Youri Keulen op een super vijfde plek in Challenge Peguera Mallorca; daar worden we tenminste blij van; Alle NLers – WTJ 2053

ZATERDAG – Terwijl de kranten vandaag nog bol staan van dat ‘verdrietige triathlonnieuws’, laat Youri Keulen zien dat genieten van de sport nog altijd de basis is voor uitstekende prestaties. De Limburger waagde zich voor de tweede keer aan een halve afstand, de Challenge Peguera-Mallorca. Zijn eerste won hij, in de eigen hoofdstad Maastricht (Ironman 70.3) met enkel de aantekening dat het daar een agegroup-only race betrof. Vandaag kwam Youri uit tussen de grote jongens. Maar alsof het de normaalste zaak van de wereld was, stormde de dappere triatleet de ene na de andere grote naam voorbij op de halve marathon.

Die eindigde hij in een nettotijd van 1.08.37 uur. In klassering steeg hij met stip van een 13e plek na het fietsen naar nummer vijf. Dit is de Youri Keulen zoals we hem graag zien. Of hij zijn kansen op de korte afstand definitief inruilt voor het langere werk valt nog te bezien, maar op deze afstanden kan hij zijn mindere zwemmen ruimschoots compenseren. Zo bleek wel. Het was toch weer even geleden dat we zo’n sterk internationaal debuut zagen op een halve. De winst ging overigens naar de Duitser Frederik Funk. Hij versloeg de Amerikaan Collin Chartier, winnaar van de ‘duathlon-Challenge Salou’ en de nummer drie was Magnus Ditlev, winnaar in Challenge Budva. Drie weken, drie Challenges en in de laatste van die reeks dus de drie winnaars op het podium. Ook mooi.

Noah Servais mocht het bal openen met de snelste zwemtocht. In de pittige heuvels van Mallorca kwam de schifting in een flinke groep van ruim twintig triatleten snel tot stand. Ditlev, Chartier, Funk en Frommhold onderscheidden zich daarin. Pech leek opnieuw de Deen Magnus Ditlev te achtervolgen, want hij kwam even stil te staan, moest wat verhelpen aan zijn versnellingssysteem en kon vervolgens weer verder. De tweede wisselzonde werd door de twee Duitsers Funk en Frommhold als eersten bereikt. Drie minuten later een tweede duo: Chartier en Ditlev. Youri verloor zo’n acht minuten op zwemmen en fietsen, maar vertrouwde wel op zijn lopen. Hij stopte de mouwen op en ging de inhaalslag aan.

Vooraan was Frederik Funk de betere loper ten opzichte van Nils Frommhold, die vorige week in Budva bij dat onderdeel ook net buiten het podium viel. Na tien kilometer lag Youri al zevende en nog was de spirit er niet uit. Hij liet Reinaldo Colucci, Ruedi Wild, Lukas Kocar, Joans Hoffmann, Manoel Messias als het ware stil staan in zijn opmars naar de top vijf. Achter Frederik Funk, Collin Chartier, Magnus Ditlev en Nils Frommhold vijfde worden is een topprestatie die de Nederlandse triathlonsport op dit moment meer dan ooit kan gebruiken! Het was ook op de livestream genieten hoe soepeltjes de ‘drieling-triatleet’ naar voren denderde. Hulde, daar worden we tenminste weer blij van.

De vrouwenrace is gewonnen door Nicola Spirig. Ze liet haar Zwitserse landgenote Imogen Simmonds achter zich. Lange tijd lag Lucy Hall op kop. De Britse finishte uiteindelijk op een derde plaats. Ze zwom een minuut sneller dan Spirig, India Lee en Simmonds, maar dat was geen verrassing. Dat ze ook op de fiets vooruit bleef misschien wel. Helaas dit keer geen loon naar werken voor Lucy, want op de halve marathon kwam het Zwitsers duo de Britse nog voorbij. Beste Nederlandse was Sophie van der Most, die ontspannen naar een 17e plaats liep. Ze won daarmee wel de F25-klasse. Winnen deed ook Esther Visser, maar dan de F30-groep. Edwin Achterberg was de winnaar van de M45 en na Youri ook de tweede finishende Nederlander. En ook voor Corina Knijnenburg was het hoogste ereschavotje, in haar geval de F45. Zilver ging naar – what’s in a name – Jacoline Zilverentant (F55). Brons dan nog voor Marieke de Leede en Simone Rademakers. Bij de mannen geen directe podiumwinnaars. Het dichtstbij kwam nog Andre Gieling met een vierde plaats M50, al was hij na afloop wel helemaal verrot na een week van grieperig zijn.

Met 25 gefinishte Nederlanders mag Challenge Family in haar nopjes zijn. Veelal trekken de Ironmans meer Nederlandse agegroupers aan, maar op Mallorca lagen de aantallen aardig in balans.

85.Annemarie Arkema 6.35.39 (4e F55)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.