De nieuwe toekomst van Youri Keulen: regelmatiger lange afstanden en wonen/trainen in triathlonmekka Girona

Foto: 3athlon.nl

Youri Keulen verbaasde vriend en vijand gisteren in IM 70.3 Mallorca met een fantastische 5e plaats in pas zijn tweede halve. Nagenietend van de race en off-season vierend met collega-triatleten, spreek ik hem , als hij op het strand nageniet.

,,Ik had een geweldige dag gisteren, niet allen door de race, maar ook alles er om heen. Eindelijk voel ik me ook weer atleet en gewaardeerd en dat was door allerlei omstandigheden wel anders de laatste tijd. Hoe mooi is het dat na je finish Frederik Funk naar je toe komt om me te feliciteren en zegt: Wat heb jij gedaan met lopen, met jou moeten we rekening gaan houden. Hij had net de race geworden! Ook de andere topmannen kwamen me feliciteren, hoe geweldig is dat!”

,,Het zwemmen ging prima, ik zat er mooi bij. Maar uit het water heb ik een foutje gemaakt of noem het onervarenheid. De groep reed weg en ik heb niet gelijk het gat dicht gereden. Pas na 5 kilometer ben ik vol gaan rijden om het gat met de kopgroep dicht te gaan rijden. Ik kwam alleen te zitten en benaderde de groep tot 45 seconden na 35 kilometer, maar toen stagneerde het. Ik heb toen besloten me terug te laten zakken naar de groep achter me. Ik bedacht me als ik alleen blijf rijden, kost het me heel veel energie en loop ik 1:18 of zo en kom ook nergens. Ik ben dus gaan sparen en goed op mijn voeding letten.
Dat heeft geloond, want met lopen kon ik de snelste tijd van de dag realiseren (1:08:36) en als een soort Pacman van plaats 13 naar de 5e plaats lopen. Man, ik heb zelfs mannen als Messias en Wild achter me gelaten, dat zijn toch niet de eerste de besten en dat werkt enorm stimulerend.”

(Foto: 3athlon.nl)

,,Echt blij met het zwemmen, niet de juiste tactische beslissingen genomen bij het fietsen, of onwetendheid en een geweldig looponderdeel. Zo kan ik mijn race het beste omschrijven en er zit nog meer in, heb ik het gevoel. Ten opzichte van de wedstrijd in Maastricht (eerste IM 70.3 en winst) was mijn voeding beter voor elkaar. In Maastricht heb ik bijna 20 kilometer tegen de kramp aangelopen, daar was in deze race geen sprake van. Maastricht was van kop af aan een wedstrijd op kop, nu had ik veel toppers om tegen te racen.”

,,Door deze race ben ik geplaatst voor The Championship in Samorin in mei 2022 en daar ga ik naar toe!”

(Foto: 3athlon.nl)

Al pratende over zijn toekomstplannen gaan we er nog even op door.
,,Zoals jij al een behoorlijke tijd wist, heb ik in juni besloten het NTC-programma te verlaten. En dat heeft niets met de huidige commotie te maken. Na 8 jaar ben ik toe aan een nieuwe prikkel. Ik ga in Girona wonen en trainen, een keuze die menigeen niet durft te maken, maar ik wel maak. Morgen ga ik naar huis en vrijdag weer naar Girona, waar ik de laatste twee weken me ook heb voorbereid op de race van gisteren, met alle succes van dien. Met mijn moeder hoop ik dan samen alles af te ronden wat betreft mijn appartement. Ik zal vanaf november tot en met maart daar wonen en trainen en me voorbereiden op het seizoen 2022. Deze race heeft mij de boost gegeven die ik nodig had en ik kijk met vertrouwen naar de toekomst.”

Girona is sinds eind jaren negentig Lance Armstrong er zich vestigde de plek op aarde geworden waar eerst wielrenners (Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Rory Sutherland, Koen de Kort o.a.) en vervolgens triatleten zich vestigden. Javier Gomez kwam er al, maar sinds Jan Frodeno zich er samen met Emma Snowsill vestigde, groeit het aantal duursporters onder de bevolking sterk. Frederik van Lierde had er een appartement, Cameron Wurf zit zowel in Andorra als Girona, Flora Duffy en Tyler Butterfield hebben hun uitvalsbasis in de Catalaanse stad. Jelle Geens verblijft er vaak en ook Terrenze Bozzone brengt zijn Europese zomers door op een fraai appartement in Girona. Milan Brons zat er twee winters terug. De Nederlander kon ternauwernood weg komen toen de pandemie begin 2020 uitbrak, maar ook hij had er de tijd van zijn leven. Dus Youri, wij denken dat je een zeer juiste keuze gemaakt hebt. Alvast veel plezier in de Spaanse zon!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.