Cross duathlon De Peel (29/12/22); voor teams zijn er nog enkele startbewijzen.

Eurosport collega en bekend wielrenster Sanne Van Paassen en haar team hebben op de voor hun traditionele datum (29 december)  opnieuw een crossduathlon op de planning staan. De inschrijving voor individuele atleten is inmiddels vol, maar er zijn nog startplaatsen voor teams.

Dit jaar zal de Cross Duatlon De Peel plaats vinden op het prachtige terrein van de Green Valley Estate in Deurne. Deze prachtige locatie is gelegen aan het Zandbos en vandaar uit gaan de atleten meteen de bossen in. Het parcours zal dus geheel off-road zijn.

De afstanden die worden afgewerkt zijn: 7 kilometer lopen, 20 kilometer fietsen en 3,5 kilometer lopen.
Alle info vind je hier.

Overzicht van het programma:
8:30   uur start inschrijving
10:00 uur start teams
12:45  uur start solo

De eerste editie, die voor aanvang van de Corona perikelen in 2019 plaatsvond en destijds de naam Cross Duatlon Asten droeg, kende haar episch centrum in Ommel. Met ruim 300 deelnemers, evenzoveel toeschouwers en veel napret vestigde het evenement haar naam op de nationale cross duathlon kalender.

In de aankomende editie hoopt de organisatie op eenzelfde scenario vanaf Green Valley Estate, waarbij de korte afstand komt te vervallen en er nog meer ingezet zal worden op de laagdrempelige duo- en trio (bedrijven-)competitie.
Een sportief feest voor ieder niveau. De organisatie wil met de teamcompetitie, waarvan het startschot wordt gegeven om 10.00u, een wedstrijd neerzetten die toegankelijk is voor alle niveaus. Een kleine basisconditie kan al voldoende
zijn om samen met vrienden of collega’s het jaar sportief te eindigen. Met een afstand van zo’n 7 kilometer hardlopen over een uitgezet parcours vanaf Green Valley Estate door het Zandbos, start de (eerste) hardloper. Na deze winterse crossloop is het de beurt aan de mountainbiker van de vriendenclub of groep collega’s. Een gevarieerd parcours van ca. 20 kilometer door het Zandbos biedt een mooie uitdaging om de benen te testen op het stalen of carbonnen ros. Volgens
medeorganisator en fervent moutainbiker Bastin van Alten, die verantwoordelijk is voor het parcours; “een ronde waar je je PK’s prima kwijt kunt maar je ook het verschil kunt maken met stuurmanskunsten”. Na het terugplaatsen van de fiets in het zogeheten parc fermée (wisselzone) wordt de laatste loper, of enige loper in het geval van een duoteam, aangetikt om de laatste 3,5 loopkilometers te volbrengen.

Om 12.45u wanneer de duo- en triowedstrijd ten einde is, is het de beurt aan de solo deelnemers. Deze sportievelingen zullen de eerder beschreven afstanden volledig zelfstandig af moeten leggen. Cross duatlon wedstrijden trekken multi-atleten uit het gehele land en tijdens de vorige editie stonden er zelfs Duitse en diverse Belgische atleten aan de start.

Medeorganisator en voormalig professioneel veldrijdster Sanne van Paassen uit Vlierden kende menig mooi finishmoment in haar carrière en had dat wel willen herbeleven op 29 december aanstaande. “Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op alle deelnemers aan Cross Duatlon De Peel. Ik weet namelijk hoe de finishstraat eruit gaat zien en kan je zeggen dat dat een mooi tafereel wordt!  Toeschouwers hebben vanaf het horeca-terras en de horecagelegenheid van Green Valley Estate een prachtig uitzicht op de finish en kunnen hun eigen helden dan ook enthousiast binnenhalen. Het is dat ik samen met mijn organisatievrienden het reilen en zeilen te verzorgen heb die dag, anders had ik zeker meegedaan!”, aldus een breed lachende Van Paassen.

Duursport wordt vaak geassocieerd met een flink uithoudingsvermogen. De drie Astense leden van Triathlonvereniging De Punderman en organisatieleden Ton van Empel, Rob Spee en Hans Jeronimus herkennen en erkennen deze associatie. Jeronimus geeft aan dat juist daarom laagdrempeligheid een belangrijke drijfveer voor de organisatie is. “We willen de Peelregio sportief verbinden en zelfs de niet-sporter via de vriendengroep of collega’s enthousiasmeren de eerste stap te zetten. In driemaanden tijd kan iedereen toewerken naar 3,5 kilometer hardlopen. Mensen zullen zien dat sport verbindt en dat sporten je een goed gevoel geeft. Ons doel is daarmee misschien wel groter dan hetgeen plaatsvindt op de wedstrijddag zelf”. Van Empel vult aan; “Daarom hopen we dat veel bedrijven zich weer verenigen en de sportieve uitdaging aangaan. Je zag tijdens de vorige editie dat er geen teambuildingsactiviteit tegenop kan. Collega’s die elkaar aanmoedigen, de baas die zich mee in het zweet werkt, samen de finishlijn passeren en proosten na afloop.

Het sportieve deel vormt natuurlijk de hoofdmoot van de dag. maar daarnaast besteed de organisatie van Cross Duatlon De Peel in samenspraak met Baroef en Green Valley bovengemiddeld aandacht aan het algehele sfeerbeeld. Deurnenaar en medeorganisator Rick Struik legt uit; “Aangezien we bedrijventeams en vriendengroepen willen uitdagen om deel te nemen, willen we meer bieden dan bij de gemiddelde duatlonwedstrijd gebruikelijk. Dus niet; sporten, omkleden en snel naar huis maar juist een gezellige ambiance creëren waardoor we met zijn allen willen blijven hangen. We zijn daarmee met de samenwerking met de eigenaar van Green Valley Estate, horecafamilie Van den Eijnden, natuurlijk met onze neus in het paardenvet gevallen. Zij weten hoe de koffie smaakt en hoe een pilsje getapt moet worden. Met een speaker en DJ gaan we de sfeer er tijdens en na de race wel in krijgen. Als je een mooie voetbalwedstrijd hebt gespeeld of gezien dan wil je de derde helft met je vrienden toch ook niet overslaan?”

10 december is er gelegenheid het parcours te verkennen in Deurne.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.