Einde Ferro Mosae in Eredivisie dames na 8 jaar

Na acht mooie jaren heeft het Eredivisie damesteam van Ferro Mosae uit Maastricht besloten haar startplek komend seizoen niet meer in te vullen. Het huidige team, bestaande uit aanvoerster Sarissa de Vries, Rani Škrabanja, Sophie van der Most, Maya Kingma, Neiske Becks, Danne Boterenbrood, Kiara Lenaertz en Karlien Claus (aangevuld vanuit de eerste divisie met Eva Vanbrabant en Sophie Schmitz) heeft dit besluit afgelopen week bekend gemaakt.

Dit betekent dat de vertrouwde blauw-oranje-witte brigade niet meer in de voorste gelederen van de Eredivisie vrouwen terug te zien zal zijn. Reden hiervoor is dat het merendeel van de atleten een andere weg in gaat slaan, een aantal zullen mogelijk nog wel in de Eredivisie blijven maar dan onder de vlag van een ander team.

Het team kijkt terug op acht prachtige jaren, waarbij in totaal driemaal de landstitel werd veroverd in 2017, 2018 en 2019. Een unieke winning streak in de Eredivisie Triathlon tot dusverre.

Het Maastrichtse studententeam kwam in 2014 de Eredivisie binnen, destijds bestaande uit Heleen Zandstra, Kim van Wijck, Veronique Vasseur, Carcia Stegen, Marloes Verholt en later ook de Vries en een jaar later sloten van der Most en Škrabanja aan. Zij bleven uiteindelijk tot het einde verbonden aan het team, waarbij de Vries in totaal de meeste starts maakte voor Ferro Mosae. Ook Boterenbrood, Kingma, Anna en Tessa Witteveen en Eline Thijssen haakten hun karretje aan en zo groeide het team verder tot een ijzersterk collectief.

In 2016 bezorgde Boterenbrood Ferro Mosae haar eerste individuele Nederlandse titel over de Olympische afstand en uiteindelijk zouden er nog drie titels volgen (De Vries in 2018 en 2019, Kingma dit jaar). Ook op het NK Sprint werd door de Vries tweemaal de Nederlandse titel veroverd in 2018 en 2019.

Belangrijker misschien nog wel dan deze overwinningen was het plezier waarmee de groep elkaar altijd vond en de geoliede machine die ontstond zodra het startschot ging. Mede door de uitgebreide ervaring van de teamleden verliepen de teamtriathlons en relays altijd gesmeerd en was het voor iedereen een genot om gezamenlijk te racen. Het team hield de regie altijd in eigen hand en had, ondanks de soms wat nonchalante uitstraling, altijd de focus op de winst. De mix van ‘oudgedienden’ en jonge aanwas maakte het ook tot een ideale plek voor de nieuwelingen om te groeien.

Het team heeft vele mooie herinneringen verzameld en sluit het hoofdstuk met een dikke glimlach af. Speciale dank is er voor Ferro Mosae en de Universiteit van Maastricht, die het team altijd hebben ondersteund. Daarnaast bedankt het team OrthoVision, Edo van der Meer en Maarten Strijbosch voor hun begeleiding in de afgelopen jaren.

Als Trikipedia en speakers hebben we genoten van dit team en wensen de dames nog heel veel succes toe.
Onderstaand nog een paar prachtige FM-plaatjes uit de afgelopen jaren.

 

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.