Laatste Europe Triathlon 2021 in Barcelona voor Nina Eim en David Castro; Rani 23e en Jorik 16e beste NLers – WTJ 2046

ZONDAG – Het Europese triathlonseizoen is nog niet voorbij. Er komen nog races in Spanje en Portugal, waaronder zelfs wereldkampioenschappen. Vandaag komt wel een eind aan de Europe Triathlon-cyclus, die wij gemakshalve nog wel eens ETU-Cup races noemen. Anders dan de Ironman, die wel Barcelona heet maar zich afspeelt in Calella, was deze Europe Cup-race wel in aan de kust van de Catalaanse hoofdstad. Rond het middaguur kwamen de vrouwen in actie, even na half twee de mannen. De laatste kans om punten te pakken in de Continentale Cup van Euopa.

Secondenspel op sprint triathlon

Nina Eim uit Duitsland en David Castro Fajardo wonnen deze sprint triathlon. Het was bij de vrouwen een Duits dubbelsucces want in de eindsprint trok niet alleen Nina Eim aan het langste eind, de fotofinish wees ook uit dat Lena Meissner een fractie voor de Britse Olivia Mathias binnenliep. Het was dus weer secondenspel, zoals zo vaak op sprintjes. Dan komt het op details aan. Een kleine misstap en je bent gezien. Zo zat van het grote Nederlandse vrouwenteam alleen Rani Skrabanja bij het zwemmen nog in de buurt van de top. Als 15e kwam ze op zestien seconden van Olivia Mathias uit de Middellandse Zee, die nu wat kalmer was dan vorige week. 36 seconden moest tweede Oranje-vrouw Eva Cornelisse incasseren en daarna volgden de anderen.

Anna en Silke hard op de pedalen

Ze waren daarmee ook veroordeeld tot achtervolgen en snoeihard fietsen. Dat deden Anna Witteveen en Silke de Wolde overigens met verve, zo keerden zij weer terug in de voorste regionen waar ook Rani zich bevond. Die inspanning vergde veel en had haar weerslag op het loopvermogen van de Nederlandse vrouwen, waarvan Rani als 23e finisher de snelste was. Haar achterstand was 1.10 minuut. Anna Witteveen deed het nog zo slecht niet. In pas haar tweede Europe Cup-race (ooit in Holten 39e) werd ze nu 35e met direct achter haar Silke de Wolde, die al wel veel internationale ervaring opdeed als juniore maar nu voor het eerst bij de elite aan een Europe Cup-race meedeed. Marit van den Berg en Eva Cornelisse hadden met respectievelijk een 54e en 56e plaats op meer gehoopt en dat zal ook gelden voor Kim van ’t Verlaat (61e) en Maaike Vooren (62e), maar ook ervaring opdoen telt. Marit en Kim zaten onlangs in Turkije bijvoorbeeld nog een stuk korter in de uitslag, maar dan moet je ook naar de bezetting kijken. In Barcelona waren maar liefst 75 vrouwen bijeen en ook niet de minsten. Alles in het juiste perspectief blijven bekijken natuurlijk.

Jorik goed hersteld van Salou

Bij de mannen mag de prestatie van Jorik van Egdom – zestiende – als knap beschouwd worden. De Veenendaler had immers net zijn eerste halve Challenge Salou achter de rug en het was de vraag of hij voldoende was hersteld. Het antwoord lijkt ‘ja’, want in het Europese topgezelschap draaide Jorik lekker mee. Ook Menno Koolhaas maakte hetzelfde sprongetje noordwaarts aan de Spaanse kust. Van de zevende plek in Salou werd het nu een 25e in Barcelona, daarmee tweede Nederlander. De ‘kersvers’ ingevlogen Nederlanders Donald Hillebregt (33e), Joey van ’t Verlaat (36e) en Victor Goene (58e) volgden daarna. De triatleten hadden een bijzondere coach in de vorm van Marco van der Stel, die zijn ambities op dat vlak aan het verkennen is.

De winst dus voor David Castro uit een echt Spaans triathlongeslacht. De tweede plaats ging naar de Brit Connor Bentley, het brons was voor de Zuidafrikaan Jamie Riddle.

Tashkent met Eva Daniels

In de Aziatische Continentale Cup was zaterdag al de race in Tashkent, Uzbekistan. Weliswaar minder Europese triatleten aan de start, al stonden er toch diversen op de podia. De Marokkanen deden het opvallend goed met een overwinning Badr Siwane, die net buiten de boot viel voor deelname aan de Spelen in Tokyo. Een landgenoot van hem werd vierde. Het podium in Tashkent bestond verder uit de Pool Maciej Bruzdziak en Oekraïner Vitalii Vorontsov. Pools succes wel bij de vrouwen, waar Paulina Klimas won en de Luxemburgse Eva Daniels op een tweede plaats. Hoe het precies zat, weet ik niet meer. Maar 1 seizoen kwam Eva Daniels ook voor Nederland uit als juniore. Waarschijnlijk is een van haar ouders Nederlands. De derde plaats ging naar de Zwitserse Lisa Berger. Het was trouwens extreem koud in Tashkent:

(Foto’s Jeroen van ’t Verlaat)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.