Maarten zwemt Elfstedentocht in Dokkums bad; Han vinkt ook Overijssel af; SLT en World Triathlon – WTJ 2108

WOENSDAG –  Als Maarten van der Weijden ons vraagt een beetje reclame te maken voor zijn activiteiten, wie zijn wij om daar niet in mee te gaan? Zijn enthousiasme om activiteiten te blijven ontplooien werkt aanstekelijk. En ook al zijn het even geen triathlons, afgaande op de reacties die we op verhalen met Maarten krijgen blijven ook onze lezers hem graag volgen.

Van Eindhoven naar Dokkum

Het is ook niet niks wat hij allemaal presteert natuurlijk. Olympische titel Beijing, Wereldrecord 24 uur achtereen zwemmen, Elfstedentocht zwemmend en afgelopen zondag weer dat nieuwe record: 32 uur en 7 minuten tegen de stroom in zwemmen. Dat is zo’n 1,5 minuut per 100 meter, ga d’r maar aan staan. Het bad stond opgesteld in Eindhoven en voor zijn goede doelen (in dit geval onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking) werd 15.000 euro opgehaald.

Doelstelling was echter in dit geval 50.000 euro op te halen. Maarten legde deze week bij Op1 uit dat het bedrag prachtig was, maar dat het in deze tijden ook niet eenvoudig is om publiek/donateurs goed bij de acties te betrekken. Niet getreurd, want Maarten gaat gewoon weer een nieuwe onderneming starten.

Terug naar zijn geliefde Friesland, waar de endless pool wordt opgesteld in Dokkum, een van de Friese Elfsteden. Maarten gaat er opnieuw 200 kilometer afleggen, maar dan op 1 punt, in 1 stad, in dat bad. Dus niet langs alle Elfsteden. Het mooie is dat er een bad naast komt te staan en iedereen kan meezwemmen. Het evenement is van 10 tot en met 13 december. Er is beperkt plaats om mee te zwemmen. Aanmelden kan via mvdfoundation.nl

Han Poppema heeft zijn elfde hele voltooid; finale in Utrecht!

We gaan naar een andere avonturier. Han Poppema. Want zoals we vorige week in het overzicht van zijn tien eerdere hele triathlons in het project TwaalfTwintig al aankondigden, stond zaterdag Overijssel op het programma. En ook die voorlaatste triathlon is geslaagd.

Het begon allemaal weer in alle vroegte, 20 november om 5 uur. Herfstig dagje maar toch nog redelijk temperatuurtje. Kalm water. Co zit op de sup en het team loopt langs de kant mee. In het verslag op de speciale site worden een keer alle begeleiders en meezwemmers, -fietsers en -lopers genoemd. De fietsrit van wederom 180 kilometer (een afstand waarmee je vanuit Utrecht alle provincies in Nederland kunt raken) eindigde wederom op een bijzonder plek: het stadion van Heracles in Almelo. Han heeft overal zo zijn connecties, die dit mogelijk maken.

Wissel in Heracles-stadion

Onderweg liggen er toch al een paar heuvels in het parcours, maar de wind heeft ie wel in de rug. Toch gaat het met 33 gemiddeld naar het stadion van de favoriete club van Tom Egberts. Het WOW-moment is daar als de grasmat bereikt wordt. Weer iets bijzonder meegemaakt. Er volgt een rondleiding en in de persruimte wordt nog even de microfoon gehanteerd voor een eerste analyse van de ‘Elfde van Han’.

Het avontuur gaat verder. Han wisselt op de middenstip geeft gastheer Colin een TwaalfTwintig shirt, waarop ’s avonds alle Heracles-spelers hun handtekeningen plaatsen. Binnenkort veilt de organisatie het voor het goede doel, de frames voor Stichting Gehandicapt Kind.

De marathon eindigt in triathlonmekka Holten, waar ook weer kennis woont voor een afsluitende gezamenlijke maaltijd. Maar eerst nog die 42 kilometer. Onder meer door Salland en uiteraard de beklimming van de Holterberg. Het is al donker, dus de ATB-ers wachten Han op en het koelt die avond behoorlijk af. Regen erbij maakt het pittig. In de afzink naar Holten gaat het weer soepeltjes en zo komt ook aan nummer Elf een eind. De apotheose is op 12-12-2021 met start in Woerden en finish in zijn Woerden. Hopelijk maken de omstandigheden het mogelijk om er iets speciaals van te maken.

Ook E-sports Triathlon is straks WK-waardig

Alsof er al niet genoeg wereldtitels in de multisport te verdelen zijn, komt er volgend jaar weer eentje bij. Corona heeft vooral de wereld van e-sports een boost gegeven. Dat hebben we gemerkt met de Zwift-wedstrijdjes en ook Super League Triathlon deed volop mee aan wat bijna een nieuwe rage werd. De Rotterdam Arena Games waren er, dichtbij huis, een fraai voorbeeld van. Ook Londen kent deze vorm van triathlon.

Super League Triathlon en World Triathlon gaan nu een stap verder met dus een WK E-sports triathlon. De Belg Michael d’Hulst, grote meneer bij SLT gelooft heilig in de formule. Hij ziet er zelfs op den duur een Olympische status in. Maar ook Marisol Casado, president van World Triathlon staat geheel achter de plannen, die in elk geval in tijden van bijvoorbeeld een pandemie meer wedstrijdzekerheid bieden. Waar het WK en/of overige wedstrijden worden gehouden, maken beide organisaties weldra bekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.