LIVE BLOG: Mixed Team Relay Olympische Spelen Tokyo: wat een ongelofelijk goed resultaat voor TeamNL: vierde!

Live blog:

02.05: Tot zover de live blog, dank voor het volgen en wie kans ziet komt zondag of maandag naar Scheveningen waar de triatleten worden onthaald!

01.58: Beste Spelen ooit voor onze Nederlandse triatleten, dat mag wel eens gezegd worden. 4.Rachel Klamer en 11.Maya Kingma in de individuele race en nu 4.Team NL met Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom. Het team stond zevende op de wereldranglijst, maar overtreft onze stoutste verwachtingen. Superlatieven schieten tekort! Nog maar 53 seconden van GOUD verwijderd trouwens.

01.56: 1.GB – 2.USA – 3.F – 4.NL – 5.B – 6.D – 7.CH – 8.I – 9.AUS – 10.E – 11.H – 12.NZ – 13.JP – 14.ROC

01.55: WOWWW Jorik van Egdom sprint ons land naar een vierde plaats, de Belgian Hammers met Jelle Geens naar een vijfde plaats en Duitsland zesde. Superprestatie van de Nederlanders, eigenlijk de hele week al.

01.54.: Zilver gaat naar USA, brons naar Frankrijk.

01.53: De Mixed Team Relay primeur is voor Team GB met Learmonth, Brownlee, Tayl0r-Brown-Yee. De favorietenrol waar gemaakt! Eerste goud voor Jonathan Brownlee. Had al brons en zilver, nu goud!

01.52: 4-5-6 nog altijd bij elkaar dus Geens-Jorik-Nieschlag.

01.51: Yee slaat meteen een gat voor Team GB, maar Pearson knokt zich terug naar zilver voor USA met Luis nog wel op de hielen, maar wereldkampioen Frankrijk moet waarschijnlijk genoegen nemen met brons.

01.50: Geens is als vierde weg voor B, dan Jorik/NL op vijf en Nieschlag als zesde. Een Olympisch diploma is een zekerheid!

01.48: Yee stapt als eerste van de fiets, de lichtvoetige Brit is ook als eerste weg. Luis oogt zwaarder en gaat als tweede voor Frankrijk en dan volgt USA met Pearson.

01.47: Vooraan moet het lopen de beslissing brengen, want ook USA is nog niet geklopt.

01.46: Als Nederland hier vierde wordt is dat natuurlijk een daverend succes en dito verrassing. Maar Jelle Geens loopt natuurlijk ook hard….

01:45: Groepje in de strijd om de vierde plaats op 49 seconden: Jorik van Egdom, Jelle Geens en Justus Nieschlag oftewel NL, B en D.

01.43: Vincent Luis krijgt aansluiting met Alex Yee en probeert meteen te demarreren. Maar Yee geeft niet op, Pearson moet even passen op 30 meter.

01.42: Vincent Luis heeft weinig trek om met Morgan Pearson samen naar voren te rijden. Zo komen er 3 solisten vooraan: GB – F – USA.

01.39: Luis en Pearson hebben elkaar gevonden en gaan samen de achtervolging op Yee inzetten.

01.38: Zeventien seconden voorsprong voor de Britten. Yee moet nog fietsen en lopen en dan is er na twee zilveren plakken deze week wellicht goud

01.37: Vincent Luis (F) zwemt hard naar Morgan Pearson (USA) toe.

01.35: Op 53 seconden komt Nederland nog altijd als vierde door, Rachel zet in de slotfase de zaken nog even recht. Maar Jorik moet wel 20 seconden overbruggen voor brons!

01.34: Laatste wissels: Alex Yee mag het afmaken voor TeamGB. Morgan Pearson voor USA en Vincent Luis voor Frankrijk.

01.33: Nu bestaat het podium uit: 1.GB; 2.USA; 3.Frankrijk; 6.NL.

01.31: Kan ze er weer zo’n spectaculaire eindsprint uitpersen? Go, go Rachel!

01.30: Klamer heeft wellicht niet haar beste wissel, want Rachel moet de drie andere teams even laten gaan. Opmerkelijk want dinsdag liep ze ijzersterk.

01.27: De 2 km. lopen gaan voor Team GB beginnen. USA op 11 seconden; D, B, F, NL op 38 seconden. Rachel als zesde weg, maar begint aan opmars.

01.24:  Wereldkampioene Georgia Taylor-Brown maakt het niet uit of ze alleen moet fietsen, ze neemt meer voorsprong zelfs. Team GB heeft alle zicht op goud! Taylor Knibb handhaaft zich knap als tweede, ook alleen fietsend.

01.23: Als het Rachel lukt weg te lopen uit het groepje van vier (B/D/F) dan zitten we nog dichterbij de medailles.

