Joost Somsen op weg naar profdebuut – IM 70.3 Zell am See

Joost Somsen maakt zich op voor zijn eerste optreden als prof komend weekend. De atleet van Team4Talent zal starten in de IM 70.3 in Zell am See. Wij spraken met Joost.

 

“De vorm is goed, dat bleek ook wel in de race in Giesbeek. Ik heb daar kunnen fietsen en lopen in het tempo dat ik a.s. weekend wil doen. Maar het is mijn eerste halve en ook mijn eerste Pro-race. Door Covid is het daar eerder nog niet van gekomen. Ik kom bijvoorbeeld met het lopen op een punt waar ik nog nooit eerder ben geweest. Ik heb me constant toegelegd op de halve de afgelopen periode en kon af en toe een OD race doen, maar alle trainingen waren richting de halve afstand.


Vooral tactisch zal ik me moeten aanpassen; ik was daarin niet altijd goed, vanaf het startschot vloog ik er dan in. Nu zal ik meer om me heen kijken in de race, wie zit waar. Het zwemmen is mijn zwakste punt, maar daarop heb ik , binnen de mogelijkheden extra getraind. In de winter nog wel een rugblessure opgelopen, maar daarna kon ik veel zwemmen. Maar op het NK OD bijvoorbeeld zwom ik plots weer erg slecht. Ik voel dat de vorm groeiend is wat betreft het zwemmen, fietsen en lopen zit wel goed. Het zal in ieder geval een dag van keihard afzien worden.


Ik ben er op gebrand een goede prestatie te laten zien, ook al als dank aan Team4Talent. Het vertrouwen dat zij in mij hebben ben ik zeer dankbaar voor. Toen ik in 2019 een gesprek met Andre Kwakernaat en Mark Oude Bennink had, dacht ik aanvankelijk aan wat lichte materiele ondersteuning te krijgen, maar dat pakte wel anders uit. Er werd en wordt voor alles gezorgd, daar had ik absoluut niet op gerekend. Ik ben daar heel dankbaar voor. Ik train sindsdien keihard en leef als een Pro. Nu hoop ik met een goede prestatie die dankbaarheid vorm te kunnen geven.
Het is de komende weken een zwaar wedstrijdprogramma met drie halve triathlons in 6 weken. Na Zell am See start ik nog op het NK halve en vervolgens IM 70.3 Lanzarote. Er zullen voldoende leermomenten komen in deze races”.

Namens Nederland zal Evert Scheltinga. eveneens deel uit makend van Team4Talent, ook starten. De volledige pro lijst vind je hier

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.