Jacco Langerak tweede en Claudia Striekwold vijfde in mythische ICON XTreme Triathlon Livigno – WTJ 1995

VRIJDAG – Altijd op vrijdag en altijd bruut zwaar. De ICON XTreme Triathlon is een bijzondere in het rijtje van extreme triathlons. De vraag wat de zwaarste aller triathlons is, stellen de liefhebbers van deze extreme uitdagingen zichzelf niet. Zij zien uitdagingen in Norseman, Winterman, Swedeman. Patagonman, Swissman, Alaskaman of Alpsman. De Embrunman is voor hen al een eenvoudig te nemen obstakel geworden. In extreme triathlons komen deelnemers aan tijden, die ze op vlakke triathlons buiten de tijdslimiet zou brengen.

Maar hier vullen deelnemers en vrijwilligers een volledig etmaal of soms nog langer. In die ongelofelijk zware tradities past sinds vijf jaar ook de ICON Xtreme Triathlon in het Noord-Italiaanse Livigno. De wedstrijd was vandaag en zorgde opnieuw voor Nederlands succes, want Jacco Langerak eindigde tweede en Claudia Striekwold, haast spontaan ingeschreven en haast liftend gearriveerd in het skidorpje finishte nota bene als vijfde. Hun successen passen trouwens in de Nederlandse traditie. Zo werd de allereerste editie gewonnen door Hidde Bekhuis uit Nijmegen en de derde door Eline Koers van Hellas. Utrechts succes vandaag dus met Jacco Langerak. die een meer dan geslaagd debuut maakte op de Extreme variant. Hij hoefde alleen ‘wereldtopper op de lange afstand’ Giulio Molinari voor laten gaan. Geen schande.

Parcours met 5000 hoogtemeters

Eerst iets over het parcours. Het begint al op hoogte, want het Meer van Livigno ligt op 1800 meter boven de zeespiegel. Logisch dat de watertemperatuur niet boven de 17 graden uitkomt. Wetsuits en ook een neopreen badmuts zijn een must met eigenlijk ook handschoenen. Dan het fietsparcours. Geen 180 maar 195 kilometer trouwens, ook dat nog. Vanuit de Italiaanse Alpen komen de deelnemers ook nog even in de Zwitserse terecht. Eerste obstakel is de Forcolapas op 2315 meter hoogte en vervolgens de Berninapas. De Fuornpas wordt beklommen en vervolgens is het terug naar Italie met de Grand Final: de Prato allo Stelvio, al even fameus als de Franse Alpe d’Huez. Ga maar na 48 haarspeldbochten en dan de Stelviopas, die op 2757 meter hoogte ligt. Bijna het hoogste fietspunt van Europa.

De marathon lijkt even goed te doen, maar eenmaal in de laatste 10 kilometer komen de hoogtemeters je als het ware tegemoet. Het is wel een prachtig uitzicht wat je hebt op de Carosello, de finale van deze Triathlon. Finishen doe je op 3000 meter hoogte. En dat geeft – als we eerder Hidde en Eline mogen geloven – een ongelofelijke kick en adrenalineshot.

Vijf Nederlanders

Winnaar Molinari

Vandaag waagden zes Nederlanders zich te midden van 120 andere moedigen zich aan de dagtaak. Molinari kwam als eerste boven aan in 13.39.53 uur. Jacco Langerak – die door de Italiaanse organisatie merkwaardigerwijs stond ingeschreven als ‘Jacco LanGermaniaak’ volgde op schitterende wijze als tweede in 14.01.09 en de Duitser Martin Hauf finishte als derde zes minuten na de Utrechter, die dit jaar in korte wedstrijden aan snelheid leek te hebben ingeboet maar nu weten we waarom.

De organisatie schreef bij de foto van een juichende Jacco het volgende:

Arms to the sky. A huge simile. Langerak Jacco can’t contain the joy for crossing the finish Line of ICON Livigno Exteme Triathlon in second position.
Believe it, you are an ICON! Met zijn tweede plaats is Jacco bovendien verzekerd van een startbewijs op het WK Extreme Triathlon in de Norseman 2022! Ben te Beek was de tweede Nederlandse man op een 28e plaats in 17.07 uur. Reinier Ingwersen kwam als 50e boven. Harold Vrielink klauterde naar de top na 18 uur en 40 minuten.

De winst bij de vrouwen ging naar de ijzersterk presterende Oostenrijkse Lisa Wiestner. Voor haar zijn Alpentoppen ook niet vreemd, Ze klokte 15.02.57. De Zwitserse Corina Andrea Sommer behaalde een tweede plaats in 15.51.07 uur en Michele Menegon uit Frankrijk was de nummer drie in 17.18.30. Daarna duurde het al niet lang meer of de Striek kwam boven. ‘Eindhoven de Gekste’ zeggen ze hier in Brabant, maar deze Eindhovense weet precies wat ze wil. Van de acht vrouwen werd ze keurig vijfde in een tijd van 17.38.26 uur. In Almere zal het volgende week wel ietsje sneller gaan, maar daar ligt hooguit een molshoop van 20 centimeter. Komende dagen hopen we van onze Nederlandse atleten het ongetwijfeld spannende sportavontuur op te kunnen tekenen.

3 SEPTEMBER: ICON Extreme Triathlon, Livigno

2.Jacco Langerak 14.01.09
27.Ben te Beek 17.07.04
50.Reinier Ingwersen 18.07.39
64.Harold Vrielink 18.39.31
Vincent Praster DNF
V:
5.Claudia Striekwold 17.38.26

Amper binnen kunnen we even met Claudia praten:
“Het was zeker de beste, de mooiste race ever die ik gedaan heb. Ben natuurlijk wel een “beetje” naar de haaien, maar eigenlijk ging alles gewoon top, gewoon heerlijk kunnen doseren, het was een fantastisch parcours , echt alleen maar genoten eigenlijk . Dik, dik, dik tevreden, hier had ik niet van kunnen dromen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.