De kruimels uit het weekend: Le Gantelet; Knappenmann; RBR Zolder; Doping Bryunkhankov; Corona na Samorin; Super League Londen – WTJ 1993

DONDERDAG – Terwijl de pandemie langzaam gaat liggen, wordt het jachtige leven weer opgepakt. Zo voelt het af en toe als we in deze Journaals nog terugkijken op wedstrijden van de voorbije weken, terwijl snelle media al weer vooruit kijkt. Naar de Grand Prix op Zandvoort bijvoorbeeld of – in onze eigen sport – Challenge Roth, de Super League Triathlons enzovoorts. Het zal wel met de leeftijd te maken hebben dat ik in eigen tempo verder ga met waar ik gebleven was.

Halve Le Gantelet met master-winst Nederlander

Bijvoorbeeld bij de halve triathlon in het Franse Le Gantelet van afgelopen zondag, waar de Nederlandse master Antoine Flori winnaar bij de M50 werd. De Haarlemse zwemtrainer bij KrasSport was negende in totaal met een achterstand van een half uur op de Fransman Laurent Martinou. Die was overigens een klasse apart, want de nummer twee Baptiste Carle incasseerde al 11 minuten en de als derde gefinishte Alexandre Baril verloor 18 minuten. Antoine dus negende en beste Abrahammer, Rob de Boer volgde kort daarna als vierde M40. De Belgische Liana Docquir debuteerde met winst op deze halve. Ze scoorde 5.31 en versloeg Marie-Juliette Yokoi en Irene Viana, allebei woonachtig in het Land van Marianne.

29 AUGUSTUS Le Gantelet Half

9.Antoine Flori 4.49.07 (1e M50)
12.Rob de Boer 4.51.53 (5e M40)
26.Jeroen van der Knaap 5.10.41
40.Julian Toet 5.23.00

Knappenmann, een haast onbekende hele in Duitsland

Voor de Duitse Knappenmann lopen niet veel Nederlanders warm. Wel verklaarbaar want deze niet al te grote triathlon vindt plaats in het Lausitzer Seenland en dat ligt helemaal in het zuidoostelijke puntje van Duitsland niet ver van de Poolse grens vandaan. De winst op de hele waar 93 atleten aan meededen ging zaterdag naar de Deens Anders Stampe (zou ie roots in Stampersgat hebben?). Anders was klaar in 8.32.32 uur. Een kwartier langer had Nils Bruggemann nodig voor de klassieke afstanden en een tweede Duitser genaamd Christian Koppel bleef ook nog binnen de negen uur: 8.52. Bij de vrouwen twee atletes onder de tien uur. Winnares Astrid Werner in 9.25.26, Isabelle Husken in 9.32.28. Terwijl zij volop duelleerden om de overwinning viel achter het tweetal een enorm gaat. Pas na 11 uur en 5 minuten kon het brons worden uitgereikt aan Antje Vogel, waarmee het podium ook compleet Duits was.

Een Nederlander deed wel mee aan de halve afstand, maar deze Wim Nijkerk stapte bij het fietsen iut Hannes Butters en Hannah Deuring wonnen de halve afstand van deze Knappenmann. Bij de naam denk ik altijd dat vooral de mannelijke triatleten er goed uit moeten zien.

Van Knappenmann naar Hardman, want ook de hele van Ierland stond op het menu. In Killarney waren de weersomstandigheden best aardig. De Ier Stephen Donnelly prolongeerde zijn titel na 9.00.52 uur te hebben gesport. Bijna is in de geschiedenis van de Hardman de sub-9 uur bereikt. James Hoare en Cillian Moffat deelden het podium met Donnelly. Bij de vrouwen ging het relatief wat minder snel. Het Ierse trio vooraan bestond uit Sharon Cahill (11.56.03), Helen O’Connor en Clara McSweeney. De laatste twee zaten al rond de 12,5 uur. De Hardman trok een recordaantal deelnemers van 175, maar Nederlanders hebben het prachtige Groene Eiland voor deze race nog niet ontdekt.

Ook de Noorse Coastman in Tjeldsto moest minderen. Te weinig deelnemers op de hele, daarom alleen de halve en Olympische. Winnaars op de langste afstand waren Kristian Rod en Therese Odegaard, beiden uit Noorwegen in resp. 3.46 en 4.55 uur. In totaal 61 deelnemers onder best lekkere weersomstandigheden.

