Europe Race Quarteira voor Lotte Miller; Marieke wereldkampioene; Reactie Sarissa; Volcano Triathlon Lanzarote – WTJ 2083

ZONDAG – De nasleep van een superdruk weekend is vervat in deze WTJ. Het WK junioren en agegroupers duathlon bijvoorbeeld en ook de Europe Triathlon wedstrijd in Quarteira voor vrouwen. Bovendien de Volcano Triathlon op Lanzarote, nog een enkele deelnemer op de Ironman Florida en dan zijn we ver door de wedstrijden heen.

Geen Kim aan de start

De Europe Triathlon Cuprace in Quarteira was gisteren zo succesvol voor met name Ian Pennekamp, vandaag konden de twee Nederlandse triatletes die zouden starten daar niet veel tegenover stellen. Maaike Vooren finishte als 29e en voorlaatste op 14 minuten van de winnares. Kim van ’t Verlaat verscheen na lang wikken en wegen niet aan de start. Een valpartij op donderdag op het parcours van Quarteira zette een streep door haar deelname. Gisteravond schreef Kim nog het volgende:

,,De misschien wel moeilijkste beslissing die ik ooit in mijn sportcarrière zal moeten maken, moet gemaakt worden. Na de val op het fietsparcours op donderdag voelde het alsof ik was overreden door een trein, maar nadat ik gisteren een peesje onder mijn voet scheurde tijdens de zwemverkenning wordt het aan de startlijn verschijnen een doel op zich. Ik heb nu alles gedaan om te kunnen starten – ingetapet, fiets gepoetst, spullen klaar – dus voor nu is het een go. Ik ben door een Belgische fysio behandeld en zal stoppen als ik voel dat het niet gaat. Take the risk or lose the chance. Morgenochtend om 11 uur zal het startschot gaan, daarvoor maak ik een definitieve beslissing. Misschien zul je me zien op Triathlonlive.tv, misschien niet. Peace out for now, tijd voor pasta en een goede nachtrust.”

Lotte Miller geïnspireerd door Gustav Iden naar zege

Het werd dus een No Go voor de atlete uit Spijkenisse, inmiddels deel uitmakend van NTC Sittard. Maaike Vooren kwam als 26e op 1.10 minuut uit het water. Snelste was toen de Italiaanse Sharon Spimi. Favoriete Lotte Miller volgde op 7 seconden als derde en meteen daarachter de Vlaamse Jolien Vermeylen. Op de fiets kwamen Miller en Spimi op kop en namen een voorsprong van anderhalve minuut op de rest. Maaike Vooren kwam in de vierde groep te fietsen op een zestal minuten van de twee koplopers.

Op de tien kilometer lopen was snel duidelijk dat Lotte Miller de veel betere loopster was dan haar Italiaanse metgezel. Miller, ongetwijfeld geïnspireerd door de superzege van landgenoot Gustav Iden, ging er vandoor en op weg naar de zege. Ze was dan wel niet de snelste loopster van het veld (haar 37.21 was de achtste looptijd), de zwem- en fietsvoorsprong was zo royaal dat de 25-jarige Noorse weinig meer kon gebeuren. Achter haar was de strijd om zilver nog wel spannend. Even leek het erop over de Zwitserse Nora Gmur kwam daarvoor in aanmerking, maar op de valreep schoot de Italiaanse Ilaria Zane met de snelste looptijd van 35.43 haar nog voorbij. Achter Gmur volgden de Spaanse Cecilia Santamaria Surroca en de Portugese Maria Torne. Jolien Vermeylen viel bij het fietsen en lopen terug naar een negende plaats.

Marieke Brouwers nieuw duathlontalent en wereldkampioene!

Het WK duathlon in Aviles heeft de junioren nog op het programma. Aan de Agegroupers deden twee Nederlanders mee. Daarvan was Marieke Brouwers het meest succesvol. Zij won namelijk de wereldtitel in de AG 25-29 jaar. De geboren Rijense debuteerde op het WK na eerder dit seizoen vierde geworden op het NK Almere. Aardig hardlopen kon de Brabantse altijd wel, maar sinds ze in de leer is bij Yvonne van Vlerken pakt ze ook het hardfietsen goed op. Dat alles resulteerde dus in een debuut met meteen een wereldtitel. Op alle drie de onderdelen was ze een fractie sterker dan haar Britse concurrente Katherine Stringer, waarmee het verschil aan de finish een halve minuut was. De Mexicaanse Alvarez haalde brons in een categorie van zes deelneemsters. Bij de M45 waren het er iets meer. Nederlander Werner Kranenburg finishte als zestiende.

Sarissa had na 120 km. moeite met de voeding

In de Ironman van Florida haalde Sarissa de Vries dus de finish niet na lange tijd aan de leiding te hebben gefietst en even gelopen. Het was toch een race waarin er in het vrouwenveld op de marathon nog vanalles gebeurde, want ook Imogen Simmonds kreeg een opdoffer en zakte weg in het klassement. Bij de agegroupers geen Nederlanders wel Christian Curtin uit Willemstad, Curaçao. Hij finishte als 799e in 14.14.00 uur. We spraken Sarissa zondag, daags na de race. ,,Alles ging redelijk tot goed, zwemmen en fietsen. Maar na 120 kilometer voelde ik me misselijk en vanaf daar werd het een beetje een marteling. Het was aanvankelijk ook heel koud en daar kreeg ik aan het begin van het fietsen al wel last van.”

In het verdere verloop van de race steeg de temperatuur tot een graad of 20. ,,Dat was ideaal weer voor een hele, maar ik kreeg het nooit meer echt warm. Heel vervelend dat ik die voeding maar niet onder controle krijg. Met fietsen niets anders gedaan dan Almere en daar kwam ik super fris van de fiets. Het is dus nog een beetje een raadsel waarom het de ene keer wel, de andere keer niet goed gaat.” Nadat ze gepasseerd was door Imogen Simmonds kon ze hooguit nog wat wandelen. ,,Daar kreeg ik het meteen weer koud. Verder gaan had geen zin. Na 15 km wist ik wel dat het klaar was. En toen nog 6 km gejogd/gewandeld terug naar de wisselzone. Dat is dan heeeeel ver, kan ik je wel vertellen!”

Vandaag nemen Sarissa en partner Maarten nog een dagje rust in Florida en maandag vliegen ze terug naar Maastricht. ,,Tijd voor off-season”, besluit de wereldkampioene, wiens seizoen uiteraard toch al niet meer kapot kon.

Volcano met drie Nederlanders

De Volcano Triathlon op Lanzarote is meestal in maart/april, maar dit jaar ook om bekende redenen uitgesteld tot 6 november. De kwart triathlon werd gewonnen door de Spanjaard Raul Lecuona Gil-Roldan. Hij bleef de op Lanzarote woonachtige Brit Nicholas Peter Ward Munoz voor. De derde plaats ging naar een andere Brit, Oscar Hobson, zoon van oud-triathlontopper Richard. De Britse Lydia Dant, eerder al winnaar van de Ocean Lava Lanzarote was nu ook de snelste op de Volcano-klassieker. Kate Curran maakte het Britse succes compleet met een tweede plaats. Brons ging naar de Spaanse Zaira Lorenzo Perez. Drie Nederlanders aan de start. Peter de Jong finishte als 126e en tiende M50, Radboud Kemmer 210e oftewel negende M55 en Ger Vis was terug als 216e oftewel negende M60.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.