Maya nuchter over haar kansen op een WK podiumplaats; Rachel legt uit waarom ze in Nederland is gebleven; Preview NK sprint Leiderdorp – WTJ 1974

VRIJDAG – Als alles meezit zou Maya Kingma zaterdag in het Canadese Edmonton zomaar eens geschiedenis kunnen schrijven. In de tussenstand om het wereldkampioenschap staat de triatlete uit Maastricht op de derde plaats. Nooit eerder eindigde een Nederlandse triatlete in de World Triathlon Series, waarin in meerdere wedstrijden gestreden wordt om de wereldtitels, op het podium. ,,Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren hoor”, blijft Kingma realistisch. ,,Als het lukt zou dat echt ongelooflijk zijn.”

Kingma staat na vier wedstrijden uit de series – Yokohama, Leeds, Tokio en Montreal – achter olympisch kampioene Flora Duffy en de Britse Taylor Spivey op de derde plek in de tussenstand. Kingma maakte eerder dit seizoen indruk met haar derde plaats in Yokohama en haar overwinning in Leeds.

De wedstrijd in Montreal liet Kingma links liggen uit onvrede over het nieuwe race format (er werd in Montreal in een aantal korte wedstrijden gestreden om de overwinning). ,,Ik heb niets tegen het race format op zich, maar wel dat het ons wordt opgedrongen in een wedstrijd die meetelt voor het WK”, zei ze daar al eerder over.

Na Montreal zakte Kingma van de eerste plek in de tussenstand naar de derde plaats. ,,Het is niet zo dat ik door niet van start te gaan in Montreal mijn kansen op de titel heb verspeeld”, laat Kingma vanuit Edmonton, waar ze drie dagen verplicht in quarantaine op haar hotelkamer moest blijven, weten. ,,Ik heb wel punten gemist, maar uiteindelijk tellen de beste vier resultaten mee voor het kampioenschap. De wereldtitel is sowieso nog te hoog gegrepen. Flora Duffy is in vorm en zeker een maatje te groot voor mij.”

In de wereldbekerfinale in Edmonton zijn bonuspunten te verdienen, dus een podiumplek behoort tot de mogelijkheden. Kingma zelf denkt dat dat niet het meest waarschijnlijke scenario is. “Natuurlijk wil ik heel graag op het podium eindigen, maar er staan heel veel sterke atletes kort op elkaar: naast Spivey en ikzelf, ook Taylor Knibb, Sophie Coldwell en Katie Zaferes. Ik heb niet zitten rekenen om te zien op welke plek ik moet finishen om dat te bewerkstelligen. Het belangrijkste is dat ik een goede wedstrijd draai, dat ik het beste uit mezelf haal. Dan zie ik na de finish wel of dat genoeg is voor een medaille of niet. Mijn seizoen is sowieso geslaagd.”

Maya Kingma is de enige Nederlandse deelnemer aan de elite-wedstrijden in Edmonton. Quinty Schoens, Rani Skrabanja, Ian Pennekamp en juniore Barbara de Koning komen in Edmonton aan de start in het U23 kampioenschap. ,,We gaan voor een top tien-notering”, stelt bondscoach Louis Delahaije. ,,Barbara en Ian maken hun debuut. Zij zullen vooral ervaring opdoen en zonder druk starten. Dan zien we wel wat er mogelijk is. Rani en Quinty zijn aan elkaar gewaagd. Als zij het maximale uit hun race weten te halen, moet de top tien mogelijk zijn.”

Met Ian stond een prachtig interview in de Gooi- en Eemlander:

De elite-wedstrijd voor vrouwen start zaterdag om 10.50 uur lokale tijd (18.45 uur Nederlandse tijd). De U23-wedstrijd voor vrouwen begint om 8.00 uur (16.00 uur NL) en die van de U23 mannen om 16.30 uur (0.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag).

We missen dus Rachel Klamer op in de Grand Final van Edmonton. Sinds 2012 was ze er ieder jaar bij. Zelf vonden het niet meer dan logisch dat Rachel na haar sensationeel sterke prestaties op de Spelen gas terug wilde nemen, maar kennelijk kreeg ze toch veel vragen over haar afwezigheid. Aan Rachel om het uit te leggen:

Buiten is het donker en ik lig met een loopneus op de bank te chillen, af en toe wat niezen en hoesten erbij. Begin deze week werd ik wat ziek, maar geen koorts meer en ik voel me goed genoeg om de geplande training te doen (even zorgen dat ik niet te hard ga). Ik moet niet klagen, want het is geen Covid 👌🏼.

