Geen Wereldkampioenschap Ironman 70.3 in Taupo; St. George wordt terug gebracht tot een eendaags WK dit jaar en neemt volgend jaar het WK van Taupo over; in 2023 is Lahti Finland aan de beurt – WTJ 1969

WOENSDAG – Zo sterk Ironman de voorbije weken voor de dag kwam met maar liefst twaalf wedstrijden, zo wankel ziet het najaar er voor het beroemde triathlonlabel uit. Zo is inmiddels duidelijk geworden dat het wereldkampioenschap Ironman 70.3 in Taupo 2022 definitief niet door gaat en het WK St. George terug te brengen tot een 1 daagse race. Gebaseerd op de mondiale impact van de corona-pandemie kan de organisatie niet anders dan besluiten de boel af te blazen. Er zijn nog te veel reis- en verblijfsrestricties, waardoor zo’n beetje het halve deelnemersveld geen kans ziet af te reizen.

Ironman heeft nu besloten er een eendaags evenement van te maken op 18 september aanstaande. De mannen- en vrouwenrace zijn dus niet op zaterdag en zondag. In aanvulling daarop vervalt het WK 70.3 in Taupo volgend jaar helemaal. St. George  Utah neemt ook dat WK over, dan hopelijk wel twee dagen namelijk 28 en 29 oktober 2022. De organisatie in Nieuw-Zeeland trekt zich voorlopig even terug uit het gastheerschap van een WK, want in 2023 is eerst Lahti Finland aan de beurt. Ironman-CEO Andrew Messick laat weten de Covid-19 ontwikkelingen overal ter wereld op de voet te volgen. ,,Het zit er niet in dat internationale atleten over enkele weken massaal kunnen afreizen naar St. George.” Het betekent dat niet het allersterkste veld bijeen zal zijn op 18 september. Messick: ,,We hebben met Utah een betrouwbare organisatie-partner. Er komt een herkansing in 2022. We zijn blij om dat triatleten van over de hele wereld te kunnen ontvangen in ’the land of endurance. En ook Nieuw-Zeeland gaan we in de toekomst beslist niet vergeten voor een WK.”

De autoriteiten van zowel St. George als Taupo ondersteunen Ironman en de lokale organisaties van harte om het grote evenement in hun steden te laten plaatsvinden.

Ook voor Ironman Hawaii staat nog veel op het spel. Enige lucht is er voor gekwalificeerde triatleten, want zij kunnen zelf bepalen of ze hun startbewijs dit jaar dan wel de komende drie jaar verzilveren. Ironman geeft atleten de mogelijkheid om tot 25 september te reageren en een voorkeur uit te spreken voor een van de komende edities. Inmiddels hebben 18 Nederlanders zich voor de editie 2021 gekwalificeerd. In hoeverre zij voor deze of een volgende editie Ironman Hawaii kiezen is niet bekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.