Mischa Hermans verrast met zesde plaats WK duathlon junioren; medaillespiegel – WTJ 2084

ZONDAG – In Quarteira zijn ze al aan het opruimen, in Aviles zitten de wereldkampioenschappen duathlon er net op. Met een verrassend resultaat voor Mischa Hermans. De Limburger scoorde een uitstekende zesde plaats op dit WK. Een dikke duim ging na afloop dan ook omhoog bij de breed lachende Mischa.

De titel ging naar de Brit Ben Cumberland. Hij versloeg twee Belgen Wout Ghielens en Simon Martin, waarmee opnieuw aangetoond hoe sterk onze zuiderburen in de run-bike-run zijn. Maar in het kielzog van dat drietal op het podium ging Mischa Hermans uit Stein geweldig goed mee. Timo Feenstra eindigde op een 19e plaats, Valentin van Wersch moest vanwege een flinke valpartij tijdens het fietsen de strijd staken.

Al in de eerste run van 5 kilometer gaf Mischa blijk van zijn topvorm. Op vijf seconden van de latere kampioen Ben Cumberland was hij bij zijn fiets. Looptijd: 16.06 minuten. Als 19e was Valentin klaar met het loopnummer en wel in 16.29 minuten. Op 1.05 volgde de derde man van TeamNL, Timo Feenstra. Zijn looptijd was de 25e. Kort na hem volgde nog Tymon Horsten, broer van Dorian, maar hij komt wel uit voor Polen.

Bij het fietsen formeerde zich een kopgroep van achttien man. Alle grote favorieten bijeen, maar ook Mischa Hermans die zich een beetje gedeisd hield met het oog op de slotrun om dan eventueel toe te slaan. En evenzeer Valentin van Wersch, die zeer actief was en zelfs even met drie man vooruit. Een kilometer voor de tweede wissel werd het peleton van 18 nerveus, de weg smaller en kwakten een aantal duatleten tegen de grond. Grootste slachtoffer was Valentin ten Wersch. Per ambulance werd hij naar het ziekenhuis vervoerd, waar uiteindelijk bleek dat hij niets had gebroken. Andere atleten kwamen met de schrik vrij. Een Italiaan ging te voet naar de wissel, omdat zijn fiets te veel schade had opgelopen. Timo zat in de tweede groep op bijna 2 minuten achterstand. De slotrun gaf de doorslag. Ben Cumberland bewees opnieuw de sterkste loper te zijn. Hij legde de 2,5 kilometer af in 7.56, daarmee minsten 16 tellen sneller dan bijvoorbeeld de Belgen Wout Ghielens en Simon Martin. De vierde looptijd was toch weer voor Mischa Hermans. Al moest hij in het secondenspel richting finish nog wel de Italiaan Alberto Demarchi en derde Belg Martin Oldenhove voor laten gaan.

De rollen van de Nederlanders waren ten opzichte van het EK in het Roemeens Targu Mures duidelijk omgekeerd. Toen Timo Feenstra de beste op een vijfde plaats, Valentin van Wersch zesde en Mischa Hermans ‘pas’ vijftiende. Vandaag vielen de puzzelstukjes voor de 18-jarige Limburger geheel op zijn plaats. Met Valentin ook van voren had er mogelijk nog meer in gezeten.

 

Bij de juniores jammer genoeg geen Nederlandse deelname. Aniek Mars, Merel Veltman of Femke Scheepers hadden er zeker niet misstaan. De titel ging naar de Sloveense Monika Bartol, een reus van een meid afgezet tegen haar achtervolgsters. Maar liefst 50 seconden had zij voorsprong op de nummer twee de Poolse Maja Wasik. Het brons ging naar de Italiaanse Eleonora Demarchi en dat was al op 1.26 minuten. Het drietal dook onder het uur op de 5,1 km. lopen, 20 km. fietsen en 2,5 km. lopen. De andere acht deelneemsters bleven boven de zestig minuten.

Na de junioren jongens waren alle categorieen binnen en dus kunnen we de balans opmaken aan de hand van onze befaamde medaillespiegel.

1. GB 19-17-14
2. Spanje 17-17-20
3. Frankrijk 11-4-2
4. Duitsland 5-1-2
5. Portugal 2-2-0
6. Mexico 1-5-6
7. België 1-2-3
8. Italië 1-2-2
9. Zwitserland 1-2-1
10. Denemarken 1-0-0
Ierland 1-0-0
Nederland 1-0-0
Singapore 1-0-0
Slovenië 1-0-0
World Triathlon 1-0-0
16. USA 0-4-2
17. Polen 0-2-0
18. Japan 0-1-0
Kirgizië 0-1-0
Verenigde Arabische Emiraten 0-1-0
21. Canada 0-0-1
Tsjechië 0-0-1

Hieronder nog enkele beelden van Peter Horsten ter plaatse in Aviles waar zijn zoons Dorian (voor Nederland) en Tymon (voor Polen) meededen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.