WK-podium juniores Quarteira kopie van EK Kitzbuhl; Barbara 13e, Robin 14e in hun laatste juniorenrace – WTJ 2082

ZONDAG – Het was op het WK junioren in Edmonton 2014 dat de Nederlandse jongens voor het laatst beter presteerden dan de meisjes. Menno Koolhaas werd er 19e, Elianne Huitema 21e. Dit weekend in Quarteira waren de verwachtingen dat in elk geval Barbara de Koning voor een medaille zou gaan zorgen. Topsport blijft iets onvoorspelbaars en da’s maar goed ook. Dat houdt het altijd interessant en maakt een wedstrijdverloop boeiend. Barbara slaagde er in haar laatste WK als juniore helaas niet in om die hooggespannen verwachtingen waar te maken. Ze finishte dertiende en haalde daarbij in de slotfase nog net landskampioene Robin Dreyling in. De Almeerse werd veertiende in haar eerste WK. Al is ook Robin hierna juniore af en komt ze volgend jaar uit bij de beloftes. Het kwartet was compleet met Sonja de Koning op een 20e en Luna de Bruin op een 49e plaats.

De wereldtitel ging naar Jule Behrens, eerder dit jaar al Europees kampioene individueel en mixed relay met de Duitse ploeg. Zilver ging naar de sterke Zweedse Tilda Mansson, brons was voor de Spaanse Maria Casals Mojica. Laat dat nou exact hetzelfde podium zijn als op het EK in Kitzbuhl. Zes jaar na Laura Lindemann hebben de Duitsers dus weer een wereldkampioene in de juniorencategorie. Behrens komt ook volgend jaar nog uit bij de juniores, Mansson zelfs nog twee jaar.

Onder aanvoering van de Francaise Candice Denizot waren alle meisjes binnen een minuut uit de Atlantische Oceaan hier aan de zuidkust van Portugal. Barbara volgde als vijfde en zat daarmee gelijk in de kopgroep van zeven. Robin zwom uitstekend, kwam als achtste het strand op, maar miste toch net dat contact met de zeven vooraan. Als 23e volgde Sonja op een halve minuut. Als 43e was ook Luna de Bruin uit de golven teruggekeerd bij haar fiets. Het minuutje achterstand betekende werk aan de winkel.

Samenwerking kopgroep ontbreekt

Het was snel duidelijk dat in de kopgroep buiten Barbara de Koning de favorieten ontbraken. Hoezeer de Nederlands/Britse er ook aan trok, de achtervolgende groep met Robin kwam snel dichterbij. Kort daarna wist ook Barbara’s slimme zusje Sonja aansluiting te vinden, zodat de kopgroep uit 27 meisjes bestond. Wegkomen was gekkenwerk al deden Barbara en Robin vaak genoeg een poging de concurrentie vooraan te decimeren. Steeds kwam alles weer samen, zodat het aankwam op wie de meeste energie over had voor een vlammende vijf kilometer lopen. Voor Luna de Bruin waren de kansen verkeken. De groepjes achter het peloton konden dat hoge fietstempo niet bolwerken. Ze wisselde met zo’n vier minuten achterstand en liep de wedstrijd simpelweg uit zonder zich nog te bekommeren over de klassering.

Foto Saskia Pennekamp Snaterse

Chaos wisselzone, Behrens er vandoor

In de chaos van wisselzone en er goed uitkomen, maakten de Nederlandse meisjes even een inschattingsfout. Weg waren toen al atletes als de Canadese Noemie Beaulieu, snelste zwemster Candice Denizot en ook Jule Behrens. Die wist met een grote pas al snel de koppositie over te nemen en een pasklaar antwoord had niemand. Behrens – vorige week met haar club Darmstadt nog derde op het EK clubs in Alhandra – steeg boven zichzelf uit en maakte er een schitterende solo van. De volgende die aanviel was de Zweedse Tilda Mansson, in eigen land zelfs al Zweeds kampioene van de elites en onlangs nog de Junior Cup in Banyoles gewonnen. Mansson werd zeven seconden later dan Behrens aan de finish beloond met zilver.

Het brons ging naar Maria Casals Mojica en daarmee was het WK podium voor het eerst in de 32-jarige geschiedenis een exacte kopie van het EK. In Oostenrijk was het Behrens, Mansson, Casals Mojica. In Portugal was het Behrens, Mansson, Casals Mojica. Vierde was ook een Spaanse Helena Moragas Molina, vijfde Margareta Vrablova (zie onder) en dan volgden topzwemster Candice Denizot. De eerste niet-Europese triatlete Marcela Alvarez Solis uit Mexico kwam als zevende over de streep en direct erna de Japanse Kotomi Anzia. Appoline Foltz uit Frankrijk en de Italiaanse Angelica Prestia maakten de top tien van dit WK compleet.

Barbara kan veel, behalve op de kampioenschappen 2021

Eigenlijk is die parallel ook door te trekken voor Barbara de Koning, want waar ze het hele jaar door top presteerde in World Triathlon en Europe Triathlon-races lukte het jammer genoeg niet op het EK (14e) en dit WK (13e). Ten opzichte van het wereldkampioenschap twee jaar terug in Lausanne verbeterde ze zich 1 plekje: toen veertiende, nu dertiende. Achterstand 1.07 minuut op Behrens. Robin deed het wel beduidend beter dan in Kitzbuhl. Toen 32e nu prima veertiende. Pal achter Barbara.

Foto Saskia Pennekamp Snaterse

 

Voor Sonja de Koning breekt er nog genoeg tijd aan zich te verbeteren. Als jongste van het startveld heeft ze vooral concurrentie van het supertalent Margareta Vrablova, die vijfde werd. Op 1.40 minuut van de winnares en op 1 minuutje van de Slovaakse finishte Sonja de Koning. Voor Luna was de achterstand uiteindelijk 8.37 minuut. Ook zij krijgt volgend jaar nog een kans die slotpositie (49e) te verbeteren.

Winterperiode met veel extra’s van Trikipedia

Het laatste echt drukke tri/duathlonweekend loopt op z’n eind. Daarna gaan we de winterperiode in, maar hebben we natuurlijk nog onze Trikipedia-verkiezingen en de befaamde lijstjes, puntenklassementen en we komen met nog een paar nieuwe rubrieken. Bovendien blikken we terug op 40 jaar triathlonsport en houden we de actuele ontwikkelingen (ook die van NTB/NTC) in het oog. We gaan meer interviews doen, nodigen meer atleten uit blogs te schrijven en ergens komt er natuurlijk weer een vrouwenweek en ook een jongerenweek. Hebben jullie suggesties, leuke ideeën enzovoorts: laat het ons weten via info@trikipedia.nl

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.