Wouter Dijkshoorn en Willemijn Fuite doorbreken hegemonie zuiderburen in Etten-Leur – WTJ 2194

ZONDAG – Het was een historische dag voor de crossduathlon Etten-Leur. Drie jaar moest de organisatie wachten op de 20e jubileumeditie, nadat de storm in 2020 en de pandemie in 2021 roet in het eten gooiden. Maar nu het dan wel kon was het een waar sportfeest aan ’t Santspuy, de vermaarde asperge- en wijnboerderij van de familie Sweep. Op toch al historisch grondgebied (het parcours ligt op de plek waar in 1909 het eerste vliegtuig boven Nederland opsteeg) waren honderden deelnemers en een massa publiek bijeen. Historisch was ook de zege van Wouter Dijkshoorn, die er voor zorgde dat er voor het eerst in 14 jaar tijd weer een Nederlandse overwinning bij de mannen was. Willemijn Fuite was in 2019 winnares op de korte afstand, drie jaar later was de neo-seniore toe aan de lange afstand en was het opnieuw raak.

Het was de latere profrenner Brian Bulgac, die in 2008 voor de laatste Nederlandse mannenzege zorgde in Etten-Leur. Grenzend aan België is de wedstrijd altijd al populair geweest bij de zuiderburen. Het verklaart ook het hoge deelnemersaantal. Dit keer was het afwachten, want zonder titelverdediger Wouter Wuilmus, de geblesseerde Geert Lauryssen en Seppe Odeyn die voor een crossloop koos moest de zuidelijke concurrentie van andere mannen komen.

Wouter na Reusel in Etten-Leur op herhaling

Van Pieter van Dyck en Cis Bens bijvoorbeeld. In de eerste run van 6 kilometer was het Pim Bakker, die namens een duo vooruit snelde. Kort daarna gevolgd door het duo Dijkshoorn/Van Dyck dat elkaar gedurende de hele wedstrijd in de gaten hield. Achter deze Holland-België strijd volgde een tweede duo Sven Nevens en Cis Bens. Vervolgens kwamen de Nederlanders weer Ferdinand Oldeman (in goed doen), snelle loper Chris van Wamelen en ook de Zeeuws Wouter Verstraate. De groepjes bleven aardig bijeen, vooraan was de spanning om te snijden. Nu eens probeerde Pieter aan te vallen, dan weer was het Wouter die zich losmaakte van de man uit Viersel (triathlonstadje uit de Triathlon Nations Cup met Oud Gastel en Aarschot).

Geen vijftiende Belgische zege

De Amsterdammer stalde sneller dan de Belg zijn mountainbike en zette het voor de resterende 3,7 kilometer op een lopen. Pieter weerde zich kranig, maar het gaatje werd geen centimeter kleiner. Pas in de slotronde gaf de Belg zich gewonnen. Een vijftiende Belgische zege laat in Etten-Leur even op zich wachten. Wouter Dijkshoorn, nog altijd Nederlands kampioen crosstriathlon (Almere 2019), werd de glorieuze winnaar. Hij vertelde na afloop een ‘lekkere trainingswinter’ te hebben gehad. ,,In Reusel op de lange afstand kwam ik Pieter ook al tegen en merkte dat hij maar moeilijk te lossen valt. Dat was vandaag opnieuw het geval. We konden allebei een hoog tempo vasthouden en steeds verder wegrijden bij de rest. Het lopen moest de beslissing brengen. Samen hebben we er een mooie strijd van gemaakt.”

Dat Wouter eindelijk weer eens voor een Nederlandse overwinning zorgde, was hem enigszins ontgaan. ,,Het is mijn eerste deelname hier. Mooi parcours, mooie ambiance met publiek gelukkig. Maar als het veertien jaar geleden is, dan werd het wel weer eens tijd he.” Eerder deze winter won Wouter inderdaad ook de crossduathlon van Reusel. Saillant detail: ook daar was het 14 jaar geleden dat de laatste Nederlander (Camille Hendrikx) won. Vanaf 2009 tot eind vorig jaar waren het in het Land van de Acht Zaligheden (Reusel dus) ook voortdurend Belgen, die de dienst uitmaakten en het winnend afmaakten. Ook komend seizoen wil Wouter een aantal nationale en internationale crosstri- en duathlons doen. ,,Maar ik zal me ook weer verdienstelijk maken op de weg voor De Dolfijn in de Teamcompetitie.”

Sterke race Ferdinand Oldeman

Toen de race gelopen was, bolde Pieter van Dyck (net als Wouter voor het eerst in Etten) uit naar een tweede plaats op 25 seconden. Het grote gat was er vervolgens met zijn landgenoot Cis Bens, die 2,5 minuut later binnen snelde met kort daarna Sven Nevens onder de finishboog door. Sterk vijfde finishte Ferdinand Oldeman (TT Bodegraven), daarmee ook snelste master. Ferdinand ging een tweetal Nederlanders vooraf: Wouter Verstraate uit Westkapelle en Chris van Wamelen uit H.I. Ambacht. De laatste maakte vooral bij het lopen indruk. De Belgische masters Maarten Joris en Pieter van Cleuvenbergen (petje Seppe Odeyn op!) stonden naast Ferdinand op het podium. Speciaal was ook het 50-plus podium met Luc van Herck (organisator crossduathlon Retie), die toch nog voor een Belgische zege zorgde. Links en rechts van hem stonden bondscoach Armand van der Smissen en icoon Rob Barel als nummers 2 en 3. Een waardig podium.