01.21: Rachel Klamer haalt Beaugrand weer bij. Onze troef heeft wel B en D in haar kielzog, maar ‘we’ liggen weer derde!

01.20: Maar vervolgens toch te veel gegeven, die Beaugrand want ze moet plots lossen bij Knibb.

01.19: Coninx en nu Cassandre Beaugrand hebben wereldkampioen Frankrijk terug in de race gebracht. Ze fietst nu bij Taylor Knibb in de strijd om de plaatsen twee en drie.

01.15: Taylor-Brown moet straks in d’r uppie gaan fietsen, achter haar een groepje met sowieso USA (Knibb), F, D, NL (Klamer) en B (Barthelemy).

01.13: In de derde leg is het dus GB – USA – NL – D – F – B – I

01.12: Jonathan Brownlee wisselt met Georgia Taylor-Brown. Nederland wisselt als derde op 22 seconden. Rachel Klamer begint aan haar mini-triathlon.

01.11: Frankrijk knokt zich terug op positie vijf, Marten van Riel moet lossen bij Coninx.

01.09: Nederland loopt nog steeds op BRONS met Duitsland op de hielen. Schomburg kan niet volgen!

01.08: Schomburg kan het tempo van Brownlee niet volgen en zakt samen met Marco iets terug. Daartussen de Amerikanen.

01.07: Door toedoen van Marten van Riel is het verschil iets terug gelopen: nu 26 seconden. Vijfde ligt ie, Frankrijk zesde.

01.05: Kwartet fietsers heeft er de 6,6 kilometer haast opzitten. Mooi bij elkaar gebleven en nu moet Marco laten zien dat ie mee kan met deze kanjers.

01.02: Tweede groepje met België (Marten van Riel), Frankrijk (Dorian Coninx) en de Italianen op 31 seconden.

01.01: Marco zit bij de nummers vijf en zes van de individuele race: Brownlee en McDowell.

01.00: Frankrijk en België volop in de achtervolging nu.

00.58: De basis is gelegd voor misschien wel de allereerste triathlonmedaille voor Nederland!

00.56: Uit het water: Schomburg (D), McDowell (USA), Brownlee (GB) en Van der Stel (NL). Het gat wordt groter: 36 seconden!

00.55: Marco houdt goed stand in het kopgroepje van vier.

00.53: Duitsland dus op kop. Nederland vierde met nu Marco van der Stel. Frankrijk vijfde, maar wel al op 26 seconden. Hangt er een sensatie in de lucht?

00.51: Eerste leg zit er bijna op. Katie Zaferes tikt als eerste aan bij Kevin McDowell. Jonathan Brownlee begint voor TeamGB als tweede, maar Jonas Schomburg loopt zo snel na de aflossing met Lindemann dat hij de leiding overneemt.

00.50: Twee koppels bij het lopen nu: Learmont/Zaferes en vervolgens tien meter daarachter Lindemann/Kingma.

00.48: Geen natte race, zoals bij de vrouwen, maar droog wel hoge luchtvochtigheid en 26 graden buitentemperatuur.

00.47: Claire Michel loopt achter Jeffcoat op de zesde plaats, dus geen problemen voor de Belgische die in de individuele race nog als laatste eindigde en er een blessure aan overhield.

00.46: Verschil is 26 seconden t.o.v. de groep, die wordt aangevoerd door Jeffcoat, Australië.

00.45: Wisselzone fietsen-lopen bereikt. Learmonth weg, Lindemann als tweede en Maya loopt op BRONS!

00.43: Vier teams blijven op kop en nemen zelfs meer voorsprong. De andere twaalf teams samen in het achtervolgende peloton, maar daar wordt slecht gewerkt.

00.40: Verschil is 20 seconden t.o.v. het achtervolgende peloton: da’s best een groot gat.

00.39: Belangrijk begin van de Mixed Team Relay met vier teams vooraan en een flink gat ten opzichte van de rest. Dus Duitsland, Groot-Brittannië, USA en….NEDERLAND!

00.38: Nee, Jeffcoat is teruggevallen en Laura Lindemann zit voor Duitsland wel in de kopgroep.

00.36: Learmonth op kop, Kingma sluit aan en dat doen ook Zaferes en Jeffcoat, oftewel GB-NL-USA-AUS.

00.35: Maya Kingma als eerste op de fiets, uitstekend gezwommen, goede start voor TeamNL!

00.32: Jessica Learmonth en Maya Kingma aan de leiding op het zwemonderdeel, 300 meter.

00.30: Een primeur, de Mixed Team Relay op de Olympische Spelen is begonnen. 17 teams, 17 vrouwen uit 17 landen te water in Tokyo.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.