XTerra Malta mooie opsteker Joep en Maud; Ibiza Half met Julia en Paula; Ocean Lava Lanza; Loreen Barnett erelid – WTJ 2063

MAANDAG – Goed nieuws voor de XTerra-fanaten. Zoals het er nu naar uitziet kan het WK op Maui op 5 december door gaan. De piek in de besmettingen op de Hawaii-archipel is achter de rug, nadat het vanaf de zomer schrikbarend omhoog ging. Voor Ironman kwam het herstel van de volksgezondheid te laat om nog een WK Ironman te organiseren, XTerra gelooft er inmiddels in al zullen deelnemers de nodige voorzorgsmaatregelen moeten treffen (negatieve coronatests dan wel een vaccinatiebewijs) en ook bijtijds naar Maui afreizen.

Joep en Maud tanken zelfvertrouwen aan de Golden Bay

We blijven in XTerra-sferen, want aan de Golden Bay van Malta (westkust even onder Popeye-village, waar in 1980 deze film met de vroeg overleden acteur/triatleet Robin Williams werd opgenomen) was zaterdag de zesde editie van XTerra Malta. Geen groot veld, negen pro’s (5 mannen, 4 vrouwen). Had alles te maken met het feit dat komende weekend in het Spaanse El Anillo het WK op het programma staat, dus niet iedereen stond aan de start op het goudkleurige strand. Twee Nederlanders in het kleine veld, die al met motiverende klasseringen haalden: Maud Golsteyn stond op het podium als derde, Joep Staps bleef een treetje lager op de vierde plaats.

Voor Joep was het de eerste keer dat hij mee deed aan deze XTerra. ,,Het was een hele zware race. Een bizar zwaar parcours met rotspaadjes, die we moesten beklimmen. Bovendien nog eens extreem warm. Dat alles ben ik toch niet echt gewend. Het was bovendien eens race waarin wel veertig man lek reed.” Joep had van alle mannen (pro/agegroupers) de vijfde beste tijd. Van de vijf pro’s werd hij vierde op ruim 17 minuten van de Deense winnaar Jens Emil Sloth Nielsen. Dus ook hier zijn de Denen sterk in. Jens Emil was de nummer twee van het EK XTerra in Zittau. Hij bewees hier zijn kracht op het zeer selectieve parcours. Als snelste was hij uit de azuurblauwe zee gekomen, een minuut later gevolgd door de Belg Geert Laureyssen. Joep lag een krappe twee minuten achter en nam zijn mountainbike als vierde mee op het parkeerterrein voor het legendarische Radisson Hotel aan Golden Bay.

Voormalig mountainbiker Sebastien Carabin maakte zijn opmars bij het fietsen en kwam als tweede op het loopparcours aan. Sloth Nielsen was daar nog steeds de leider en hij liep zelfs weer een minuut uit op de Belg Sebastien Carabin. Geert Laureyssen en Joep Staps verloren veel tijd op de ATB en de crossloop en volgden aan de finishboog op het strand op 8,5 en 17 minuten achterstand als derde en vierde. Gezien de omstandigheden was Joep een redelijk tevreden man, maar ook realistisch: ,,Ik weet dat mijn vorm post-covid nog niet helemaal is wat ie moet zijn, maar heb wel genoten van de race en wat ik heb laten zien is momenteel gewoon mijn niveau. Dat het dan een vierde plaats oplevert is leuk natuurlijk, al stond hier een week voor het WK niet de volledige top aan de start.” Lars van der Eerden werd derde bij de agegroupers, tevens snelste M40 op 27 minuten van de elite-winnaar. Zijn tijd was de zevende van alle mannen.

Echtgenote Maud Golsteyn is een ervaren Malta-deelneemster. Slechts 1 keer ontbrak ze op het appel, vijf keer was ze erbij. Maud evenaarde haar beste prestatie op Malta. In 2015 bij de eerste editie werd ze derde en ook nu was brons haar deel. De winst ging naar de Europees kampioene crosstriathlon Morgane Riou. De Française bleef haar landgenote Solenne Billouin met dik zes minuten de baas. Brons was er voor Maud Golsteyn, 24 minuten na de winnares.