In het vrouwenveld trok TVB-er Marleen van Roessel de wedstrijd open. Ze nam een halve minuut voorsprong op Willemijn Fuite toen het mountainbiken begon. Daarop reed de Bredase ook lekker door, maar de junioren wereldkampioene crosstriathlon uit 2019 kwam ronde voor ronde dichterbij. In de slotronde waren de rollen omgekeerd. Willemijn had wel gezelschap van Anne Stellaard, maar zij deed met vriendin Chantal Berga mee voor Team Loopfit, het nieuwe bedrijfje van Chantal. Een duo dus.

Willemijn Fuite maakte het winnend af

Willemijn deed waar ze voor gekomen was: de race winnend afmaken. De Berkel-Enschotse komt dit jaar (net als Roos Englebert, die met broer Janne meedeed aan de duo’s) uit voor TC Twente. Dus is ook de wegcompetitie van belang. ,,Maar ik verwacht nog wel een paar mooie cross-wedstrijdjes te kunnen doen en me weer te kwalificeren voor EK en WK op deze discipline. Nu bij de U23.” De eindtijden voor zowel Wouter als Willemijn waren beduidend sneller dan voorgaande edities, maar zeggen niet zoveel met wisselende parcoursen en de milde omstandigheden van vandaag.  De 1.19.11 uur en 1.34.54 uur van de winnaars is voer voor statistici, niet meer niet minder.

Willemijn bleef Marleen van Roessel precies 1 minuut voor. Eindhovense Annelies van der Zwart maakte het Brabantse succes – twee weken voor carnaval – compleet. Thais Janssens, de vriendin van Pieter van Dyck volgde op een vierde plaats en als vijfde volgde Hanneke van Breugel uit Best. Beste duo was het Rijsbergse tweetal Remco Hereijgers en Machiel Jochems namens R&B Buurtpreventie. Vast een veilige buurt daar met zo’n snelle loper en fietser om eventuele onverlaten op heterdaad te betrappen.

Belgisch juniorenkampioen wint korte afstand

In het verleden wonnen de Nederlanders vooral op de korte afstand en de Belgen op de lange. Nu waren de rollen omgekeerd en was het drievoudig Belgisch juniorenkampioen (du- en triathlon) Wouter van Nuffelen, die het snelste aantikte op de korte cross. Driekwart minuut later volgde Bredanaar Henk van Leeuwen. Tom Michielsen uit Baarle-Nassau finishte derde. Hij moest daarvoor wel een fiets (met bagagedrager) van de organisatie lenen, want bij het inrijden trapte hij door zijn derailleur. De top drie bij de vrouwen zat dicht bijeen. Maaike Frijters uit Gilze won, Hester Lingsma uit Oisterwijk werd tweede en ‘symbolisch brons’ ging naar Meri Koyen vlak over de grens in Hoogstraten. Kampioen van Etten-Leur werd Thomas Krak en het beste duo op de korte afstand was dat van Jos en Remi Bogaerts.

Het was een soort reunië in Etten Leur, met tal van blije atleten, die de wei weer in mochten. Zoals Marloes Voorhout en Andrea Jochems (team PindakaasBaas) als duo en ook Anne Stellaard en Chantal Berga (team Loopfit).

Geen NTB-evenement meer

De organisatie onder leiding van Charles Aernouts, Huub Maas en Wim van Haperen keek na afloop tevreden terug op het evenement. ,,Eindelijk weer een sportevenement met alles erop en eraan. Alleen in de kas waar de deelnemers inschreven moest wel een CTB getoond worden, verder kon iedereen gaan en staan waar ze wilden.” Het was mij 20 jaar lang een aangenaam genoegen om bij de crossduathlon betrokken te zijn. Volgens Charles had ondergetekende zelfs aan de basis gestaan van het evenement. ,,Jij schreef in de krant na de try-out dat we er een serieuze wedstrijd van moesten maken. Dat is het geworden.” Crossduathlon Etten-Leur was in 2010 strijdtoneel van het allereerste NK crossduathlon. Dat NK hoeft de organisatie voorlopig niet terug. Sterker nog: het evenement was ondanks de sterke deelname voor het eerst niet aangesloten bij de NTB. Aernouts verklaarde dat als volgt: ,,Duathlon is het stiefkindje van de bond geworden. Alles draait daar om de Olympische disciplines van triathlon en om de Teamcompetities. De rest is bijzaak. Prima, maar dan hoeven ze ook niet meer aan ons te verdienen.”

 

Afscheidstoerneetje ingezet

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.