Alles over de Nederlandse wedstrijden uit ’t weekend: DUIN Almere; Giesbeek; Marjan Andringa wacht 20 minuten en wint alsnog – WTJ 1970

WOENSDAG – Op de derde dag van de WTJ-hervatting zijn we toe aan de Nederlandse wedstrijden. Maastricht hebben we al uitgebreid meegenomen, daarna was er een weekend zonder tri- of duathlons in eigen land en afgelopen weekend begon als het ware de tweede nog zeer drukke seizoenshelft. Druk was het zeker in Almere Duin, logisch als alle divisionisten daar op twee dagen hun Teamcompetitie dienen af te werken. Met verder ook Junior Challenge, kwart individueel, sprint-afstanden en estafette was het een komen en gaan van triatleten aan het IJmeer.

Doorstromen maar

Teamcompetities leken – ook voor corona – al op doorstroomevenementen en zijn dat nu bij uitstek. Het is dat wat je als niet-beoefenaar een beetje mist: die saamhorigheid, zoals die nu niet kan worden bewerkstelligd. Je verzamelt je team voor aanvang, doet je ding en gaat weer huiswaarts. Eventueel nog met een huldiging tussendoor. Het kan ook even niet anders, dat besef ik ook wel. Persoonlijk denk ik wel eens als je elke organisatie 1 divisie toewijst, dan krijgt zo’n Teamcompetitie per evenement net even wat meer aandacht. Maar ook dat is een gepuzzel. Een aantal organisatie wil niet of het past niet in het schema. In dat opzicht is Start2Finish altijd wel een mooie ‘opvang-organisatie’, die ruimte biedt aan elke vorm van triathlon. In dit geval dus alle series op 14 en 15 augustus.

Oceanus pakt eerst Eredivisie overwinning

Het waait altijd wel aan de ‘kale’ dijk, maar dat deert de triatleten weinig. Droog was het gelukkig wel en beide dagen liet de zon zich ook zien. We gaan de niveaus maar even af, van hoog naar laag. Op zondag kwamen de Eredivisionisten aan de bak. De zege ging naar het steeds sterker worden ZSC Oceanus met teamcaptain Menno Koolhaas, Mitch Kolkman, Hidde Mollee, Jesse Cuijpers en Davy Heijsteeg in de gelederen. De paarse brigade haalde het voor Rogelli/TriMates met Koen de Leeuw, Simon de Braber, Victor Goene, Sybe vd Bos en Cornelis Scheltinga. De derde plaats ging naar VZC met supermaster Rob Kwaaitaal als teamcaptain en verder ook Olympisch nummer vier Jorik van Egdom, Gjalt Panjer, Lucas Goene en Thomas Hagelstein. In de ultrakorte triathlon kwalificatierace, die de volgorde en tijdverschillen bepaalde voor de Team-triathlon waren Jorik van Egdom en Niels van Lanen als eersten gefinisht en Menno Koolhaas als derde.

TVA sterk in eigen huis

Groot waren de successen voor de thuisploeg bij de vrouwen, want zowel de Ere- als 1e Divisie werd gewonnen. Luna de Bruin, Silke de Wolde, Robin Dreyling en Romy Spoelder stonden garant voor het Eredivisie-succes, nadat in de kwalificatierace Robin al de beste was. Toen nog was Diede Diederiks namens EDO Sports nummer twee en Eva Cornelisse voor Kijani drie. Bij de Team Triathlon kwam Hellas (meest succesvolle team van alle TC-jaren) toch weer naar voren om met Rina Zijgers, Marit van den Berg, Nina Rosenbladt en Loes van Ooijen de tweede plaats te grijpen. Brons ging naar Kijani waarin ditmaal Aniek Mars, Eva Cornelisse, Joyce Caro en Maaike Vooren. Ferro Mosae moest ditmaal genoegen nemen met een vijfde plaats.

Eerste Divisie dan. In de kwalificatieraces waren Ben Muller (TV Dordrecht) en Maaike Telkamp (TVA2) de Speedy Gonzalessen van het veld. Ze namen hun teams ook mee op sleeptouw, want TV Dordrecht won met ook broer Ben Muller erbij en Marijn Markusse en Bryan van Rutten. Hellas 2 werd ook tweede en Triteam Groningen derde. Maaike en Merel Veltman (2e in qualifier) inspireerden Sharon Zuijdervliet en Danielle Spoelder tot de dagzege voor het tweede team van TV Almere. Ook daar Hellas 2 op twee en TV Arnhem op drie.

