Na Gustav nu IM-time voor Big Blu? Previews Cozumel, Zuid-Afrika; Geen Vroomshoop; NOP hoopt; Chris – WTJ 2096

DINSDAG – Er wachten ons nog een paar interessante wedstrijden in de resterende weken van 2021, waarin het seizoen laat op gang kwam maar toch veel spektakel opleverde. Aanstaand weekend bijvoorbeeld de Ironman Cozumel. Grote vraag is: gaat de ene Noor het bliksemdebuut van de andere Noor verbeteren? Oftewel: wordt het na Gustav Iden in Florida met 7.42.57 uur opnieuw Noorwegen boven met Olympisch kampioen Kristian Blummenfelt in zijn allereerste Ironman.

Gaan de Noren elkaar achterna?

Op Mexicaanse grond hoopt de Noor zich te kwalificeren voor het WK Ironman in St. George Utah. Of Hawaii later dat jaar ook nog in zijn programma past? De tijd zal het leren. Voor de standaard afstanden is Big Blu uiteraard nog niet uit beeld. Hij is vast van plan zijn  Olympische titel in Parijs te verdedigen. En zijn eerste wereldtitel dit jaar smaakt ook naar meer. Gustav Iden heeft al aangegeven Hawaii nog niet per se te willen doen in 2022.

Gaat Kristian sneller dan de 7.42 van Gustav?

Maar eerst zondag de Ironman Cozumel, samen met Cancun het triathlonmekka van Mexico. Frappant dat veel media zich afvraagt of de overgang van standaard afstand naar Ironman niet te groot is voor Blummenfelt. Vergeten worden dan gemakshalve zijn drie zeges op de Ironman 70.3 in Bahrain. Zijn laatste tijd daar was 3.25.21 uur. Stel je voor dat hij diezelfde snelheid kan aanhouden, dan komt de Noor gewoon op 6.50.42 uur uit. Maar zo’n vaart zal het uiteraard niet lopen, hoewel het parcoursrecord van Tyler Butterfield op 7.44.01 uur toch wel vrij scherp staat. De Noor bereidde zich voor op 3 kilometer boven de zeespiegel in het Spaanse Sierra Nevada-gebergte.

Yvonne won twee keer Cozumel

Ironman Cozumel is aan haar dertiende editie toe. De wedstrijd werd drie keer gewonnen door Michael Weiss, de Oostenrijker. En wie denk je dat de beste triatlete in deze race was? Juist, onze eigen Yvonne van Vlerken. De eerste twee edities van Cozumel won de vaderlandse toptriatletee (2009 en 2010). Daarna is het geen enkele vrouw meer gelukt de race twee keer te winnen. Wel was het de enige Ironman/hele ooit waar Nicola Spirig aan mee deed. Ze won ‘m in 2014.  Vorig jaar was het een agegroup-only race met paratriatleet Thomas Fruhwirth als overall-winnaar. Twee Belgische overwinningen dankzij Rutger Beke en Frederik van Lierde. Bas Diederen werd trouwens schitterend tweede in 2012.

Overigens is het nog geen uitgemaakte zaak dat Kristian Blummenfelt meteen gaat winnen. Michael Weiss probeert het voor een vierde keer, de Zweed Patrik Nilsson is er ook en verder Cameron Wurf, Ruedi Wild, Andreas Raelert, Arnaud Guilloux, Pieter Heemeryck, Pamphiel Pareyn, Vijf Nederlanders stonden in geschreven. Het zullen er vier worden, want Evert Scheltinga heeft zijn plannen gewijzigd, Hij is op zijn vertrouwde trainingsstek in Stellenbosch, Zuid-Afrika. In de AG-ers doen Wsely Boer (39), Cathalijne Huis in ’t Veld (42), Addie Wetzels (45) en Inge Wiersema mee.

Bij de vrouwen ook een mooi veld. Kersvers Florida-winnares Heather Jackson probeert het twee weken later opnieuw, net als Skye Moench die dus revanche kan nemen. Daarnaast ook 2019-winnares en parcoursrecordhoudster Carrie Lester, Sarah Crowley, Sara Svensk, Angela Naeth, Michelle Vesterby, Alexandra Tondeur, Jen Annett enzovoorts.

Ironman Zuid-Afrika met Evert en Michiel

Na een rustig weekend is het plots weer flink raak, want naast Cozumel zijn ook de Ironmans van Zuid-Afrika en Arizona. In Neslon Mandela Bay dus wel Evert Scheltinga aan de start bij de pro’s. De nummer vier van het laatste WK neemt het op tegen onder meer Sebastian Kienle, Nils Frommhold, Rasmus Svenningsson, Jesper Svensson, Sam Laidlow, Antony Costes en outsider Bradley Weiss, die daarna doorreist naar Maui (zie onder). Oud-winnaars Clemente Alonso en Kyle Buckingham doen opnieuw mee. Naast Evert staat voor Nederland ook Michiel de Wilde aan de start van deze Ironman. Het wordt na Klagenfurt en Lake Placid de derde Ironman dit seizoen voor Michiel. Eentje waar hij zich graag vooraan wil laten zien.

