Dirk Wijnalda en Milan Brons richting IM Mallorca ; de routinier en het jonkie

Een paar dagen voor IM Mallorca spreken we met routinier Dirk Wijnalda, op weg naar zijn 49e finish op een hele triathlon, en Milan Brons, op weg naar zijn derde deelname op de klassieke afstand. Over verwachtingen, het parcours en meer.

Routinier Wijnalda is vanaf zondag op Mallorca en heeft het parcours inmiddels gefietst. ,,Ik verwacht geen hele snelle tijden, gezien het fiets en loopparcours, het is wel vreselijk mooi, maar bij het fietsen veel heuvels en op het loopparcours veel draaien en keren. Ik heb hier ooit als eens een halve gedaan en het eerste deel van het fietsparcours is me dus wel bekend. In twee dagen heb ik het fietsparcours verkend.”
Op mijn vraag of hij nog steeds zenuwachtig is voor een race, is het nuchtere antwoord: ,,Het is een vreselijk sterk veld met 70 Pro’s aan de start. Op dit moment nog geen zenuwen, maar de dag voor de wedstrijd is er ook nu nog altijd wel gezonde spanning. En dat moet ook wel, het is en blijft nog altijd een zware dag. Wat betreft verwachtingen . die heb ik voor deze race eigenlijk niet, finishen is het doel. Ik heb wel al even op de ranking van TriRating gekeken, krijg je altijd wel een beeld hoe sterk het veld is en krijg je een mooi inzicht in de gemiddelde zwem-, fiets- en looptijden. Ik sta daar 39e . Later deze week zal ik naar aanleiding van die lijst toch wel een wedstrijdplan maken. Deze week is het vooral rusten, beetje zwemmen, beetje lopen.”
Na het getal 49 komt 50 en natuurlijk vraag ik Dirk daarna: ,,De vijftigste? Ik weet nog niet waar die zal zijn, de wedstrijden die er nog zijn , zijn ver weg en vrij kort op deze, dus dit jaar is het mijn laatste. Deze race kom ik nog uit als Pro en voor de nationale selectie en daarna zijn er genoeg jonge snelle atleten met lange afstand ambities om de selectie aan te vullen, dat is o.a. in Almere wel gebleken. Ik stop niet met triathlon na de 50e hele, maar zal vooral kortere wedstrijden blijven doen en niet meer als Pro.”

Familyman Dirk vergeet niet zijn grootste fans te vermelden: ,,Mijn gezin komt vrijdag deze kant op en zullen zaterdag langs de kant staan, daarna hebben we nog een week hefstvakantie.”

De doordouwer Dirk Wijnalda, in al zijn races over de hele afstand slechts 2 x DNF: 2005 Almere door een blessure en 2013 in Almere door pech, maar daar komt Wim binnenkort in zijn atletenbio in onze Hall of Fame uitgebreid op terug.

Het wordt de derde hele van Milan Brons. Na de val in de hele van Girona, eerder dit jaar en de succesvolle finish in Almere als tweede Nederlander (8:00:49), opnieuw een hele voor de Almeerder. Jong en nog betrekkelijk onervaren op de klassieke afstand. We kijken met hem vooruit naar de race van a.s. zaterdag.

,,Ik ben hier vanaf dinsdag en heb inmiddels al gefietst en gezwommen. Voor mij een bekende omgeving, ik heb hier een aantal jaren geleden veel getraind. Hoe ik me voel? Het zal afwachten zijn hoe mijn lichaam reageert op opnieuw een zware belasting 5 weken na de race in Almere, het is een gok. De week na Almere heb ik rust gehouden en daarna de trainingen weer opgepakt. De wedstrijd in Brouwersdam liet zien dat de vorm goed is. Ik had IM Mallorca voor de race in Almere al op het oog; een week na Hawaii normaal gesproken en de laatste Ironman van Europa dit seizoen.
Ik had het idee in deze race hoog te kunnen scoren, aangezien de absolute toppers in Kona zouden zijn. Het is nu anders, er staat een heel sterk veld van 70 Pro’s aan de start en ik zal dus tussen hen moeten strijden om mijn positie. Het was altijd al de meest populaire wedstrijd van Europa , dat blijkt nu wel aangezien er zo veel toppers aan de start staan,. Hoe het ook zal uitpakken, mijn seizoen is sowieso al geslaagd natuurlijk.


,,Maar ik ga wel volle bak racen hoor! Ik hoop de geleerde lessen vanuit de eerdere twee heles mee te kunnen nemen. De grootste les uit Almere: er niet met het fietsen vol in te vliegen, dat heb ik na 140 kilometer moeten bekopen. Iets behoudender fietsen is het doel. ook qua voeding is er nog wel winst te behalen. Ook wil ik het tweede deel van de marathon sterker lopen. Ik ga niet specifiek voor een tijd, het zal geen snelle wedstrijd worden verwacht ik, maar top 10 is eigenlijk wel waar ik naar kijk.”
,,In het eerste seizoen dat ik met trainer Paul Verkleij werkte voelde ik me al beter worden en die progressie heeft zich afgelopen seizoen voortgezet met het prachtige resultaat in Almere tot gevolg. Het blijft echter een gok, opnieuw een hele zo kort na Almere. Maar ik voel mij goed en heb onwijs veel zin in de race . Proberen de kers op de taart te zetten voor mijn goede seizoen.”┬á

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.