Previews op Challenge Roth, Debuut Rob Kwaaitaal; IM Thun, 70.3 IM Buffalo en Warschau – WTJ 1996

ZATERDAG – Tegenover de drie Nederlandse triathlons waar we gisteren op vooruit blikten, staan helaas ook een reeks afgeblazen wedstrijden. Zaterdag gaan Vroomshoop en Krimpenerwaard niet door, zondag zijn Weesp, Abbekerk, Eibergen en Beneden-Leeuwen afgeblazen. Wel op het triathlonmenu staan twee kleinere evenement in het hoge noorden: Workum en De Wijk/De Slenken. Komen we uiteraard na zondag op terug.

Over de grenzen is uiteraard Challenge Roth een grote vis. Europa’s grootste triathlon had het even moeilijk. Twee keer kon het mega-evenement op de vaste datum in juli niet doorgaan. Uitstel leverde vorig jaar niks op, nu wel. Zondag 5 september is het niet alleen Challenge Roth, de wedstrijd is ook gekoppeld aan het Europees kampioenschap lange afstand. Gek misschien in de wetenschap dat een week later al het Wereldkampioenschap in Almere op de agenda staat, maar dat heb je nu eenmaal met schuivende wedstrijddata. Wie Europees kampioen gaat worden? De Duitsers hebben uiteraard de beste papieren. Sebastian Kienle, Patrick Lange, Andreas Dreitz, Nils Frommhold en Ruben Zepunkte. Ze krijgen tegenstand van Pieter Heemeryck om de Europese titel en verder van Justin Metzler, Braden Currie en Nick Kastelein. Onze Tom Oosterdijk start ook bij de ‘profi’ om 7 uur. In die eerste groep ook twee Nederlandse agegroupers te weten Aert Bakker en Rob Kwaaitaal.

 

Drie minuten later de topvrouwen onder aanvoering van Anne Haug. Zij debuteert trouwens in Roth net als Patrick Lange. Verder Sarah Crowley, Dimity-Lee Duke, Fenella Langridge, Ewa Komander, Laura Sidall en Sarah Piampiano. Naast de drie genoemde Nederlanders zijn er nog . We noemen als bekenden Frank Janssen, Frank Timmermans, Paul Slot, Rahel Bellinga en Annelies van der Zwart. 31 in totaal. Niet eerder was Roth zo laat in het seizoen. Quizvraagje zou kunnen zijn: wat was de vorige Roth-race, die het verst in de zomer plaats had. Antwoord: 1988, met het wereldrecord van Axel Koenders (8.13.11). Die allereerste hele van Roth, Ironman toen nog, was op 31 juli van dat zo Oranje-gekleurde sportjaar!

Bijzonder is wel de deelname van Rob Kwaaitaal. Meervoudig nationaal master-kampioen, maar ook al eens Europees kampioen in Weert, zilver op het WK Rotterdam en dit jaar – toen de langere afstand iets meer in beeld kwam – een Europese titel op de halve van Walchsee. Rob staat aan de vooravond van zijn 189e (!) triathlon. Maar het is wel zijn debuut op een hele! Opmerkelijk voor de Gelderlander, die al zo’n lange sportloopbaan doormaakt. Doelstelling is onder de negen uur te komen en uiteraard voor de Europese mastertitel M50. Bovendien zijn de rollen nu omgekeerd: in Gelreman had winnaar Dave Rost een geweldig coach aan Rob Kwaaitaal, in Roth staat Dave klaar om Rob naar een topprestatie te coachen.

Rob stuurde ons zaterdagavond nog een update vanuit Duitsland: De weersvoorspellingen voor Roth zijn geweldig. Weinig wind en 20-25 graden. De watertemperatuur is 18,5 graden. In verband met wegwerkzaamheden en Corona is de befaamde Solar berg uit het parcours gehaald. Hier stonden altijd duizenden toeschouwers. Toeschouwers worden sowieso geweerd. De wisselzones zijn hellemaal afgeschermd met doeken. Ook op de brug bij het zwemparcours mag geen publiek staan. Het finish stadion is juist vergroot. Zodat er meer mensen inkunnen. Je komt er alleen in met een Corona test of als gevaccineerd bent.

De race gaat dus door, maar ‘Zandvoort’-taferelen zullen we er niet zien. En da’s maar goed ook, daar willen we ons niet mee afficheren.

Ruim dertig Nederlanders staan iets zuidelijker aan de start van de Ironman Zwitserland. Voor het eerst niet in Zurich, maar in Thun. Een pro-race met titelverdediger Jan van Berkel als startnummer 1. We kennen Jan nog uit de tijd dat hij via Nederland probeerde de Spelen te bereiken. Verder Ruedi Wild, Kristian Hogenhaug, Cameron Wurf, Joe Skipper, Kyle Buckingham en veelvuldig kampioen Ronnie Schildknecht. Ook de wereldkampioen Extreme Triathlon de Noor Hans Christian Tungesvik doet mee. Van Nederlandse zijde staan Edwin Dasselaar en Tom Oosterdijk, mits blessurevrij. Bij de agegroupers noteren we de naam van Auke Geurts de Leng, die wellicht opnieuw een Hawaii-ticket wil/zal scoren. Bij de vrouwen onder voorbehoud Daniela Ryf, zij was niet topfit in Samorin vorige week. In dat geval nemen haar landgenotes Emma Bilham en Joanna Ryter de honneurs waar. Alexandra Tondeur is er evenals Kristin Liepold, Angela Naeth en Skye Moench.

Ook de Ironman 70.3-races mogen er zondag wezen. In Buffalo City, Zuid Afrika zullen Matt Trautman en Annah Watkinson hoge ogen scoren. De race heeft als subtitel League of the Legends. Speaker Paul Kaye kan ze in eigen land niet binnen praten, hij is in Thun waar zijn Europese toernee verder gaat. Verder ook een prima veld in de eerste Ironman 70.3 van Warschau, Polen. Voor Nederland: het EDO Sports-koppel Robert de Korte en Diede Diederiks. En verder Denis Chevrot, Adam Hansen, Horst Reichel, Pamela Alvarez en Chantal Cummings.

Verder ging vorig jaar de Austria Triathlon Podersdorf als een van de eerste wedstrijden 2020 door en dat gebeurt ook nu. De 34e editie alweer van de Oostenrijkse klassieker, die het al die tijd zonder inbreng van Ironman of Challenge doet. Sterk genoeg om op eigen benen verder te kunnen. We hebben de Super League Triathlon Londen met Rachel, Maya en Marco, we hebben de Europe Junior Cup in Banyoles met Niels van Lanen en Jesse Cuijpers, we hebben de eigen wedstrijden in Amersfoort, Eindhoven, Workum en De Wijken en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En dat allemaal op die voor triathlon zeer speciale vijfde september. Komen we morgen ook nog op terug….als het meezit.

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.