Slowtri Woerden; de kruimels uit Spirit of 78; XTerra Mexico; Winterman; Frenchman – WTJ 2051

DONDERDAG – Vorige week vrijdag was weer zo’n heerlijk evenement waar werkelijk niks op het spel staat, behalve dan het plezier. En plezier hadden ze zo te zien in Woerden, getuige de foto. Het zijn de zogeheten Slowtri’s. In Woerden keren we dit jaar nog wel paar keer terug, want inwoners Han Poppema heeft voor zijn TwaalfTwintig-missie nog drie hele triathlons te gaan. Zwemmen doet ie steeds in het open water van Woerden. De laatste hele op 12-12-2021 speelt zich geheel af in zijn eigen provincie Utrecht met start en finish in Woerden. Maar daar hielden de slowtriatleten zich natuurlijk niet mee bezig. Wat een feest!

Erehaag voor laatste deelnemer in Spirit of 78

De resterende wedstrijduitslagen uit het voorbije weekend hebben we inmiddels binnen. Zaterdag dus die bijzonder Spirit of ’78, waarvan de organisatie zich afvroeg hoe een Nederlander in Godsnaam geïnteresseerd kan zijn in de resultaten. Ieder zijn gebrek, heb ik in mijn beste Portugees gezegd. Aan de nostalgische race deden 43 deelnemers mee, allemaal Portugezen. De winst was voor Joao Sousa. Hij blreef met 9.40.27 uur zes minuten boven het parcoursrecord en als enige onder de 10 uur. Antonio Salgado en Sergio Mota waren de nummers twee en drie. Het parcoursrecord bij de vrouwen werd verpulverd door Viola Campani: 12.12.00, daarmee bijna een uur sneller. Ook Ana Costa was met 12.40 goed bezig. Derde was Carmen Santos Lima, die als enige voor de derde keer op rij op het podium stond. Carmen was na 14.23 uur tevens de laatste die binnen kwam en dan vormen alle finishers een erehaag. Dat zou overal traditie moeten zijn…..

XTerra Tapalpa louter Mexicaans

De XTerra in het Mexicaanse Tapalpa kreeg dit keer geen enkele buitenlandse deelnemer aan de start. Het is al niet makkelijk om in de USA een internationale wedstrijd te doen en ook Mexico is moeilijk bereikbaar. De pro’s daargelaten natuurlijk, die gaan bijtijds naar de wedstrijdlocaties toe om vervolgens in quarantaine te gaan. Hoe dan ook de winst in Tapalpa ging naar de Mexicanen Juan Ramon Tellez Jimenez en Maria Lopez Faraudo. Namen, die we direct weer vergeten. Daarom maar een paar bijzondere plaatjes van die race waar opvallend veel jeugd in kortere series aan mee deed.

Winterman XTreme voor de Tsjechen

In de Winterman XTreme, die niet zo heet vanwege de winterse temperaturen overigens, prolongeerden de Tsjechen David Jilek en Hanna Stefanicova hun titels uit 2020 toen de race ook door kon gaan. Voor het eerst meer dan honderd (107) deelnemers op deze Xtreme triathlon over de volledige afstand. Tsjechen voeren van oudsher de boventoon. Jilek won al voor de vierde keer nu in 11.02.18 uur, hetgeen de zwaarte verklaard. Lukas Pazdera en Jan Venca Franke waren 12 en 37 minuten later de nummers twee en drie. Waar David Jilek bijna 40 minuten langzamer was dan vorig jaar, ging Hanna Stefanicova twee minuten sneller. Exact een uur stond ze te wachten aan de finish alvorens landgenote Anna Selnikova zich als tweede meldde. Met brons voor Anna Michalcova waren alle prijzen uitgereikt.

Frenchman Hourtin

Een week eerder had Frankrijk nog een hele. In Hourtin, op de landtong van Bordeaux wordt sinds de Frenchman gehouden. Brooke Brown viel er in de beginjaren geregeld in de prijzen. Op de hele ditmaal geen Nederlanders. De Fransman Vincent Terrier boekte zijn eerste zege op een hele en wel in een snelle 8.17.01 uur. Guillaume Belgy pakte zijn derde podiumplaats zonder ooit gewonnen te hebben. Hij was tien minuten langzamer dan zijn landgenoot. De Duitser Christian Haupt liet de derde tijd noteren: 8.38 uur. Bij de vrouwen was Fanny Debief een vlotte tante: 10.20.29 en daarmee winnares. Pauline Caudan 40 minuten later en Marine Duboe bijna twee uur later maakten het podium van de weinig spannende vrouwenrace compleet.

Op de halve vier Nederlanders. Die afstand werd trok liefst 590 deelnemers. Remy Sichel won in 3.53.02, maar hij moest wel bijten om Ludovic Roussel van zich af te houden. Yannick Matejicek finishte als derde. Het vrouwenpodium bestond uit Julie de Colleter, Wendy Bru en Diane Cutillas. Alles Frans wat de klok sloeg. De TV Rijnmond had twee man in de race. Cees den Dunnen was beste landgenoot op een 152e plaats, tevens veertiende M50. Maatje Ron van der Graaf was ook mee op de ingewikkelde autoreis naar Zuidwest-Frankrijk. Bij de vrouwen deed Marieke Rowekamp mee. Worden in Austerlitz de deelnemers door Napoleon verwelkomd, hier staat een soort witte Zorro met alpino-pet klaar om de atleten feestelijk te ontvangen.

2 OKTOBER: Frenchman, Hourtin
M:
152.Cees den Dunnen 4.48.16 (14e M50)
181.Tim Kerstens 4.53.32 (19e M50)
297.Ron van der Graaf 5.12.21 (52e M40)
V:
62.Marieke Rowekamp 6.12.54 (13e F40)

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.