Vandaag reed ik 2 uur in de regen (ik heb genoten van al mijn sessies deze week, maar niet deze 😂), toen aangekomen in het zwembad met de gedachte dat ik een makkelijke sessie had. Woops niet waar De dag afgesloten met 45 min run en nu de beentjes omhoog! Morgen graag een makkelijke dag.
Ik heb veel vragen gekregen over de reden waarom ik aankomend weekend geen Wereldkampioenschappen racet in Edmonton. Vrijwel direct na mijn race in Tokyo moest ik beslissen of ik Montreal en Edmonton ging racen. Ik heb ja gezegd, maar alleen om van gedachten te veranderen een paar uur later.
Ik wilde mezelf wat tijd geven om mijn optreden te vieren en mezelf ook een kleine pauze te geven.
In plaats van reizen & tijd doorbrengen in een hotelkamer, ging ik voor een korte weg en begon ik weer te trainen. In plaats van ver weg te racen, besloot ik om komend weekend nationale toppers te racen. Als ik Edmonton had geraced, had ik lichaam & geest moeten dwingen om op hoog niveau te trainen en racen. Nu is alles veel ontspannender geweest.
Ik ga binnenkort weer racen bij @superleaguetriathlon!

En Leiderdorp dus. Iedereen kijkt uit naar de terugkeer van Rachel op een Nederlands kampioenschap, waar ze sinds 2009 niet meer aan mee deed.

Twee weken geleden kwamen ze nog in actie in Tokio, zondag zijn tijdens het NK sprint in Leiderdorp dan ook alle ogen gericht op Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom. Het kampioenschap in Leiderdorp is tevens de derde wedstrijd in de Eredivisie Triathlon. Vorig jaar heeft er door Corona geen NK sprint plaatsgevonden, dus titelverdedigers Donald Hillebregt en Sarissa de Vries hebben een jaartje extra van hun titels mogen genieten.

Rachel Klamer eindigde in Tokio verrassend als vierde in de individuele wedstrijd. Na een bewogen periode besloot ze om na de Olympische Spelen even wat dichter bij huis te blijven. Zo komt het dat de triatlete uit het Overijsselse Beuningen zondag voor het eerst sinds haar juniorentijd weer aan de start staat van een Nederlands kampioenschap.

Klamer (TW Concepts / Triathlon Twente) kan in Leiderdorp tegenstand verwachten met name de jeugdige favorieten in de de junioren en onder 23 categorie:  Marit van den Berg (Hellas), Robin Dreyling (TVA Almere), Diede Diederiks (EDOSports Maastricht) en Eva Cornelisse (Kijani).

Maya Kingma, de Nederlands kampioene op de standaard afstand, en juniore Barbara de Koning, de nummer drie van dat NK, ontbreken in Leiderdorp. Zij doen zaterdag, samen met de beloften Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Ian Pennekamp, mee aan het wereldkampioenschap in het Canadese Edmonton. Ook Sarissa de Vries ontbreekt, zij is in voorbereiding op de Challenge Samorin aan het eind van deze maand.

Nederlandse Triathlon Bond

Marco van der Stel en Jorik van Egdom, samen met Klamer en Kingma in Tokio goed voor de vierde plaats in de gemengde teamestafette, zijn de grote favorieten voor de titel bij de mannen. Donald Hillebregt (foto – EDOSports Maastricht), Joey van ‘t Verlaat (Rogelli / TriMates), de nummer drie van het NK over de standaard afstand, Menno Koolhaas (ZSC Oceanus) en junior Niels van Lanen (TriCan Arnhem) lijken de grootste overige kanshebbers in de strijd om de ereplaatsen.

Naast de overall titels staan in Leiderdorp ook de titels voor beloften, junioren en jeugd op het spel.

In de tussenstand in de Eredivisie gaat Rogelli / TriMates aan de leiding bij de mannen, gevolgd door VZC Veenendaal en ZSC Oceanus – Aalsmeer. Hellas – Utrecht bezet bij de vrouwen voorlopig de eerste plaats gevolgd door TVA – Almere en Ferro Mosae – Maastricht

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.