Reacties Rachel Klamer en voorzitter Martin Pieters op gecancelde triathlon Holten – WTJ 1802

DINSDAG – Hij gebruikt enkele krachttermen, die je bij de doorgaans zachtaardige Martin Pieters niet zo snel zou verwachten. We zullen ze hier niet herhalen, maar ze verwoorden wel het gevoel van de voorzitter van de Stichting Triathlon Holten nu voor het tweede achtereenvolgende jaar het doek valt voor dit triathlonfestijn.

Want Holten, we zeggen het hier vaker, is meer dan alleen de sportieve driekamp. Het is een volksfeest waar het hele dorp maandenlang naar uitkijkt, waar vrijwilligers in de rij staan om de boel op te bouwen (en ook weer op te ruimen). Waar het publiek nog lang niet is uitgekeken op de sportieve verrichtingen van de vele deelnemers uit binnen- en buitenland.

Vorige week maandag hakte het bestuur de knoop door. Martin: ,,Maandelijks kwamen we op maandag bijeen. Steeds was er de onzekerheid in welke fase de pandemie zou zijn begin juli. We waren het erover eens dat triathlon Holten alleen kon doorgaan met alles erop en eraan. De kans om dat scenario uit te voeren op 3 juli werd echter steeds kleiner. Maandag 29 maart hakten we de knoop door: geen 36e triathlon Holten dit jaar. Erg zuur, maar onvermijdelijk.”

Natuurlijk is ook in Holten gekeken naar de alternatieven. Zonder publiek, maar dan wel in beperkte mate met sponsors. Sneltests afnemen bij vrijwilligers en deelnemers, uitstel naar later dit jaar. ,,Steeds liep het spoor dood. Een uitgeklede versie van onze triathlon kan feitelijk niet. De hele entourage om het sportevenement heen vormt een wezenlijk onderdeel van de organisatie. Met een kille versie van onze triathlon is niemand gebaat”, aldus Martin, die de teleurstelling nog aan het verwerken is.

Later dit seizoen, was eveneens geen optie. ,,Ooit zat Holten in augustus, dus na de zomer. Om niet steeds de hele zomervakantie te hoeven opofferen, zijn we naar eind juni/begin juli verhuisd en is het voor veel triatleten een vertrouwd weekend in hun wedstrijdplanning geworden. Alsnog gaan schuiven betekent dat we van Europe Triathlon toestemming moeten krijgen. Misschien lukt dat nog wel, maar bovenal moeten onze vrijwilligers mee willen naar zo’n nieuwe datum. Die hebben ook hun eigen planning, dus het is maar de vraag of je iedereen mee krijgt. En ook voor augustus en september heeft niemand de garanties dat we geheel zonder maatregelen een triathlon kunnen neerzetten.”

Voor nu begon de tijd de dringen. Langer wachten met een besluit, kon niet. Martin Pieters is er heel stellig in: ,,Hoe eerder je erover communiceert met vrijwilligers, atleten, sponsors, leveranciers en relaties des te meer begrip is er voor een tweede afgelasting. Uit de eerste reacties kan ik afleiden dat we er goed aan doen om nu te cancellen. Een bittere pil blijft het, maar met nog slechts twaalf weken te gaan moesten we wel dit pijnlijke besluit nemen.”

Als Holtenaar wil Martin er nog wel iets aan toevoegen. ,,Onze regio werd vorig jaar best zwaar getroffen door corona. Momenteel is de druk iets minder, maar evengoed blijven de risico’s bestaan. Ik wil het als voorzitter van een grote organisatie niet op mijn geweten hebben dat door de contacten op onze triathlondagen er iemand corona krijgt. Met dat gegeven was het iets makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen editie 36 van Triathlon Holten.”

De Triathlon Holten en de Vivera Run stonden voor 2 en 3 juli op de kalender. De 36e editie van het internationale topsportevenement is dus, net als vorig jaar, afgelast vanwege de aanhoudende dreiging van het coronavirus. In het persbericht verklaart de stichting het als volgt: ,,Hoe ontzettend graag we ook zouden willen organiseren, waarborging van de veiligheid en gezondheid van alle vrijwilligers, atleten, sponsoren en andere betrokkenen ook tijdens de voorbereiding heeft de allerhoogste prioriteit. De nog steeds zorgwekkende omstandigheden maken het organiseren nu helaas onverantwoord; ook geldende maatregelen maken het ondoenlijk.”

Rachel Klamer kwam net uit het zwembad toen ze het nieuws vanmiddag vernam. ,,Erg jammer, ik had nog hoop omdat het pas in juli is. De wedstrijd stond, als een van de weinige races, op mijn planning.”

Rachel is zesvoudig winnares van de ETU Cup-triathlon in Holten. Voor haar is Holten een echte thuiswedstrijd, waar ze debuteerde in 2009 tijdens het EK voor junioren met een zilveren medaille. In 2011 en 2012 won ze, waarna het volgend EK U23 van 2013 wederom een zilveren plak op leverde. Nooit een Europese titel voor eigen publiek weliswaar, maar wel in de jaren daarna (2014 tot en met 2018) wederom de volle winst. Alleen in 2016 en 2019 paste de wedstrijd niet in haar wedstijdschema.

,,Maar in dit Olympische jaar kwam het juist heel goed uit. Rachel: ,,Ik vind het vooral ook jammer, omdat het lekker dicht bij huis is. Vertrouwd, dichtbij, leuk parkoers. Mooie laatste race voor de Olympische Spelen. Nu zal ik proberen iets anders te zoeken.” Veel kansen blijven er niet over voor Rachel, die begrijpelijkerwijs wedstrijdritme wil houden in de aanloop naar het grootste sportevenement ter wereld. Spelen, die wel doorgaan, maar zonder publiek. Daar moeten ze in Holten niet aan denken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.