Druk weekend Diede Diederiks begint met winst; Eurosport; Golega; Alcatraz; Van Zweeden in Swedesman; Midngiht Man en Lommel – WTJ 1973

VRIJDAG – De laatste uitslagen sprokkels vooraleer we aan een fris en opnieuw spannend weekend beginnen met het WK Edmonton en het NK sprint Leiderdorp als hoogtepunten. Bij die laatste wedstrijd vervult Trikipedia een leuke rol met in de middaguren een bekende speakerstem en tegelijkertijd het commentaar bij de livestream. Dat belooft alvast een mooie zondag. Wisten jullie trouwens dat Leiderdorp een vriendschapsband heeft opgebouwd met het Slowaakse Samorin, daar waar een week later The Collins Cup plaats vindt. En om het plaatje maar helemaal rond te maken: ook die wedstrijd komt op televisie, Eurosport2. En dus is ook Ruud van de partij voor het commentaar. Hij krijgt het op dat gebied sowieso drukker, want de vier Super League Triathlons van de komende maanden worden eveneens in samenvatting uitgezonden op Europa’s grootste sportzender. Goede ontwikkelingen dus, want triathlon ontbrak jarenlang op Eurosport en is sinds de Spelen van Tokyo meer dan ooit terug.

Diede Diederiks wint proloog Zittau: XTerra Short Track

Voor de uitslagen eerst maar even naar de actualiteit, want voor de crosstriatleten staan er andere belangen op het spel. De XTerra Germany aan de O-See in Zittau bijvoorbeeld. Daar is zaterdag het Europees kampioenschap XTerra en vandaag was het voorproefje: de XTerra Short Track. Diede Diederiks heeft weer een drukke drie dagen geprogrammeerd, die alvast succesvol begonnen met winst in deze short track, een beetje de sprint-triathlon onder de XTerra’s. Het werkte wel, want de onderlinge verschillen waren een stuk kleiner dan in een normale XTerra. Soms moest er gesprint worden om de posities. Carel du Plessis van XTerra laat ons weten dat de uitslagenverwerking even wat problemen gaf, maar dat Diede gewonnen heeft is overduidelijk. Daar hebben we ook de foto’s van. Ze klopte favoriete Solenne Billouin uit Frankrijk en Matilde Bolzan, de Italiaanse outsider voor de Europese titel. Maar wie weet, wordt Diede morgen ook wel Europa’s beste in de XTerra al is het deelnemersveld dan nog wel iets sterker.

Zaterdag dan het EK over de ‘normale XTerra-afstanden’ met behalve Diede ook Zoe van Dijk en haar moeder Beatriz van Dijk en Ingrid Bakker. Bij de mannen doen namens Nederland Bart Cooymans, Ralph van Dijk, Casper van de Kamp, Roeland Koldenhof, Pascal Schonis, Mark en Quirijn Waaijenberg mee.

XTerra Golega: winst voor Zoe van Dijk; goed optreden Colin Fleming

Nu we toch met XTerra bezig zijn nog even terug naar de XTerra Portugal. In Golega was opnieuw Frans succes, dit keer voor Felix Forissier. Hij klopte de Spaanse veelvuldig wereldkampioen Ruben Ruzafa Cueto, die na een langdurige blessure op de weg terug is. De Portugees Francois Vie finishte als derde. Zijn vrouw Pauline werd trouwens ook derde. Dat was twee jaar terug in dezelfde race ook al het geval. De winst ging naar Saleta Castro. De Spaanse begaf zich voor het eerst in de crosstriathlon, met suces dus. De Britse Louise Fox eindigde tweede.

Mooie successen voor de Nederlandse specialisten trouwens. Zoe van Dijk eindigde zelfs vierde overall en uiteraard snelste F20. Moeder Beatrix van Dijk Avila voelde zich ook thuis op het parcours, finishte achtste totaal en snelste F40. Bij de mannen verraste het Limburgse talent Colin Fleming met een tiende plaats. Hij is er op het EK overigens niet bij. Quirijn Waaijenberg kwam als 20e over de meet en daarmee tweede M20. En Ralph van Dijk vergezelde dochter en echtgenote uiteraard ook. Ralph kwam 56e aan, dat was als zesde M45. De XTerra in het Luxemburgse Rosport ging nog niet door. Daarmee is voor de Benelux-Tour Namur en Ameland over gebleven.

De andere uitslagensprokkels. Naast de Thor Beach Triathlon over de hele afstand is er ook de halve afstand. Gewonnen door Soren Kofoed (4.43.21) en de overbekende Michelle Vesterby bij de vrouwen (vierde overall zelfs in 5.04.55). Enige Nederlander was Coenraad Merkus op een 23e plaats in 7.16.15 uur.