Julia en Paula op Ibiza

Zo’n 1100 kilometer westelijker in de Middellandse Zee ligt Ibiza. De Ibiza Half Triathlon is er nog altijd zelfstandig, niet ontdekt door Ironman, Challenge of wat dan ook. De race trok zondag 330 deelnemers en was tevens Spaanse kampioenschap. De buitenlandse deelnemers en Spaanse niet-licentiehouders kwamen uit in de open klasse. Daaronder ook het Weesper duo Julia de Leeuw en Paula van der Pouw-Kuiper. De overwinning/Spaanse titel ging naar Emilio Aguayo Munoz, twee jaar terug nog tweede. Hij won in 3.50 uur. Twee minuten later volgde Pedro Jose Andujar Bastida en brons was vijftig seconden daarna voor Pello Osora Gutierrez. Bij de vrouwen kon het Nederlands koppel de Spaanse hegemonie niet doorbreken. Helene Alberdi Sololuze was de beste Spaanse op de halve in 4.20 uur. Dertien minuten verstreken alvorens Esther Rodriguez Diaz zilver greep. Nog eens vijf minuten en de Spaanse Tri Federatie-afgezant kon ook brons omhangen bij Natalia Bermudez Angulo.

Voor de Nederlandse vrouwen was het hard werken. Julia de Leeuw eindigde twaalfde, maar tweede vrouw in de open race, Paula van der Pouw-Kuiper twintigste en derde in die open race. In de dagen voorafgaand regende het pijpenstelen op Ibiza. Zondag was het gelukkig droog. Paula had zich nog verbrand aan het fornuis op haar appartement, dus met blaar en plesiter van start. Dat gaf onderweg nogal wat probleempjes. Bij de tweede wissel was bovendien haar natte wetsuit op sokken en schoenen gegooid, dus ook met natte voeten de halve marathon gelopen. Alles door de oude stad, kasseitjes en klimmen en dalen. Niet echt lekker om in een ritme te komen. Zowel Julia als Paula zouden normaal korter hebben gezeten dan nu het geval was, maar elke finish is er eentje. Dus ook deze. Eindtijden rond de vijf uur.

24 OKTOBER: IBIZA HALF TRI
V:
12.Julia de Leeuw 4.58.21
20.Paula van der Pouw-Kuiper 5.09.14

Ocean Lava Lanzarote met Cornee en Ilse

Ook twee Nederlanders op Lanzarote, waar de Ocean Lava-race zaterdag werd gehouden. De winst op deze halve met bijna 100 deelnemers ging naar de Brit/Spanjaard Nicholas Ward Munoz in 3.51 uur. Zes minuten later volgde zijn Britse neef Tom Ward. Brons ging naar Fernando Marian de Diego in 4.02 uur. Ook Brits succes bij de vrouwen, want Lydia Dant was tien minuten sneller dan de Belgische routinier-in-het-vak Alexandra Tondeur: 4.06 om 4.16 uur. Brons ging naar de Spaanse Zaira Lorenzo Perez. Eindtijd: 4.22 uur. Lydia Dant is iemand om in de gaten te houden. De Britse won vorig jaar de Outlaw Nottingham en dit jaar de Ironman 70.3 Wales. Hier was ze vierde overall. Voor Cornee van Loon is Lanzarote een tweede vaderland geworden. Hij pakt de meeste races op het vulkaaneiland mee. Op de Olympische afstand in de tweede helft van de uitslagen onder meer Mark en Carine van der Boor, Arie de Jong, Monique van Raaij en Paul Veenboer.

 

23 OKTOBER: OCEAN LAVA HALF LANZAROTE
M:
59.Cornee van Loon 5.30.59
V:
10.Ilse Verlaan 6.25.32

Tot slot nog wat Ironman en World Triathlon Nieuws. In het altijd drukke tweede septemberweekend (Almere o.a.) komt er volgend jaar weer een race bij. De Ironman 70.3 in het Duitse Erkner komt erbij. Het is na Frankfurt, Hamburg, Duisburg, Rugen en Kraichgau de zesde Ironman-race in Duisland. Tevens de meest oostelijke, want Erkner ligt nog ten oosten van hoofdstad Berlijn. Vergeleken met genoemde steden is Erkner een kleine vlek op de kaart: 12.000 inwoners, evenveel als…Oud Gastel.

Loreen Barnett erelid World Triathlon

Dan was World Triathlon op online-congres bijeen. Er werden wat lijntjes uitgezet richting Spelen Parijs, er werden een aantal mensen benoemd in comite’s, waaronder voormalige ETU-president Tom O’Donnell in het World Triathlon Tribunal. Bijzonder was de benoeming van Loreen Barnett tot erelid van World Triathlon. De Canadese topbestuurder is al sinds de beginjaren bij ITU betrokken en zorgde er mede voor dat triathlon Olympisch werd. Terechte beslissing. Op vele WK’s tot en met Rotterdam heb ik deze sympathieke, harde werker voor de sport mogen meemaken en altijd was er tijd voor een goed gesprek. Zeer betrokken. De Zweedse Lotta Johansson kreeg de Award of Excellence uitgereikt voor haar vele werk in de vrouwengelijkheid in triathlon. Een aantal nieuwe landen werd toegelaten tot World Triathlon waardoor nu 165 landen zijn aangesloten.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.