Timo Feenstra 14e in duathlon Zolder

Over racecircuits gesproken. Op maandag 30 augustus was er op het autocircuit van Zolder (dus niet het overspoelde Francorchamps) een duathlon testevent en selectierace. De trainingswedstrijd werd gewonnen door Laurens Verluyten voor Stef Corthouts en Toon Marien. Zij klopten de favorieten Seppe Odeyn en Jan Petralia. Op de veertiende plaats en tweede junior eindigde Timo Feenstra. Het vrouwenpodium bestond uit Maurine Ricour, Eleone Hiller en Nele Dequae.

XTerra weer voor Serrieres

De XTerra-series gingen door in Frankrijk. Een nieuwe wedstrijd in Nouvelle-Acquitaine. Uiteraard de Fransen vooraan strijdend en opnieuw Arthur Serrieres als winnaar. Tweede werd de grote kampioen uit Spanje Ruben Ruzafa Cueto en brons ging naar ‘de andere Arthur’: Arthur Forissier. De Mexicaan Michelle Flipo versloeg in het hol van de leeuw wel twee francaises te weten: Morgane Riou en Alizee Paties.

Dopinggebruik bij Oostblok-atleten misschien niet verwonderlijk, maar toch

Daarmee zijn we grotendeels door de wedstrijden heen. En hebben we het ‘ander nieuws’ nog liggen. De dopingperikelen uit Rusland bijvoorbeeld. Het risico bestaat dat we alle triatleten uit Rusland en voormalige Sowjet-republieken over een kam scheren waar het gaat om gebruik van verboden stimulerende middelen. Natuurlijk valt het op dat kort achter elkaar de Russen Igor Polyanskiy en Vladimir Turbayevskiy, de Oekrainse butterfly Yuliya Yelistratova nu ook Alexander Bryunkhankov tegen de lamp loopt. Op het EK in Kitzbuhl liep de Russische beer tegen de lamp. EPO schijnt gemakkelijk te krijgen te zijn in Oost-Europa en het vermoeden bestaat dat de zondaars er vooral in het verleden profijt van hadden.

Het toeval wil dat ik in 2009 in Holten vanuit de prijsuitreiking samen met een EHBO-er met Alexander mee moest naar de dopingcontrole. Er was even geen official, die hem kon begeleiden, dus werd ik aangewezen. Het verbale gedeelte was klaar, dus het kon wel. Bryunkhankov was die middag derde geworden achter de ongenaakbare Alistair Brownelee en Javier Gomez. Uiterst kalm zat hij in het wachtkamertje van het gemeentehuis, waar de dopingcontrole plaats had. De uitslag is nooit veranderd….. Dus ja, ik oordeel iets minder snel over deze sporters al is het een bekend fenomeen dat atleten op latere leeftijd nog mee willen strijden en dan alsnog in de fout gaan. Alleen dan blijken hun uitslagen er niet echt meer toe te doen.

 

Dan liep het in Samorin toch minder goed af voor ‘hoffotograaf’ Tommy Zaferes en de Amerikaanse Collins Cup-deelnemers Skye Moench en Ben Kanute. Corona laat zich niet zo maar uitschakelen en in dit geval raakte het drietal besmet. Lichte klachten weliswaar, maar toch. Tommy bleef in Slowakije en kan zijn fraaie plaatjes in Londen niet schieten. Ook de atleten moeten hun schema’s bijstellen.

Rachel, Maya en Marco in eerste Super League Triathlon Londen

Over Londen gesproken. De Super League Triathlons komen er aan. De focus kan door de toppers worden verlegd, want na de Spelen en het WK Grand Final kan de boog iets minder gespannen staan. Het is anders wel een lekker startveld daar in de Britse hoofdstad zeg. Van onze zijde Rachel Klamer, Maya Kingma en Marco van der Stel. Ze mogen het opnemen tegen de absolute wereldtop, waarvan eigenlijk alleen de twee Olympische kampioenen ontbreken. Maar verder: Alex Yee, Hayden Wilde, Vincent Luis, Jonathan Brownlee, Mario Mola, Jake Birtwhistle enzovoorts. En bij de triatletes: Katie Zaferes, Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth, Beth Potter, Vicky Holland and many, many more. Komt dat zien in de Triple Mix Format oftewel 300 meter zwemmen, 1 km. fietsen, 800 meter lopen en dat steeds in een andere volgorde. Live te volgen via Triathlonlive.tv om 13.30 en 15 uur zondag. Maar ook in samenvatting op dinsdagochtend de grootste sportzender Eurosport met vanzelfsprekend weer de commentaarstem van Ruud. Aanvang 10.30 uur. Daarna komt het SLT op stoom met races in München, Jersey, Malibu en Californië.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.