Ben Kanute nadert Andy Potts en Mike Pigg met EfA

De wereldberoemde Escape From Alcatraz trok 1500 deelnemers. Voor het vierde jaar op rij won Ben Kanute (mooi weer in de outfit van De Boer Wetsuits) deze legendarische race startend vanaf het eiland waar ooit de beruchte gevangenis stond met bijvoorbeeld Al Capone als gevangene (bekend ook van de film Papillon) zwemmen richting San Francisco met soms het risico van haaien en dan kriskras door de stad fietsend en traplopend. Afijn, het is een icoon onder de triathlons. Een must-do zou ik haast zeggen. Kanute liet Jason West en de Zuidafrikaan Bradley Weiss achter zich. Emma Pallant debuteerde, maar zat vol zelfvertrouwen na haar overwinning in de Ironman 70.3 Boulder. DeBritse duelleerde op het scherpst van de snede met haar landgenote Holly Lawrence, maar trok wel aan het langste eind. Ben Kanute is overigens nog geen recordhouder in aantal overwinningen. Andy Potts (6x) en de al even legendarische Mike Pigg (5x) blijven hem nog voor. Normaliter wel een tiental Nederlanders, nu slechts twee. Hier zijn hun uitslagen:

14 AUGUSTUS: Escape from Alcatraz

444.Christian Curtin 3.27.04 (45e M45)
613.Marc Theloosen 3.38.59

Naast de Norseman heeft ook Zweden zijn Extreme Triathlon. De Swedesman Extreme was ook op 14 augustus. Een zogeheten van stad-naar-stad race in dit geval van Oster naar Noren. De hele triathlon door onherbergzaam gebied trok 52 deelnemers waaronder twee Nederlanders, die – toevallig – Van Zweeden van achteren heten. De winst ging naar de Zweed Dennis Anderson in 10.06.58 uur. Hij liet landgenoot Karl-Johan Danielsson 10 minuten achter zich, vervolgens bereikte Timmie Nilsson de top waar de finishlijn lag. Cas van Zweeden eindigde op de 25e plaats. De Duitse Jelena Helmeich was in 11.51.02 uur terug als eerste vrouw. Natalie Persson was hier eeste Zweedse op een tweede plaats in 13.26 en brons ging naar de Amerikaanse Jamie Fuhrmann in 14.35. Ruim anderhalf uur later volgde Anne van Zweeden als vijfde vrouw.

14 AUGUSTUS: Swedesman Extreme

25.Cas van Zweeden 15.59.20
5.Anne van Zweeden 16.08.54

Tri Estonia en Midnight Man

Andere heles die afgelopen weekend doorgingen waren de Tri Estonia in Kuremaa met slechts negen deelnemers en een zege voor de Est Andrus Prangli in 11.22.12 uur. Bijzonder is ook de Britse Midnight Man, een hele triathlon in Dartford waarvan de – in dit geval – 57 triatleten om zes uur te water gaan. Zes uur ’s avonds wel te verstaan, want de race speelt zich grotendeels in het donker en in de ochtenduren af. Vandaar de naam. Na 3,8 kilometer, 180 kilometer (met bouwlamp op de helm!) en een pikdonker marathon kwam Santosh Rai als winnaar binnen. Zijn tijd: 9.48.08 uur, dat was dus even voor 4 uur zondagochtend. Beste vrouw was Emily Taylor met een winnende tijd van 11.40.32 uur. Een Britse aangelegenheid overigens, maar misschien best aardig voor iemand die het daglicht niet zo goed verdraagt….

255 Goodwood; Berlin XL

Ook in Engeland, de met veel tam-tam aangekondigde race op het autocircuit van Goodwood. De 255 Goodwood, oftewel 5 km. zwemmen-200 km. fietsen-50 km. lopen. Bijzondere afstanden, steeds net iets langer dan de Ironman-distance. Toch waren er (wellicht vanwege Covid-19) maar 68 deelnemers, allemaal Britten. De winnaar was Dean Kirkham in 10.55.39 uur, da’s meteen een record omdat deze afstand nooit eerder gedaan is. Gill Fullen won bij de vrouwen in 12.34.23 uur. Ook geen Nederlanders bij de Berlin XL. Sascha Vetter en Antonia Koch wonnen deze halve even buiten de Duitse hoofdstad. Lea van Beek, van Nederlandse komaf, eindigde tweede.

Lommel is terug

Tenslotte ging bij de Lommelse Triatleen in het tweede augustusweekend de Hoekse Triathlon na vier jaar weer eens door. Pamphiel Pareyn won voor Sander Heemeryck en Tom Vander Hoogerstraete. Top trio dus. Katrien Maes, Jolien Vermeylen en Linde Herreman voerden in die volgorde aan de streep het vrouwenveld aan. Beste Nederlander was Mark Wesdijk op een 65e plaats. Toga-man Mark van den Bergh deed ook mee: 136e.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.