Powerman Arizona; Americas Cup Villarrica; Preview op IM 70.3 Dubai; Woest Sport bij In de leiderstrui – WTJ 2205

MAANDAG – Tamelijk anoniem is ook het Powerman-seizoen op gang gekomen. De duathlon in Fountain Hills valt voor veel duatleten nog te vroeg of ligt te ver uit koers. Een paar jaar terug vloog de Fransman Gale le Bellec er nog heen en was meteen de snelste. Nu was er behalve 1 Australier en twee Mexicanen niemand van buiten de Verenigde Staten. Maar die ene Ozzi was wel de snelste. Matt Smith in het verleden twee keer tweede achter Nederlander Thomas Bruijns op de Powerman Malaysia was de snelste.

Hij bleef de Amerikaan David Guenthardt 4,5 minuut voor. De derde plaats ging naar diens landgenoot Ara Parseghian, maar dat al 14 minuten na de winnaar. Snelste vrouw was Rendy Williams. Zij had een makkie. Als zevende overall kwam ze over de finish. Vervolgens moest het publiek 27 minuten wachten op de nummer twee: Melanie Clark en liefst drie kwartier op nummer drie Sonia Sanchez Cuesta.

Wederom Messias en Baptista in Chileense race

Na de Chileense race in Vina del Mar, waarmee we mooie herinneringen van Danne Boterenbrood ophaalden, was het zondag de beurt de beurt aan Villarrica, eveneens in dat langwerpige land Chili. Het ligt vlakbij Pucon en is vernoemd naar de gelijknamige vulkaan. Voor Manoel Messias begint het jaar alvast goed met een tweede zege in de Americas Cup. Double Chilli dus. De Brazilianen maakten het succes compleet met een tweede plaats voor Miguel Hidalgo. Thuisfavoriet Diego Moya eindigde als derde. Voor Luisa Baptista verloopt 2022 zo mogelijk nog beter. Eerst won ze de Ironman 70.3 Pucon, vervolgens Vina del Mar en nu ook Villarrica. Triple Chilli dus. Emy Lagault uit Canada was wederom haar runner-up, het brons ging naar de Japanse Sarika Nakayama.

Het was wel even wennen voor de pakweg 50 atleten van het zwemmen naar het fietsen. Was de zwemwatertemperatuur nog 19,5 graden, voor de onderdelen op land koelde de temperatuur af tot 12,5 graad. Dat was voor de Zuidamerikaanse deelnemers toch even wennen.

De eerste Ironmans 70.3 in Pucon en Geelong waren al interessante wedstrijden met Javier Gomez, Luisa Baptisa, Sam Appleton en Lotte Wilms als winnaars. De eerste echt grote confrontatie volgt over krap twee weken: de altijd sterk bezette Ironman 70.3 Dubai. Op papier zijn de duels viervoudig winnares Daniela Ryf (op haar gloednieuwe Felt Prioriy Bike!) versus Laura Philipp en titelverdediger Daniel Baekkegard versus Kristian Blummenfelt zeer de moeite waard. Dat racemonster van de Zwitserse wordt pas in Dubai openbaar gemaakt.

 

Maar we zien ook Marten van Riel en Bart Aernouts aan de start. De Belgische nummer vier van de Spelen en voormalig nummer twee van Hawaii krijgen gezelschap van landgenoten Emmanuel Lejeune, Pieter Heemeryck en Siebe Meeus. Nederland is iets minder talrijk vertegenwoordig, maar Michiel de Wilde heeft de voorbije weken voldoende kunnen acclimatiseren in de Verenigde Arabische Emiraten dat hij er klaar voor lijkt.

De Fransen brengen Antony Costes, maar ook World Triathlon-atleet en oud Europees kampioen Pierre le Core in de ring. De Zwitserse Nederlander Jan van Berkel doet mee en dat geldt ook voor Per van Vlerken (D/NL), Leanne Fanoy (UAE/NL) en Frankie Sanjana (GB/NL). Bij de vrouwen verder nog de Duitse favorietes Carolin Lehrieder en Daniela Bleymehl. De nummer twee van vorig jaar, de Portugees Felipe Azevedo is er opnieuw bij.

Overigens naast Michiel de Wilde nog 24 Nederlandse agegroupers en ook best een paar sterke namen: Olaf van den Bergh bijvoorbeeld en Tim Soetens. Met eindtijden van 3.33 uur (Bart) en 3.58 (Imogen Simmonds) behoort de race tot de snelle parcoursen, al is die van Bahrain zo mogelijk nog sneller.

In de aanloop naar Dubai doen veel agegroupers eerst nog komende zaterdag mee aan de Ironman 70.3 in Muscat, Oman. Daar zijn in elk geval negen Nederlanders. Rob Coetzee is van die negen de enige, die een week later ook in Dubai uitkomt.

Tot slot: een mooi interview door Lex Kersten op de site Indeleidertrui.nl met Woest Sport over hoe je anno 2022 nog wel beter wordt van een hoogtestage.

https://www.indeleiderstrui.nl/idl-producties/tips-voor-je-trainingsschema-word-je-anno-2022-nog-wel-beter-van-een-hoogtestage

Redatrice Joelle Smeets in de hoogtekamer van Woest Sport

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.