Jorik en Ann in top tien NK 10 km.; winst Milan en Ilona in Deinze en Oranje clean sweep in Tri-weekend Viersel – WTJ 1992
DINSDAG – Vrolijk verder met waar we goed in zijn: westrijduitslagen met oog voor de vaderlandse tri- en duatleten en we nemen iets meer tijd om de achtergronden erbij te zoeken. Vooral in tri- of duathlons, maar soms ook in een enkele stratenloop. Bijvoorbeeld het Nederlands kampioenschap 10 kilometer. Dit keer in het Noord-Hollandse Hem/Venhuizen. Na zes edities Groet uit Schoorl nu op dit parcours. Richard Douma was in 29.22 klaar, Jasmijn Lau pakte de titel in 33.26. Een week na zijn nationale sprinttitel werd Jorik van Egdom hier negende in een schitterende 29.47. Ronald Schroer was sneller, maar hij zegde de triathlon jaren geleden al op: nu zevende in 29.35. Thomas Cremers finishte 30e in 31.30. Verder nog: 43.Niels Esmeijer 32.06; 76.Tristan Olij 33.14; 78.Marcel Laros 33.12. Bij de vrouwen haalde Julia van Velthoven (partner Joep Staps) zilver in 33.58. Lysanne Wilkens finishte zesde in 34.24. De snelste echt actieve tri/duatlete was Ann Schoot Uiterkamp in 34.24. Verder nog: 9.Ruth van der Meijden 34.28; 22.Marije Hijman 36.59; 38.Marjan Andringa 39.23; 54.Maaike Vooren 41.39; 65.Elly Visser. De wedstrijd was zondag.
Deinze 111 met overtuigende zeges voor Milan en Ilona
We hadden al wel gemeld dat Milan Brons en Ilona Eversdijk in topvorm verkeren en dat bewezen met winst in de Deinze 111-stadstriathlon. Zo’n Nederlandse dubbelslag bij onze zuiderburen komt tegenwoordig nog maar zelden voor. In de jaren met Barel en Looze was het schering en inslag. Nu kwam Milan kort na Sven Vandernbroucke uit het water, maar de 100 kilometer lagen de Almeerder het best. De marge van vijf minuten was voor Milan voldoende om de laatste 10 kilometer lopen op kop te blijven. Hij is klaar voor het WK in eigen stad. Sven Vandenbroucke klopte Tom Mets in de strijd om de tweede plaats. Antoine Didier liet als vierde de snelste looptijd noteren.
Walk over van Ilona
Nog veel gemakkelijker had Ilona Eversdijk het met een ‘walk over’ van een half uur op nog een Nederlandse Anneloes van Brummelen. 3.26 was Ilona’s tijd, 3.54 die van Anneloes. Derde was de Belgische Laurence Desmet. Ondanks het gebrek aan serieuze tegenstand maakte Ilona er een straffe trainingswedstrijd van, vanzelfsprekend met het oog op WK in eigen stad. Iedere atleet kan over anderhalve week in de Flevopolder trouwens de borst nat maken, want het WK is (wellicht dankzij het wegvallen van Hawaii) sterker bezet dan de laatste jaren op het WK het geval was. Een paar namen?
Bij de vrouwen: Sarah Crowley (3e Hawaii 2017 en 2019), Michelle Vesterby, Manon Genet, Annah Watkinson,. Renee Kiley en vanuit TeamNL naast Ilona ook Sarissa de Vries en Janien Lubben.
Bij de mannen: Andrew Starykowicz, Michael Weiss, Sam Laidlow, David McNamee (3e Hawaii 2018), Pablo Dapena Gonzalez, Kristian Hogenhaug, Jesper Svensson, Ruedi Wild, Jaroslav Kovacic (oud-winnaar), Thomas Steger en natuurlijk de zeven Nederlanders naast Milan: Evert, Diederik en Cornelis Scheltinga, Dirk Wijnalda, Erik-Simon Strijk en Steff Overmars.
29 AUGUSTUS: Deinze 111
1.Milan Brons 2.59.56
74.Cees den Dunnen 3.45.14
109.Mark Schoonhoven 3.55.15
141.Aad Geluk 4.10.04
152.Michael Habets 4.17.51
V:
1.Ilona Eversdijk 3.26.04
2.Anneloes van Brummelen 3.54.38
Menno, Donald en Mitch nemen Oranje-podium Viersel in bezit
Ook bij onze zuiderburen was het drie dagen prijs in Viersel. een gedegen organisatie die ook vorig jaar tussen de lockdowns al kon doorgaan. Toen onder meer met het Belgisch kampioenschap, nu met de T3 Series het Belgisch kampioenschap Mixed Relay en op zondag de 1/3e triathlon. Honderden triatleten bijeen, waaronder ook heel wat Nederlanders. En die waren met name op vrijdag succesvol toen in heats, halve finales en finales ultrakorte triathlons werden afgewerkt in het kader van de T3-series. Dat laatste is de equivalent van onze Eredivisie Teamcompetities. Het ging er flitsend aan toe met live streams en eliminatie-series waarin de Nederlanders zich goed staande hielden. In de eerste heat was Menno Koolhaas tweede, Donald Hillebregt derde, Ian Pennkamp vierde, Mitch Kolkman achtste en Stijn Jansen 26e. Het betekende dat ze allemaal door mochten naar de tweede ronde/halve finale. Die on Menno met Donald op een derde en Mitch op een vierde plaats. Ook Ian (6e) en Stijn (14e) haalden de finales.
