Rappaport is opgeslokt door de groep Spirig-Kingma-Klamer. Achterstand halfkoers het fietsen: 1.10 minuut. Overigens zit ook de Belgische Valerie Barthelemy in dat groepje Spirig. Verder achterin is het de derde groep met de geklopten zoals Taylor Knibb en Vicky Holland (brons in Rio, maar voor de enige Britse die de slag gemist heeft)

00.33: En hoe je het ook wendt of keert: er zitten wel drie wereldkampioenen in de kopgroep: Fora Duffy (2016 en 2017), Katie Zaferes (2019) en Georgia Tayler-Brown (2020).

00.32: Opmerkelijk dat Katie Zaferes uiteindelijk op het moment supreme zo’n goede wedstrijd rijdt. Rest van het jaar was ze niet zo super.

00.29: Summer Rappaport moest er al een paar keer af en is nu echt gelost. Na de 3e ronde komt ze op 37 seconden achterstand door. De groep Rachel-Maya-Nicola ligt 1.10 minuut achter. Ietsje groter geworden dus.

00.24: Nog meer uitvallers: Claudia Rivas, Mexico; Niina Kishimoto, Japan en nog een favoriete op voorhand: Cassandre Beaugrand. Zes uitvallers dus al, we blijven met 48 over in de strijd.

00.21: Wat is de achterstand van de tweede groep na 2 rondes: welnu 1.03 minuut. Ze snoepen er iets vanaf. Gelukkig.

00.19: Nicola Spirig verricht veel werk in de achtervolgende groep van 14 atletes, Maya Kingma rijdt daar vaak tweede en Rachel Klamer zit wat verderop in die groep, vooralsnog strijdend om plaats acht.

00.14: En opnieuw iemand tegen het asfalt, dit keer de Nieuw-Zeelandse Ainsley Thorpe. Ook Elizabeth Bravo komt ten val, maar de Ecuadoraanse stapt weer op.

00.12: Natuurlijk zijn er meer toppers, die de slag gemist hebben. Nicola Spirig b.v. vijfvoudig Olympier was ruim een minuut na Learmonth uit het water. Nu vol in de achtervolging in de groep Klamer-Kingma, achterstand na 1 ronde 1.04 minuut.

00.11: De eerste valpartij is daar: Anastasia Gorbonuva (ROC) komt flink ten val en stapt niet meer op.

00.10: Het gaat hard vooraan in de stromende regen, al is de samenwerking tussen de zeven niet optimaal. Summer Rappaport moet er geregeld af.

00.07: Het betekent ook risico’s nemen voor de achtervolgers, want het is spekglad op sommige plaatsen op het fietsparcours.

00.05: Als 16e uit het water Rachel Klamer op 53 seconden en als 19e Maya Kingma op 56 seconden. Dat is aanzienlijk. Hopelijk wordt er goed gewerkt in het achtervolgende peleton op de kopgroep van zeven.

00.04: Zwemmen zit erop, Laura Lindemann kan wellicht nog aansluiten.

00.03: Verschillen zijn vanuit de lucht goed te zien tussen de kopgroep van zes met 2 Britse, 2 Amerikaanse, Braziliaanse en Bermudase.

00.01: Eerste uitvaller is net als gisteren bij de mannen iemand uit Oostenrijk: Julia Hauser.

00.00: Vooraan zijn zes vrouwen echt voorop: Learmonth, Lopes, Zaferes, Rappaport, Taylor-Brown en Duffy. Terug de zee in, terug het zoute water in. Werk aan de winkel voor onze Nederlandse vrouwen.

23.58: Oei, toch wel even een gaatje wat Maya en Rachel hebben na de eerste ronde zwemmen. Maya als 13e op het ponton op 30 seconden en Rachel als 17e op 38 seconden.

23.54: Top drie in het water nu: Jessica Learmonth; Vittoria Lopes; Katie Zaferes. Waar liggen Maya en Rachel, we zullen het weten zodra ze op het ponton komen.

23.53: Een lang lint van zwemsters in het water, aan de druppeltjes op de camera te zien valt het met de regen nu mee, maar hoe pakt dat straks uit op het fietsonderdeel.

23.50: Het lijkt of de groep met Maya wat minder snel uit de startblokken komt dan het ‘groepje op rechts’ met Rachel.

23.48: Jessica Learmonth neemt de leiding

23.47: Maya Kingma is goed weg aan de meest linkse kant van het ponton. Rachel zwemt uiterst rechts.

23.46: START vrouwenrace Olympische Spelen. Iedereen goed weg.

23:45 De jacks gaan uit, de 54 vrouwen staan klaar op het ponton. Boten zijn gelukkig nergens te bekennen.

23.44: De nieuwe Olympische dag had al moeten beginnen, maar het weer gooit roet in het eten. Hoe laat gaan we nu wel van start?

23.34: Het weer ziet er niet best uit aan de oostkust van Tokyo. Niet alleen regen, maar ook een tyfoon nadert het Japanse vasteland.

23.30: Eurosport is begonnen, maar dan met de samenvatting van de mannenwedstrijd. Het is de Tokyo Today-registratie, die onze Ruud na de live-uitzending na afloop (midden in de nacht) nog in moest inspreken.

23.25: De Nederlandse Triathlon Bond staat achter haar atleten en wenst ze veel succes!

23.15: Normaliter beginnen we de live blog om 23.30 uur, nu zijn we een kwartier eerder in de lucht met onderstaand beeld. Het is hondenweer in Tokyo en de organisatie heeft in overleg met de officials/World Triathlon besloten de start van de vrouwenrace met een kwartier uit te stellen. Spannend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.