Wouter Dijkshoorn is in Reuselse crossduathlon alle Belgen de baas; Annelies wint ook; Europese titel Shirin – WTJ 2085

ZONDAG – In 2007 en 2008 won Camille Hendrikx uit Reusel zijn thuiswedstrijd. Het waren de laatste keren dat een Nederlander deze bijzondere crossduathlon wist te winnen. Bijzonder vanwege de afstanden, die in Nederland op crossduathlons niet zo gebruikelijk zijn. 14 kilometer crossloop, 64 kilometer mountainbiken en tot slot nog eens 7 kilometer crossloop. Bij onze zuiderburen komen lange crossRBR’s vaker voor met als ultieme race in december natuurlijk de Hel van Kasterlee over 15/117/30 kilometers.

Logisch dus dat deze wedstrijd in grensplaats Reusel (een van de acht Zaligheden in Oost-Brabant) uitermate populair is bij de Belgen. Zo’n 80 procent van het deelnemersveld bestaat uit zuiderburen. Zoals gezegd in 2008 kon de plaatselijk favoriet Camille Hendrikx nog winnen. Vanaf 2009 waren het elf Belgen op rij, die de wedstrijd zegevierend afsloten. In de top tien is zelfs maar mondjesmaat een Nederlander te vinden. Bekende winnaars onder meer Nick Baelus, Sppe Odeyn en Rik Thijs.

Wouter Dijkshoorn doorbreekt hegemonie zuiderburen

Sterke duatleten als Arie de Jong, Tibor Gijssen, Leon van der Heijden, Michael Krijnen en zelfs Roger Smeets probeerden het tegen de zuiderburen op te nemen. Tot een overwinning kwamen ze niet. Tot het zondag 7 november 2021 werd en Wouter Dijkshoorn zijn debuut maakte op deze lange crossduathl0n-variant. De Amsterdammer had zich op de grote kampioenschappen niet echt in de strijd om de knikkers kunnen mengen, maar nog wel genoeg energie voor de altijd zware race vanaf sportpark d’n Hoek regelrecht de bossen in.

Over de eerste 14 kilometer deed Wouter 53.04 minuten, evenveel als Simon Stevens, de Belg uit Kessel-Lo, twee jaar terug nog derde in deze wedstrijd. Op de ATB voerde het tweetal het tempo op, maar toch kwam een volgende Belg Pieter van Dyck zich aansluiten. Met drie kwamen ze min of meer gelijktijdig weer terug in de wisselzone, een minuut later gevolgd door Pieter Ooms en Jan de Henau. Natuurlijk waren de Belgen uit op een twaalfde zege, maar daar stak de man van De Dolfijn Amsterdam een stokje voor. Hij liep weg bij laatste tegenstander Stevens en kwam met een voorsprong van 16 seconden op het sportpark terug. Daarna volgde een lange reeks Belgen: Simon Stevens – Pieter van Dyck en Pieter Ooms. Dan een gat van vijf minuten en vervolgens Jan de Henau, Koen Stevens enzovoorts.

De reeks Zuiderburen werd slechts doorbroken door kersverse papa Steff Overmars op een negende plaats en Michael Krijnen als derde Nederlander op een….27e plaats. Henk Michiels uit Reusel finishte als 33e met direct erna bekende triatleten als Jan-Willem Welberg, Ricardo Scholten, Richard de Laat en Rene Vosters.

Tweede zege Annelies in Reusel

Annelies van der Zwart heroverde haar overwinning uit 2018. De Eindhovense versloeg hardloopster Andrea van Loo. Met name bij het mountainbiken was Annelies veel sneller. Aan de streep was het verschil zes minuten. De derde plaats ging naar Margriet de Beus uit Oisterwijk, zodat hier het podium geheel oranje kleurde. Wessel en Coen Lauwers waren het beste duo op de lange afstand.

Bij de recreanten op de halve afstand opnieuw veel Belgische inbreng. De winst ging naar Essenaar Seppe Vanhooydonck, die Jef Bertels er op het laatst uitliep. De derde plaats was voor Chris van Wamelen uit H.I. Ambacht, waarmee Patrick Verhagen uit Reusel net buiten de prijzen viel. Vlaamse winst ook bij de vrouwen met Anneleen van der Schoepen uit Geel, vier minuten sneller dan Hanneke van Breugel uit Best en Tamara van Kleef uit Leiden. Wouter van Roosmalen won met z’n maat bij de duo’s. Annelijn en Inge van Limpt waren de beste vrouwen bij de duo’s.

Tenslotte de jeugd op de kortste afstand. De 14-jarige Mees Alting uit Oisterwijk won. Hij versloeg Stan Jammaer (zoon van Bert) en Wessel Eijsermans. Sam en Thijme van der Borne waren het beste jeugdduo en de categorie ouder-kind werd gewonnen door Evi Baselmans uit Bladel met haar vader.

IM 70.3 Monterrey een Mexicaans feestje

Het Ironman-label had behalve de race in Panama City, Florida nog een Ironman 70.3 op haar programma staan. De zevende editie van deze halve in het Mexicaanse Monterrey trok bijna 500 deelnemers, een kwart van de normale aantallen. Het was vooral een Mexicaans festijn met als top drie Raynard Picard, Ricardo Vega Cebrian en Bernardo Harvey bij de mannen. Picard (bekende naam in duursport trouwens…) won in 4.06.54 uur. Bij de vrouwen al net zo Mexicaans al woont en studeert de winnares Maricarmen Farias wel in Denver. Ze finishte de IM 70.3 in 4.39.58 uur. Dat was zeven minuten beter dan Ursula Legaria Menendez, die na een verbeten duel met Nicole von Nacher Suess (klinkt niet Mexicaans, maar is het toch) het zilver en brons in die volgorde verdeelden. Onder de 482 deelnemers geen Nederlanders. Van de zes podiumwinnaars stond alleen Legaria Menendez al eens op een IM 70.3 podium, namelijk in San Gil 2019.

Europese titel veldrijden voor Shirin

Last but not least: de Europese titel voor de 19-jarige Shirin van Anrooij. De sportvrouw uit Kapelle won de titel veldrijden bij de beloften op en rond de VAM-berg in Drenthe. Er stond een volledig Nederlands podium op dit EK, want Puck Pieterse werd 17 seconden later tweede en Fem van Empel derde. Van Anrooij ging goed van start, maar profiteerde op weg naar de winst ook van materiaalpech bij de concurrentie. Pieterse sloeg over de kop op een modderig stuk en moest van fiets wisselen, waardoor Van Anrooij een flinke voorsprong kreeg. Pieterse kwam gaandeweg de wedstrijd dichterbij, maar Van Anrooij hield knap stand en wist met een extra krachtsinspanning in het slot van de koers haar marge zelfs weer te vergroten. Na haar wereldtitel bij de juniores vorig jaar nu dus weer een titel erbij.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.