Daarin was het Oranje succes zo mogelijk nog groter: het hele podium kleurde oranje: Menno voor Donald en Mitch. Dan Ian op een zesde en Stijn op een 15e plaats. In het vrouwenveld was Hanne de Vet superieur. Quinty Schoen finishte tweede in de finale van de reeksen na eerste een achtste en vijfde plaats in de kwalificaties. Voor Jolein Vermeylen was een derde plaats weg gelegd. Dan volgde Luna de Bruin op een sterke vierde plaats, waarmee ze zich revancheerde op het NK sprint in Leiderdorp. Luna begon aarzelend met een 12e plaats in de eerste heat en een zevende in de halve finale. Kirsten Nuyes presteerde juist omgekeerd: zesde in de heat, tiende in de halve finale en toen toch weer negende in ’the grand final’. De Belg Wout Ghielens won de Tweede Divisie.
Dan zaterdag, wederom Viersel. Hoogetpunt die dag het Belgisch kampioenschap Mixed Relay. Atriac won opnieuw dit keer met Jolien Vermeylen, Tom Suetens, Olympier Valerie Barthelemy en Alexis Krug. Tweede was het team Athlete for Hope met onder meer de bronzen medaillewinnaar op de Spelen Hayden Wilde en Niek Heldoorn. Brons ging naar KTT met Quinty Schoens en Ian Pennekamp en vierde werd het team SMO-Scott waarin Rani Skrabanja.
Zondag 1/3e voor Dekeyser en Verstuyft
De koek was nog niet op, want zondag kwam de 1/3e aan bod. Tevens finale van de Triathlon Nations Cup, die dit jaar zonder Oud Gastel maar met Aarschot en Viersel toch doorging. Winnaar werd Christophe de Keyser in 2.39 uur. Adam Lambrechts werd keurig tweede en Joachim Wera was de nummer drie. Bij de vrouwen won Londen-ganger op de Spelen Katrien Verstuyft. Zij liet een reuzenvoorsprong optekenen ten opzichte van Sharon van Leuven, derde eindigde Nele Paardekam. Vijfde – eerste niet Belgische – was Annika Spronk. De tiende plaats en tevens snelste F60 ging naar Marijke Zeekant. Een fraai staaltje duursport liet Richelle van Helten zien. Winnares op zaterdag in de Gelreman had ze nog energie over voor een 17e plek in Viersel en tweede F50.
29 AUGUSTUS: 1/3e Viersel
66.Pim Veeger (2e M60)
71.Erwin Reiling
101.Hans Berkhout
V:
5.Annika Spronk
10.Marijke Zeekant (1e F60)
17.Richelle van Helten (2e F50)
20.Wendy Kroesen
Annika en Joachim winnen Triathlon Nations Cup
Met die laatste wedstrijd kon ook de eindstand van de Triathlon Nations Cup opgemaakt worden. Annika Spronk en Joachim Wera zijn de eindwinnaars van het klassement waarvoor de eindtijden van Aarschot en Viesel over de 1/3e bij elkaar opgeteld werden. Bij de mannen eindigde David de Grooff nog nipt voor Tim Baelus. Steven Molkens werd knap vierde en Benny Peeters vijde. Favoriete Liesbeth Leysen moest Viersel laten schieten vanwege EK Challenge Roth aanstaand weekend. Kansen dus voor Annika Spronk, die nu een plek steeg en op het hoogste schavotje plaats nam met naast zich de ongetwijfeld leeg gestreden Richelle van Helten en op een derde plaats Goedele Copmans. Alle finishers van beide wedstrijden kregen de Hoodie, waar Oud Gastel ook op staat.
Volgend jaar hopen Oud Gastel, Aarschot en Viersel de derde editie van de Triathlon Nations Cup te kunnen houden.
Bundesliga Saarbrucken
De Bundesliga gaat ook nog steeds door. In Saarbrucken waren de teams van Hylo Saar (Jannik Schaufler/Lasse Nygaard Priester/Tim Hellwig/Jonas Breinlinger) en EJOT Buschhutten (Zsanett Bragmayer/Lisa Tertsch/Annika Koch/Lena Meissner) superieur. Vier Nederlanders waren naar Duitsland afgereisd om hun teams te vertegenwoordigen: Simon den Braber, Joey van ’t Verlaat en Victor Goene deden dat namens W+F Munster en eindigden tiende. Anna Witteveen kwam met SC Bayer Uerdingen tot een achtste plaats.
Het was wel een apart format. Zwemmen in een zwembad, ieder 600 meter, de laatste 650 meter. Als die klaar was mochten het team pas naar de fietsen lopen. Met 4 starten en op de fiets stappen, daarna mocht er iemand afvallen (de derde finisher telde). In het Munster-team reden de Nederlanders zo hard, dat ze al snel met 3 waren. Ze realiseerden de zesde fietstijd in een veld van 15. Dus de Tri-Mates hebben ook daar laten zien dat ze hard kunnen fietsen.