Medaillespiegels WK aquathlon en crosstriathlon; Ralph 12e; SGRail van de Frodeno’s: Tibor Gijssen 7e – WTJ 2070

MAANDAG – In het mooi weergegeven interview van collega Arnold Winkel in dagblad De Gelderlander snijdt Rob Barel een belangrijk item aan: ,,We moeten zoveel medailles halen en in de top 10 staan op de Olympische Spelen. Ieder stapje extra zorgt voor meer druk.” Het is de kern van de zaak want ook nu lees ik al weer dat ‘we’ bij de Winterspelen geacht worden zeker 21 medailles weg te kapen. De lat steeds maar hoger leggen…zoiets kan nooit goed blijven gaan.

Ralph van Dijk 12e op WK

Evengoed zetten ook wij van Trikipedia de medaillespiegels van WK’s en EK’s nog altijd graag op een rijtje. Uit afgelopen weekend halen we het WK aquathlon en het WK crosstriathlon, beiden in El Anillo Extremadura. Ons land bleef met lege handen overigens, maar liever dat en plezier in de sport dan vol stress naar goud, zilver of brons. Maar goed, ik ben dan ook geen topsporter. Nog 1 prestatie uit het WK crosstriathlon was blijven steken. De agegroup 45-49 jaar had met trouw crosstriatleet Ralph van Dijk toch nog een Nederlandse inbreng bij de AGers. Ralph finishte als twaalfde. Hij lag na het zwemmen nog zesde. handhaafde zich met een negende ATB-tijd bij de beste zeven, maar verloor met het lopen nog vijf plekjes. Geen medailles dus voor TeamNL, coach Armand van der Smissen gaf ook aan dat zijn atleten nooit echt dichtbij de medailles waren ondanks de twee vierde plaatsen en ene vijfde plaats. ,,Modder en later op de dag weer felle regen zorgden voor een compleet andere omloop ten opzichte van enkele dagen eerder. Het werd werken en duwen in plaats van snelheid en techniek.”

Hoe dan ook, er zijn weer veel World Triathlon medailles uitgereikt. Op zaterdag het WK aquathlon met de volgende medailleverdeling:

1.Spanje 15-9-9
2.USA 7-4-2
3.GB 4-8-8
4.Frankrijk 3-4-4
5.Oostenrijk 2-1-2
6.Slowakije 1-2-0
7.Duitsland 1-0-2
8.Zwitserland 1-0-0
9.Israel 1-0-0
Polen 1-0-0
11.Hongarije 0-1-1
12.Oekraine 0-1-0
13.Wit-Rusland 0-0-1

WK crosstriathlon

1.Spanje 11-19-18
2.Frankrijk 5-2-1
3.Italie 3-2-0
4.GB 3-1-1
5.Zwitserland 3-0-0
6.Oostenrijk 2-1-1
7.Denemarken 2-0-0
Portugal 2-0-0
9.Belgie 1-0-0
Rusland 1-0-0
11.USA 0-1-1
12.Duitsland 0-1-0
13.Polen 0-0-1
Tsjechische Republiek 0-0-1

Verder laten we nog wat fraaie beelden zien uit deze wedstrijd, waar niemand brandschoon uit tevoorschijn kwam.

 

 

Action shot during 2021 World Triathlon Cross Championships Extremadura at El Anillo, Spain.

 

SGRAIL100 van Jan en Emma

De SGRAIL 100. Spontaan bedacht door Jan en Emma Frodeno toen het WK Ironman Hawaii wederom niet kon doorgaan. ,,Kom eind oktober allemaal naar Girona, dan houden we een geinig sportavontuur tegen een fascinerend decor.” Girona is – we zeiden het al bij het interview met Youri Keulen – het trainingscentrum van de beste triatleten ter wereld geworden. Jan en Emma wonen er al een aantal jaren en vonden het tijd worden de geheimen van de streek te delen met anderen. Zwemmen waar wij zwemmen, fietsen waar wij fietsen, lopen waar wij lopen. Zo klonk het wervend.

Met SGRAIL100 wilden de Frodeno’s meer neerzetten dan ‘just a race’. Het moest een geweldig avontuur worden, waar het team van La Comuna cafe (de koffiezaak van het triathlonkoppel) iedereen met open armen, een lekker drankje en een goede maaltijd wil ontvangen. Maar na alle verwennerij moesten de 130 deelnemers dus wel aan de bak. Voor 2 km. zwemmen, 88 km. fietsen op onverhard terrein (dus ATB) en 10 km. trail run. Ook voor Jan is zo’n crosstriathlon toch een dagje ‘anders dan anders’, want eerlijk gezegd heb ik hem nog nooit op een mountainbike gezien.

En een avontuur werd het. Ook voor Jan en Emma zelf, die vrolijk meededen maar vooral om te genieten van de deelnemers om hen heen. De strijd om de overwinning lieten ze aan anderen over. Waarmee niet gezegd dat er niet fel werd gestreden om de overwinning. Het was de in Girona woonachtige Amerikaan Collin Chartier, die de race won. Hij is sowieso aan een puik najaar bezig, want winst in Salou en zilver in Peguera maakten de Yankee bij voorbaat al favoriet. Hij bevestigde in de pittige wedstrijd met winst in 4.11 uur. Exact twee minuten later ’trailde’ de Fransman Cedric Labadens over de finish. De top drie compleet makend deed Luxemburger Olivier Godart.

In het vrouwenklassement was de Spaanse Molly Supple souverein. Na 5.04 kwam ze over de finish, nog ruim voor triathlontoppers als Marcel Zamora (5.23), Kyle Smith (5.25), James Cunnama (5.25) en de als 37e gefinishte Jan Frodeno (eveneens 5.25). Daarbij moet gezeg dat Jan en zijn collega’s uit de top van triathlonwereld het niet zo nauw namen met hun klassering. Meedoen was voor 1 keer belangrijker dan winnen en lol hadden ze onderweg beslist. Molly Supple had trouwens 17 minuten voorsprong op de Britse Kat Matthews en 18 minuten op de Spaanse Mayalen Noriega Belausteguigoitia (toch wel blij dat deze Spaanse schone niet al te vaak mee doet in Nederlandse wedstrijden….). Was Jan 37e, vrouw Emma Frodeno-Snowsill (net als echtgenoot Jan, Olympisch kampioene in 2008) finishte als vijfde in 5.31 uur.

Nederlanders waren er ook. Eens in de zoveel tijd duikt Tibor Gijssen weer op. De Tibornator eindigde op een knappe zevende plaats. Ook de broers Bram en Huib van Engelen deden mee en bij de vrouwen zagen we Janneke Kratzberg elfde worden. Alleszins de moeite waard om de Nederlanders op een rijtje te zetten.

31 OKTOBER: SGRAIL 100, GIRONA
M:
7.Tibor Gijssen 4.32.19
48.Bram van Engelen 5.33.05
105.Huib van Engelen 7.22.06
V:
11.Janneke Kratzberg 6.21.08

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.