Maud Golsteyn wederom zesde op XTerra Griekenland – WTJ 2054

ZATERDAG – Zo druk als in 2004 tijdens de Olympische Spelen was het vandaag niet in het Griekse Vouliagmeni. Er stond ook geen wegtriathlon op het programma, maar de XTerra-Greece wedstrijd. Bij een watertemperatuur van 21 graden en een buitentemperatuur van 27 graden was het goed toeven in het ruige achterland van de Griekse kustplaats. Aan de pro-race namen slechts 16 triatleten deel. De wedstrijd werd gewonnen door de volslagen onbekende en nog jonge Griek Bitados Panagiotis. Hij werd er tevens Grieks kampioen mee.

Bij het zwemmen en fietsen duelleerde de Griek met de op XTerra gebied meer ervaren Duitser Jens Roth. Maar bij de crossloop liep de 19-jarige Helleen weg bij zijn concurrent om met 2,5 minuut voorsprong bij zijn XTerra debuut meteen te winnen. De derde plaats ging naar de Italiaan Federico Spinazze, maar dat was al op tien minuten achterstand.

Topmaster Zemanova wint, Maud zesde

Ook enigszins verrassend was de winst bij de vrouwen voor de Tsjechische Jindriksa Zemanova. Inmiddels master 40 stond ze weliswaar dit jaar al met zilver op XTerra Netherlands/Ameland en brons in handen op het podium van XTerra France, maar de Italiaanse Matilda Bolzan en vooral Carina Wasle werden sterker ingeschat. Het pakte anders uit. Zemanova had genoeg energie over na het technische mountainbiken om toe te slaan bij het lopen. Ze pakte snel twee minuten op Bolzan en liefst zes op Wasle. Overigens zijn dergelijke tijdverschillen in de XTerra wereld heel normaal. Maud Golsteyn was opnieuw naar Griekenland afgereisd om haar val van 2019 weg te poetsen, Het is voor de Limburgse alsof ze er een abonnement op heeft, want voor de derde keer in haar lange loopbaan eindigde ze op een zesde plaats in deze XTerra. Nooit zat ze korter. Ten opzichte van Zemanova verloor ze op de drie ‘ruige’ onderdelen zestien minuten.

Bij de agegroupers scoorde Lars van der Eerden een achtste plaats, hij was er bovendien snelste master 40 mee. De tijd van Lars was in het totaalveld (incl. pro’s) goed voor een zestiende plaats.

WK Maui nog steeds volgens planning op 5 december

XTerra zet nog steeds in op haar wereldkampioenschap. Normaliter zou dat rond deze tijd al plaats vinden, maar de datum is opgeschoven naar 5 december. In de hoop dat Covid dan in de Hawaii-archipel enigszins is gaan liggen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.