Jacob Wijnstra en Suzanne Brummel winnen kwart triathlon van Herkingen; Europe Junior Cup Bled – WTJ 1996

ZATERDAG – Het leuke van hele kleine triathlons is dat er vaak onbekende namen boven komen drijven. In Herkingen op Goeree Overflakkee was vandaag zo’n wedstrijdje. Geen prijzengeld, dus ook geen grote namen. Maar wel 250 deelnemers, mooi verdeeld over 125 kwart-gangers en 125 op de 1/8e afstand. De kwart afstand werd gewonnen door de Zeeuw Jacob Wijnstra. De 34-jarige atleet uit Kapelle is vooral bekend als wielrenner en fysiotherapeut van onder meer Nellek Balde.

Maar triathlon kan ie dus ook. Hij was vandaag de voormalige wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon te vlug af. Het verschil was klein: 6 seconden na de non-drafting kwart triathlon. De derde plaats ging naar de Zeeuwse triathlonpionier Lous Wondergem al was daar het gat al een stuk groter: dik vijf minuten. Lous kwam samen met Roosendaler (en geboren Stampersgatter!) Iwan de Kock over de streep. Het volgende duo zij-aan-zij waren Adamo Tanis uit Goedereede en master Robert Sonke uit Middelburg: vijfde en zesde dus. De winst bij de vrouwen ging naar de Amsterdamse Suzanne Brummel. Als Wijnstra een fietsverleden heeft dan is het bij Brummel al zwemmen geweest wat de klok sloeg. Eva van Damme uit GO-badplaats Ouddorp waar het over paar weken te doen is, werd een halve minuut later tweede. De derde plaats ging eveneens naar een kustbewoner: Sandra Vermeulen uit Brielle. Mede-favoriete Liselore finishte als vierde. 1.37 minuten na de winnaar volgde de laatste man: Fink Moritz. Maar hij komt wel uit het 1235 inwoners tellende gastdorp Herkingen, waar de zon iets te laat doorbrak om het echt lekker warm te krijgen.

De sprint afstand werd gewonnen door Wouter Verstraate uit Westkapelle en toekomstig Ironman-Hawaii ganger Nelleke Balde. De Grijpskerkse werd zelfs vijfde in totaal.

Spaanse dubbelslag in Bled

World Triathlon of beter gezegd Europe Triathlon had ook een wedstrijd op zaterdag: de Junior Cup race in het Sloveense Bled. Staat sinds 2015 op de internationale kalenders. De overwinning op de mini afstand ging twee keer naar Spanje. Igor Bellido Mikhailova won bij de jongens, Helena Moragas Molina bij de meisjes. En ook het brons was in twee gevallen voor Spaanse atleten. Bij de mannen Esteban Basanta Fouz, bij de vrouwen Maria Casals Mojica. Alleen zilver ging naar Ben Fah uit Zwitserland en Russin Daria Zakharova. Logisch dat de Mixed Team Relay later die middag ook naar Spanje ging. Zwitserland tweede en Rusland derde. Vrijwel alle junioren kwamen uit Midden- of Oost-Europese landen. De enige Nederlandse inbreng kwam van Technical Delegate Michiel van Niekerk.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.