De ‘lagere’ divisies kwamen of op een standaard of op een sprint afstand uit. Iedereen op zijn of haar niveau dus. Waarom de 2e Divisie Noord precies een sprint deed en hun zuidelijke collega’s een standaard-afstand wordt niet helemaal duidelijk. Maar ach, het gaat er maar om dat elke serie dezelfde afstand aflegde, zodat een uitslag op te maken viel. Soms met bekende winnaars, soms ook met verrassende nieuwe namen. Dat maakt die hele Teamcompetitie ook wel weer interessant. Het trekt zoveel nieuwe triatleten aan, die later weer doorstromen naar langere afstanden dat het voor de groei van de sport enorm belangrijk blijft.

Tweede Divisie met veel ‘oude’ bekenden

Goed. Tweede Divisie Noord. Winst voor Eddy Lamers namens Woest Sport. De hard lopende Koen Hijman (De Dolfijn 2) wist de routinier niet meer te achterhalen. Derde eindigde Emiel van Tongerlo van Van der Voort/TV Oude Veer. Rob Barel eindigde op een 15e plaats namens VZC. Bij de vrouwen was het in deze Divisie Sarah-Lynn Reuver namens Triade Zwolle die Esther Hoezen van VZC en Lieke Hegeman van Triami het nakijken gaf. Rahel Bellinga die daags erna in Giesbeek (zie onder) mee zou doen eindigde vierde en we zagen ook voormalig topatletes Stefanie Bouma (14e) en Carlien Harms (27e) voorbij komen.

De Zuidelijke Schuiteman 2e Divisie ging naar Jesse van Hulst namens TriCan2. Hij bouwde zo’n grote voorsprong op bij het zwemmen dat er niemand meer langszij kwam. Een minuut later volgde Thomas Hounjet namens Trion op de tweede plaats en Dylan Thissen van ZVL Leiden werd derde. Bij de vrouwen een bekende naam vooraan: Anne Zijderveld voor EDO Sports 3. Zij was tien maten te groot voor dit startveld: Karin van Leersum volgde pas op 10 minuten namens TriOtters en de TVBreda-atlete Marleen van Roessel volgde nog een minuutje later als derde.

Dennis Bakker wint serie 3e Divisie

Op naar de Badmutsen.com 3e Divisie Noord. Dennis Bakker – toch hij weer! – was namens ASU’11 de snelste van deze serie. Met dank aan sterk fietsen en lopen. Daar kon onze beste individuele Olympier Sander Berk voor Oceanus 2 niet tegenop. De viervoudig landskampioen werd tweede, de derde plaats ging Rutger Stottelaar uitkomend voor de Haarlemse formatie In Zeer Goede Staat. Ook hier nog veel ‘golden oldies’ zoals Gerrit Heusinkveld (7e), Paul Zirkzee (13e) en Martin Breedijk (33e). Het vrouwenveld werd aan de streep met de Tri Series-boog aangevoerd door voormalig Nederlands kampioene vinzwemmen Nicole Voet, namens het Renkumse RZC. 2,5 minuut later volgde namens Hellas 4 Inge Phernambucq (bijzondere achternaam wel) en Ayla Stobbe gaf op zaterdag alvast een Almeers voorschotje met de derde plaats voor TVA.

Eeeeej Bogman!

Houden we nog de 4e Divisie over, waar alleen de mannenteams nog in uitkomen. Eerst weer Noord. Sprint afstand gewonnen door de voor Triteam Groningen 4 uitkomende Peter van der Maas. Zijn fietssnelheid was ongenaakbaar voor snelste zwemmer Peter Roessingh van Triami 2 en Charles Helsper van het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team, die op zijn beurt weer de snelste zwemtijd realiseerde. Zuid was ook echt zuid met als winnaar Edo Bogman van EDOSports 5, die – om belangenverstrengeling te voorkomen – zich met zijn heilige namen EEJ had ingeschreven en dus op straat wordt nageroepen met Eeeeej Bogman! Erik Baalbergen zwom het snelst, maar zou toch buiten het podium vallen. Bogman fietste hard, maar voelde bij het lopen nog bijna de hete adem van Dez de Eerens van het Barendrechtse CAV Energie in de nek. Pascal Franken mocht namens de Rotterdamse Sportclub Kwiek 2 als derde op het podium plaats nemen.

Vaak Hellas

Hoewel? Die individuele belangen deden er niet veel toe. Het ging om de teamscores. Van Ere- en 1e Divisie vermelden we dat hierboven al. De 2e Divisie Noord ging de dagzege bij de mannen naar Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team, bij de vrouwen naar Hellas 3. De 2e Divisie Zuid was voor NSTV Trion bij de mannen en TV Breda bij de vrouwen. De 3e Divisie Noord voor Hellas 4 zowel bij de mannen als bij de vrouwen. De 4e Divisie Noord ging naar TriTeam Groningen 4, de 4e Divisie Zuid tenslotte was een prooi voor Triathlon Groep Voorne 2.

