Diede Diederiks pakt zilveren medaille op EK Xterra bij elite, ook zilver voor Zoë van Dijk en Quirijn Waayenberg

Debuterend op een Europees Kampioenschap Xterra en dan de zilveren medaille opeisen. Zojuist deed Diede Diederiks dit in de Duitse Xterra. Na gisteren de kwalificatierace, een nieuw fenomeen bij de Xterraraces, die ze overigens won, vandaag dus het lange werk in het Europees Kampioenschap.

Vrij kort na haar finish spraken we Diede, die overigens direct na de huldiging in de auto stapt naast partner Robert de Korte, om de 10 uur durende reis terug naar Nederland aan te vangen. Immers, morgen start Diede “gewoon” op het NK sprint in Leiderdorp.

“Ja hoor, inmiddels kan ik weer praten” klinkt het vrolijke stemgeluid van Diede, “Het woord van vandaag is voor mij intens. Na de kwalificatie van gisteren voelde ik het zeker wel. Dat ik die kwalificatie won was al een verrassing, aangezien het een heel technisch fietsparcours is en ik daar gewoonweg te weinig op oefen. Bovenstaande foto bijvoorbeeld staat “gewoon” in het water, als je verkeerd stuurt lig je gewoon in het water. Ik won de kwalificatie tenslotte ook op mijn loopvermogen, al was het met een paar seconden.

“De zilveren medaille van vandaag ben ik natuurlijk enorm blij mee. Ik zat er met het zwemmen al goed bij en dat ben ik niet gewend, zeker niet als er zoals nu zonder wetsuit gezwommen wordt. Ik werd met fietsen na 5 kilometer ingehaald door Sandra Mairhofer, de latere winnares, juist op een moment dat ik gevallen was. Het verschil dat daardoor ontstond was al snel te groot. Met mijn lopen kon ik de zilveren medaille winnen op het EK, voor mij onverwacht en ik ben er dus heel blij mee”.
“We wachten nog even op de ceremonie en stappen dan in de auto voor de terugreis naar Nederland, want morgen start ik op het NK sprint in Leiderdorp. Verwacht niet te veel van me, maar het teambelang is belangrijk genoeg voor me om aan de start te staan in de Eredivisierace”.

Meer succes op het EK Xterra in de agegroepen: Zilver  op het Europees Kampioenschap voor Zoë van Dijk (D20) en Quirijn Waayenberg (H20)

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.