Ruth Astle wordt als belangrijkste kandidate voor de Zuidafrikaanse Ironman-titel gezien. De Britse debuteerde een maand geleden met winst op de Ironman Alcudia op Mallorca. U weet wel, de race die voor IM nog een vervelend staartje kreeg met alle troep op het parcours waar de autoriteiten nog wel een rekening van betaald willen zien. Of Astle ook een ‘litteraar’ was, weten we niet. Ze neemt het aan de Zuidafrikaanse kust op tegen Manon Genet, Immogen Simmonds (nieuwe poging na haar inzinking in Florida), thuisfavoriet Anna Watkinson en de Amerikaanse Lauren Brandon. Leanne Fanoy stond ook inschreven, maar heeft zich terug getrokken.

Twee – of eigenlijk vier – pro startvelden. Dat betekent dat er geen ruimte meer is voor een derde. Ironman Tempe in Arizona moet het dus met alleen agegroupers stellen. Bijgevolg bestaat het startveld vrijwel geheel uit Amerikanen. Nederlandse triatleten hebben we tot dusverre in de lange startlijsten niet kunnen ontdekken.

Flora Duffy gaat voor zesde wereldtitel op Maui

Een andere interessant moment is het laatste WK van dit jaar op 5 december. Aan de 25e jubileumeditie wordt deelgenomen door de regerend wereldkampioenen Flora Duffy en Bradley Weiss. Duffy is, net als Blummenfelt zowel Olympisch als wereldkampioen. Op Maui gaat ze overigens ook al voor haar vijfde XTerra-titel. Buitengewoon knap van de Bermudaanse, die de rest van het jaar niet tot nauwelijks op haar ATB fietst of aan crosslopen doet.

’s Werelds enige triatlete, die een eigen dag naar zich vernoemd kreeg in eigen land krijgt het op het Hawaii-eiland niet cadeau. World Triathlon-wereldkampioene Loanne Duvoisin doet mee net als haar voorgangers Eleonora Peronicini. En eveneens vijfvoudig XTerra wereldkampioene Melanie McQuaid hoopt wellicht dat ze nog 1 streepje voor blijft op Flora. Maar dan moet ze wel winnen.

Duffy blijft daarna nog een aantal weken op Maui, waar ze uitblaast van een pittig seizoen en de kerstdagen zal doorbrengen. Bradley Weiss doet dus eerst de Ironman in eigen land en gaat dan zijn titel verdelen in een ijzersterk veld met zevenvoudig wereldkampioen Ruben Ruzafa en andere voormalige kampioenen als Rom Akerson, Mauricio Mendez, Josiah Middaugh, World Tri-WK Arthur Serrieres en zelfs de winnaar van Olympisch brons Hayden Wilde.

Terug naar eigen land. Ik had me trouwens vergist in de datum van crossRBR Pijnacker, want die stond pas aanstaande zondag op de rol. Helaas gaat ze niet door, zoals ook de veel grotere Zevenheuvelenloop (30.000 deelnemers) vandaag is gecanceld. Want ja, we zitten weer in de hoek waar de coronaklappen vallen.

Geen triathlon Vroomshoop meer

Ook minder goed nieuws van twee organisaties. Na elf edities valt het doek voor triathlon Vroomshoop. Opmerkelijk, want de organisatie werd in de loop der jaren steeds ambitieuzer. De teamcompetities kwam erbij, een halve afstand en er lag vorig jaar zowaar een serieus plan voor een nieuwe hele triathlon in Nederland. Die ging vanwege Covid-19 niet door en ook dit jaar sneuvelde het evenement. In de tussentijd stapten enkele bestuursleden op, is de werkdruk toegenomen en ook alle regelgeving, die tegenwoordig bij de organisatie van een sportevenement komt kijken gaven aanleiding om het bijltje erbij neer te leggen. Jammer.

Noordoostpolder hoopt op opvolgers

In Emmeloord is de witte vlag nog niet gehesen, maar ook de Fit Fun Triathlon Noordoostpolder hangt aan een zijden draadje. Voor een negende editie was voorzitter Kerst Beuckens niet meer te porren. Corona en het opstarten van een eigen bedrijf deden hem besluiten een stapje terug te doen. Ook andere bestuursleden vonden het welletjes. Als er niet voor het einde van dit jaar opvolgers zijn gaat er een kruis door het evenement. De triathlon was bijzonder vanwege het fietsparcours op de provinciale weg N50 tussen Emmeloord en Ens. De laatste uitgave in 2019 trok zelfs duizend deelnemers. Beuckens c.s. hopen vurig dat ze hun enthousiasme alsnog over kunnen dragen aan nieuwe mensen. Draaiboeken liggen klaar, de N50 mag opnieuw gebruikt worden enzovoorts. We vermelden hier het mailadres waar belangstellenden terecht kunnen in de hoop dat ook volgend jaar Noordoostpolder een triathlon behoudt: voorzitter@triathlonnoordoostpolder.nl

Vorig jaar moest de race geannuleerd worden vanwege Covid-19.

Chris in de rekenboeken

We sluiten af met een opvallende, bijzondere en grappige ontdekking van Chris Brands in een rekenboek van de basisschool. Aan de hand van de uitslag van de triathlon in Almere krijgen de leerlingen een aantal vragen/rekensommen voorgelegd. Zo worden onze toekomstige rekenaars, wiskundigen en accountants via Chris en de Almeerse triathlon wegwijs gemaakt in de cijfertjes. Leuk!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.