Eerste overwinning Benjamin van der Weerdt; Ilona Eversdijk derde overall!

In de oneindige maalstroom van Almere Duin series zat ook de individuele standaard afstand. Winst daar voor Benjamin van der Weerdt uit Amsterdam. De meeste indruk maakte Ilona Eversdijk, die na Van der Weert en de Duitse topmaster Andreas Erdrich uiteindelijk als derde overall binnen kwam. Frank de Graaf uit Weesp treurde dus niet lang toen hij als vierde binnen liep, want daarmee was hij feitelijk derde man. Dat Ilona geen concurrentie had was duidelijk. Toch deed haar Almeerse stadgenote Samantha de Knijff het niuet slecht met een tweede plaats op zes minuten achterstand. Voormalig zwemster Suzanne Brummel uit Amsterdam eindigde op de derde plaats. Verdienstelijk deden het ook Almeerders Wim Dokter (6e en snelst M50) en Katja Duurland (4e en snelste F40)

Nog meer series. Sprint afstand bijvoorbeeld, gewonnen door de Pools/Nederlandse veelvraat in wedstrijden Dorian Horsten. Dorian reist met z’n vader heel Europa door op zoek naar leuke wedstrijden en die heeft ie – ondanks de pandemie – toch zeker al een stuk of 15 gevonden. Gastelaar Sem Lazaroms en Almeerder Mark Bennis volgden als tweede en derde. Germijn Heijnen was snelste vrouw. De sprint rookie race werd gewonnen door Vincent de Boer en Suzanne Davelaar, de junior Challenge ging naar Miika Marwuksa en Anne Freij en de estafette-races waren voor de teams Strike op de kwart en Why Dry op de sprint. Nou droog bleef het gelukkig wel in Almere, dus was het twee dagen genieten om vooral mee te doen. Kijkers waren nog niet welkom.

Foto: Tri Series

Giesbeek: prachtige tweede editie met Joost Somsen en Marieke de Leede als laureaten

Zondag was het ook in Giesbeek triathlon-dag. In het Gelderse plaatsje is ooit begonnen met een bootcamp en dat groeide van lieverlee uit tot een try-out triathlon en in 2019 zou de eerste echte triathlon gehouden worden, maar vanwege de povere waterkwaliteit werd het evenement toen omgezet in een door Wouter Dijkshoorn en Heleen Moes gewonnen duathlon. Op 15 augustus konden wel alle drie de elementen worden uitgerold en was het met beperkt publiek absoluut een genot om te zien dat ook kleinschalige – non-commerciële – organisatie de draad weer oppakken. Het getuigt van lef, want zij hebben vaak minder achtervang. Anderzijds hoeven ze er ook hun boterham niet uit te halen, dus de noodzaak om per se een wedstrijd neer te zetten is er niet.

Bovendien gaat de opbrengst geheel naar het goede doel ditmaal onder meer de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, waar een mooi bedrag naar overgemaakt is. De NTB-race kreeg met 300 deelnemers een mooi startveld en ook enkele grote namen. Zo waren de Team4Talent mannen uit de Achterhoek present. Joost Somsen liet er geen gras over groeien en bleef zijn maatje Daan Schouten maar liefst 7,5 minuut voor. De derde plaats ging naar Koen Wiggers, weliswaar al op 13 minuten achterstand. De Duitse triatleet Bastian Siems, Bart Veurink uit Hardenberg en Arnhemmer Tom Hopman maakten de bovenste zes vol. Junior Milan van Dijk deed het met een negende plaats niet gek.

Thomas Cremers bijtijds in vorm voor NK

De Oostbrabantse Marieke de Leede was verrassend sterker dan Rahel Bellinga, maar die kon als excuus opvoeren dat ze daags tevoren ook in Almere had meegedaan. Vier minuten was het verschil. De Tilburgse Lizzy Bastiaansen finishte op een derde plaats. Beste trio was ‘Hasselt on Tour’.  De achtste triathlon kreeg ook een mooi podium: Thomas Cremers won en lijkt bijtijds in vorm voor het NK sprint aanstaande zondag. Marcel ‘Papa Nora’ Gierman eindigde tweede op een minuutje of vijf. Het was Marcels eerste wedstrijd in het bijzijn van z’n dochtertje. De derde plaats ging naar Zeeuw Wouter Verstraate. Hannah Meijs uit Westervoort, de Zoutelandse Chantal Koole en Wendy Vink-Meesters uit Arnhem vormden het sprint-podium. Beste trio: Kiekn wat Wordt.

