Ouders doorbreken stilzwijgen en doen oproep voor veilig en eerlijk sportklimaat – WTJ 2095

MAANDAG – De slachtoffers van misstanden bij het NTC hadden tot nog toe vijf gezichten: Charissa Zijlstra, Renate Timmerman, Youri Severin, Maaike Caelers en Maikel Zuijderhoudt. Anderen zwegen of gaven op anonieme basis informatie door. Angst is in mijn vak een slechte raadgever en het is moeilijk om me te verplaatsen in de angstcultuur, die kennelijk anno 2021 ook na de vele publicaties nog steeds heerst in het ooit zo familiaire triathlonwereldje.

Gelukkig komt er wat beweging in en hebben de ouders van Niek, Maya, Maaike, Davy, Hugo, Bas, Britt, Iza, Charissa, Maikel en Finn besloten uit de anonimiteit te treden. Daar is – vreselijk genoeg – moed voor nodig. Zij hebben een statement opgesteld, wat vanmiddag naar de collega’s van 3athlon.nl is gestuurd en vanavond naar ons met het verzoek de inhoud te plaatsen. Onder de noemer ‘sterkte in de verdere strijd’ doen we dat integraal.

Een paar schokkende trefwoorden licht ik er uit: DIEPGEWORTELDE ANGST; IN HET GAREEL LOPEN; AAN HUN LOT OVERGELATEN; ONDERMIJNING VAN MAATSCHAPPELIJKE TOEKOMST; GEBRAINWASHT; DOOFPOT….. En nee, dit gaat niet over de slavernij uit de 17e eeuw!!

Creëer een veilig en eerlijk sportklimaat voor onze kinderen

Wij als ouders van triatleten die in aanraking zijn geweest met NTC Sittard, willen de onderzoeksbevindingen betreft de sociale veiligheid bij het topsportprogramma van de NTB graag aanvullen. Het onderzoek richt zich op het heden en op sporters in het topsportprogramma. Terwijl het beleid van de NTB impact heeft op een veel groter groep atleten.
Wat onze kinderen is overkomen kunnen we niet meer terugdraaien. We kunnen echter wel meehelpen om te zorgen dat de huidige en toekomstige triatleten plezier behouden in de sport. En dat er een veilig en eerlijk sportklimaat komt waarin alle kinderen die ambitie in de triatlon sport hebben, een eerlijke kans krijgen om zich te ontwikkelen op zowel sport- als ook op maatschappelijk gebied.

Angst zit diepgeworteld bij ouders en atleten
Zelfs nu, na de diverse publicaties over het wanbeleid binnen de NTB durven sommige atleten en ouders hun ervaringen niet openbaar te delen vanwege de eventuele consequenties voor de atleten. Deze brief is daarom ondertekend door beperkte groep ouders. Maar wordt ondersteund door veel meer ouders die anoniem willen blijven. Dit toont aan hoe diepgeworteld de angst is voor consequenties vanuit de NTB.

Grote groep atleten verloren hun passie en plezier
De verhalen die nu naar buiten komen behoren niet tot het verleden. Het vindt nog steeds plaats. Het zijn geen incidenten. Sommige ouders hebben hun kinderen al op 15-jarige leeftijd aan de NTB toevertrouwd. Met de verwachting dat de NTB de beste plek is voor hun kinderen om zich te ontwikkelen. Dat er een
professioneel team hun gepassioneerde kinderen zal helpen het beste uit zichzelf en de triatlonsport te halen. Sommige van deze kinderen gaven het op en hadden hulp nodig om hun leven weer op te pakken. Andere jagen nog steeds hun droom na en proberen in het gareel te lopen van de NTB met de hoop dat ze een eerlijke kans krijgen om zich verder in triatlon te bekwamen.

Degene die zich niet willen conformeren aan het NTB-regiem krijgen geen enkel support.
Ze worden aan hun lot overgelaten en krijgen geen begeleiding en ondersteuning meer. Tevens worden ze niet meer opgesteld voor internationale wedstrijden of komen onderaan de wachtlijst te staan. Hun talentstatus wordt zonder overleg ingetrokken, met alle consequenties van dien voor de atleten en hun studie. Deze kinderen hebben geen mogelijkheid gekregen om meer uit hun passie te halen.

Een grote groep jeugd en junioren die met enthousiasme bij de NTB ging trainen verloor hun passie en plezier in triatlon.
Ze gaven hun ambitie op om op hoger niveau te komen. NTB ondermijnt de maatschappelijke toekomst van onze kinderen. De NTB heeft onze kinderen gebrainwasht dat sport prioriteit 1 moet zijn. Studeren is niet belangrijk. Zelfs als je de capaciteit hebt, dan nog word je ontmoedigd om te studeren. De kinderen worden gestimuleerd om een makkelijke studie te kiezen, want sport en studie combineren kan/mag niet volgens de NTB.

Hoeveel sporters in Nederland kunnen hun boterham verdienen met sport?
Het is niet reëel en ook onverantwoordelijk om onze kinderen op jonge leeftijd de weg naar een fatsoenlijke maatschappelijke carrière af te sluiten. Zeker gezien het feit dat het mogelijk is om de triatlontop te bereiken ook na je studietijd. Ouders hebben geen vertrouwen in de directie, coaches en staf. De reactie van directeur Rembert Groenman naar aanleiding van de onderzoeksresultaten naar de interne veiligheid bij het NTC stemt ons als ouders niet gerust.

Met het opstappen van het NTB bestuur zal er weinig veranderen.
De directeur en technisch directeur Adrie Berk zijn verantwoordelijk voor het beleid en uitvoering. Zij hebben een staf om zich heen verzameld die uitvoert wat zij bepalen. Ze hebben jarenlang de klachten genegeerd en in de doofpot gestopt. En wassen nu hun handen in onschuld. Wij hebben geen vertrouwen dat er genoeg zal veranderen als de NTB-directie aanblijft. Verder vinden we dat de positie van de coaches en staf binnen het NTC niet houdbaar is, gezien de resultaten van het onderzoek.

De aankondiging van de technisch directeur dat hij zijn taken neerlegt is een prima ontwikkeling.
Echter zijn vertrek uitstellen tot er een opvolger komt, heeft volgens ons geen toegevoegde waarde. Verder hadden we in het persbericht excuses verwacht. De cultuuromslag die nodig is om een veilig en eerlijk sportklimaat voor de huidige en toekomstige atleten te creëren, kan alleen bereikt worden met een nieuwe lichting directie, coaches en staf. Wij ouders zijn bereid om mee te werken met de nieuwe bestuurders aan fundamentele oplossingen om de jeugd te ondersteunen het beste uit zichzelf en de triatlonsport te halen.

Namens,
Frank Heldoorn, Moniek Kingma Schippers, George Kingma, Wim Caelers, John en Hellen Heijsteeg, Rob Kwaaitaal en Elma Roosen, Rene de Waal, Judith Hendriks, Duco en Astrid Zijlstra, Chris en Lida Zuijderhoudt, Frank en Mei-fen Timmermansm Roger Stienen
En anonieme ouders…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.