Kort Hawaii-nachtje; nieuwe Challenge Montenegro: Budva met Ditlev en Hall als winnaars; Els Visser derde – WTJ 2045

ZONDAG – Het was toch een gekke gewaarwording gisteravond. In plaats van de livestream van Ironman Hawaii stonden we in mijn dorpje Oud Gastel met de terugkeer van de Herfst Avond Loop, afgekort de HAL. De afkorting zou in dit geval ook kunnen staan voor Hawaii Alternatief, al gaat natuurlijk elke vergelijking mank. Ergens was het gemis vorig jaar groter dan dit jaar, zelfs daarin heelt de tijd alle wonden. Mike Reilly deed dan wel zijn best met lollige filmpjes vanuit Kona, zoals die in zijn onderbroek voor de Underpants Run, het kon me niet verleiden in een ouderwets nachtje doorhalen.

Was ook niet nodig, er was immers geen race. We zullen moeten wachten tot mei volgend jaar en dan niet eens op Hawaii. Het eenmalige (?) uitstapje van het WK Ironman naar St. George, Utah moeten de meeste triatleten nog laten bezinken. Vrijwel iedereen wil naar de bakermat van onze sport, daar is geen alternatief voor te verzinnen. Het doet wat gek aan om Anne Haug in dat zo belangrijke tweede oktoberweekend ineens op Lanzarote bezig te zien of Patrick Lange vandaag in Montenegro voor de Challenge Budva. Beide evenementen profiteerden van het wegvallen van Hawaii met een paar sterke deelnemers.

Nieuwe landen ontdekken

Montenegro dus, niet direct een land waar je bij triathlon aan denkt. Maar Challenge en Ironman zijn meesters in het ‘binnenhalen’ van nieuwe landen voor hun evenementen. Liever hebben ze er weer een nieuw land bij dan bijvoorbeeld de zoveelste race in Duitsland inlijven. Budva ging vanochtend in alle vroegte van start met Patrick Lange dus als favoriet. Maar de concurrentie was niet mals en het was ook hier een Deen, die de tweevoudig wereldkampioen de baas bleef: Magnus Ditlev. Eens te meer het bewijs dat Denemarken of moeten we zeggen Scandinavië dit jaar heerst in triathlonland. Gisteren Baekkegard, vandaag Ditlev. De vrouwenrace leek een revanche-wedstrijd voor Challenge Salou, want nu eindigden Lucy Hall en Emma Bilham wel voor de als derde gefinishte Els Visser. In elk geval tweede podiumplaats in een week tijd voor Els.

De race zelf. In de nog altijd 20 graden warme Adriatische Zee was Mattia Ceccarelli de numero uno. Achtervolgers waren toen Patrick Lange, Nils Frommhold en Ditlev verloor crawlend 50 seconden. Lang bleef de man uit Riccione niet aan de leiding, want eerst stoven Lange en Frommhold voorbij en kort daarna was ook Ditlev hem voorbij. Terwijl de Duitsers naar elkaar keken, ging de Deen er meteen vandoor. Ceccarelli sloot zelfs weer aan bij Lange en Frommhold. In de tweede wissel was Ditlev al 4,5 vooruit gefietst bij het trio, waar de samenwerking niet vlotte.

Patrick Lange verkijkt zich op Magnus Ditlev

Patrick Lange vertrouwde op zijn lopen in de wetenschap dat Ditlev al regelmatig de tol moest betalen voor zijn aanvallende fietsen. Maar wat Cameron Wurf regelmatig gebeurt, overkwam nu ook Magnus Ditlev: de aanvaller wordt beloond. In plaats van in te leveren op de halve marathon vergrootte Magnus zijn voorsprong juist. Zo’n zeven minuten zat er tussen winnen en tweede worden en daar keek met name Patrick Lange toch wel even van op. In de strijd om de derde plaats was de Zwitser Ruedi Wild nog net even sneller dan de tweede Duitser Nils Frommhold. Topzwemmer Ceccarelli handhaafde zich prima op een vijfde plaats. Een tweede Deen Tobias Dahl Thomsen finishte als zesde, waarna het de beurt was uit mannen uit de regio: Servier Ognjen Stovanovic en Kroaat Andrej Visticia op de posities zeven en acht. Beste Nederlander bij de mannen was Wim Jansen, die vierde agegrouper wordt en (met de pro’s meegerekend) zeventiende in totaal.

(Foto’s: Challenge Family)

Els Visser favoriet maar Lucy Hall vanuit het water ijzersterk

Buiten Lisa Norden waren een aantal triatletes van de Challenge Salou doorgereisd naar Salou. Els Visser, Lucy Hall en Emma Bilham hadden in die volgorde vorige week geen antwoord op de oppermachtige Zweedse Lisa Norden. In Budva namen Hall en Bilham echter het stokje over en moest Els ze met name tijdens het zwemmen te ver laten gaan. Dat kreeg de Nederlandse pro-atlete zelfs met de snelste halve marathontijd niet meer terug gedraaid. Hall dus veruit de sterkste zwemster van het pak. Niet onverwacht, maar haar voorsprong deed de concurrentie al bijna het koppie laten hangen. Drie minuten voor Bilham, vijf voor Els.

Lucy Hall wekte de indruk dat ze op de fiets tijd ging verliezen ten opzichte van Emma en Els. Dat gebeurde aanvankelijk ook wel, maar in het tweede gedeelte van het fietsen herpakte de Britse zich en bleven de tijdverschillen min of meer gelijk. Dat veranderde zelfs op het lopen nauwelijks, zodat Lucy Hall met een voorsprong van 2.14 minuut op Emma Bilham de primeur van eerste Montegrijnse Challenge-winst kreeg. Els knabbelde nog wat weg van haar achterstand, die aan de finish 4,5 minuut bleek. Achteraf bleek dat er drie keer brons was uitgedeeld aan Nederlandse deelnemers: Els, Wim Jansen (M20) en Pim Veeger (M50). Een hogere categorie dan 50+ bestond overigens niet, dus het kan best zijn dat de Amsterdamse triathlonpionier de snelste M60-er was. Pim moet vast gedacht hebben: ik heb al in veel landen een triathlon gedaan, maar nog nooit in Montenegro. Die kan dus na vandaag ook van de bucketlist.

De start van het nieuwe evenement was in omvang bescheiden. Er deden 112 triatleten mee, waaronder een twintigtal Montenegrijnen. Die moesten het nu nog met een plaatsje in de achterhoede stellen, maar zullen ongetwijfeld gaan trainen om volgend jaar beter voor de dag te komen.

10 OKTOBER: Challenge Budva
17.Wim Jansen 4.41.17 (3e M20)
26.Pim Veeger 5.08.50 (3e M50)
V:
3.Els Visser 4.21.41
17.Tina Schoffelmeer 6.53.32 (5e F40)

Als uitsmijter een artistiek plaatje van Els om maar aan te geven dat het best hard gaat op de fiets 😉

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.