Tenslotte de 1/16e afstand. Gewonnen door Ties Geraedts en Puck Oudeman (terug na een hele reeks wielerkoersen). Beste trio: Verwijmeren Kids. Giesbeek heeft zeker potentie. De race voorziet in een grote behoefte en kan – met publiek – uitgroeien tot een sfeermakende driekamp.

Nieuwkomer Leeuwarden

Een try-out heette het, de proefeditie van triathlon Leeuwarden zaterdagmiddag in recreatiegebied De Groene Ster. Maar het smaakt naar veel meer. De organisatie peilt inmiddels bij deelnemers en vrijwilligers naa reacties met de ambitie ook volgend jaar een Ljouwerd Triathlon neer te zetten. Organisator Daniël Hooghiemstra herinnert zich dat Leeuwarden ooit eerder een triathlon had. ,,Maar toen was ik tien.” Dat kan kloppen, want tussen 1986 en 1990 had de Friese hoofdstad inderdaad een Super Prestige Triathlon. Ook het NK junioren (winst voor Frank Heldoorn en Inge Pool) en een ETTC-toprace waren ooit in Leeuwarden. De laatste zelfs in de binnenstad al liep dat niet helemaal goed af met verkeerd lopende (gestuurde?) triatleten.

Foto: Jorrit de Jong

 

Hoe dan ook. Leeuwarden is terug. Zwemmen in de Groene Ster, fietsend over o.m. de Elfstedenbrug (It Sil Heve) richting Lekkum en Gytsjerk en terug op het recreatieterrein het lopen. Vanwege de primeur was een maximum van 100 atleten toegestaan. Maar ook dit evenement heeft groeipotentie. Het zwemparcours was fantastisch er stond een lekkere Friese bries en het zonnetje scheen. Het werd een wedstrijd met een verhaal voor met name Marjan Andringa. Wie louter de uitslagen bekijkt zal denken dat het best spannend is geweest tussen Marjan en de nummer twee Liset de Groot, maar de Friezin verleende onderweg tijdens het fietsen nog bijstand bij een ongeval ter hoogte van Gytsjerk.

Marjan Andringa wacht 20 minuten bij ongeval en wint alsnog!

Een deelnemer was op een remmende auto geklapt. Hoewel de verwondingen achteraf mee bleken te vallen, was ambulance en politie gewaarschuwd. Het gebeurde op het moment dat Marjan langs reed. Ze kneep meteen in de remmen om de gevallen deelnemer te ondersteunen. Toen de hulpdiensten arriveerden stond de nummer drie van de laatste Frysman inmiddels 20 minuten stil. Haar fietstijd blijkt later inderdaad een van de langzaamsten te zijn. Maar geen nood: Marjan stroopt te mouwen op, zet de achtervolging in en zet de zesde looptijd overall neer (45.22). Liset doet er tien minuten langer over en weet zich met een minuutje geklopt. Erg bijzonder, maar driewerf hulde voor Marjan Andringa-van der Woude, die als het ware in de Olympische geest haar wedstrijd deed. O ja, de gevallen deelnemer maakt het goed. Automobilist reageerde vrij correct toen de triatleet passeerde, maar een botsing was niet meer te voorkomen. Eind goed, al goed.

David van Oosten wint

De mannenrace werd trouwens gewonnen door de naar Zweden (Ljungbyhed) geemigreerde Fries David van Oosten. Hij kwam op enige afstand van Tiedo Tinga en de verrassend sterk zwemmende Erik Negerman als derde uit het water. Bij het fietsen ontstond een kopgroepje van drie met naast Tiedo en David ook Stefan de Jong uit Almelo. Het lopen moest de beslissing brengen. Tiedo viel ver terug, maar David liep bij Stefan vandaan. Uit de achterhoede kwam de sterkste loper onder de Friese triatleten, Jort van Zutphen naar voren. De Frysman 2021 steeg nog naar plek drie. Zo stonden een Scandinavische Fries, een Tukker en een pure Fries uit Weidum na afloop op het podium. Vervolgens arriveerde de trein uit Bolsward: Dyan Hendriks, Tiedo Tinga en Erik Negerman.

De sprint afstand werd gewonnen door nog een Bolswarder: Arjen Bos. Hij versloeg vooral veel triatleten met als achternaam Van der Ploeg. Lammert werd tweede Jacob derde en Syb van der Ploeg (de zanger inderdaad) finishte vijfde. Beste frou was Rosalie Torensma uit Marsum, zevende overall zelfs. De nummers twee en drie waren Ytjanda Sloot uit Stiens en Corine Visser, die in eigen stad mee deed.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.