Extreme uitdagen, zoals Jonas – Forrest Gump – Deichmann en Rait Ratasepp; terug naar Black Lake Montenegro – WTJ 2119

ZATERDAG – De exoten onder de triatleten (sommigen spreken van idioten, maar ieder zijn ding) zijn weer klaar met hun missies. Jonas Deichmann zwom, fietste en liep de wereld rond in 426 dagen. Iets langer dan in het boek van Jules Verne dus (80). En vrijdag kwam Rait Ratasepp uit Letland tot zijn nieuwe wereldrecord: 60 dagen achtereen legde hij op Fuerteventura ene hele tirathlon af.

Hoe leuk?

De 34-jarige Duitser wordt inmiddels beschouwd als de meest extreme sporter op aarde. In totaal 429 dagen onderweg en daarin 450 kilometer gezwommen, 21.000 kilometer gefietst en 5060 kilometer gelopen. Hoe leuk is dat? Hij trok door achttien landen, maar kon bijvoorbeeld niet wachten om Siberië te zien. Tja, je bent extreem of je bent het niet. Hij kon trainen in een koude kamer van de Duitse spoorwegen bij -23 graden Celsius om aan de Siberische temperaturen te wennen.

Voor het zover was, begon hij in september vorig jaar eerst vanuit Munchen aan een fietstocht schuin door Europa richting de Adriatische Kust. Daar stond het zwemmen op het programma. In 54 dagen tijd legde hij 450 kilometer af. Aangekomen in Dubrovnik ging het fietsavontuur weer verder: 17.000 kilometer door de Oekraine en Rusland. Het was er inderdaad extreem koud en door sneeuwstormen. Aan de oostkust nam hij de boot naar Mexico. Als een tweede Forrest Gump liep hij van Tijuana naar Cancun, ruim 5000 kilometer. Dat alles in 117 dagen.

Tenslotte de Europese etappe. De Atlantische Oceaan over ging aan boor van een zeilboot. Dan vanuit Lissabon via Barcelona en de Mont Ventoux richting Munchen, waar hij dus 429 dagen later van zijn 120-voudige triathlon around the world terugkeerde. Deichmann eerste reactie: ,,Het was een ongelofelijk avontuur met veel ups en downs, maar nu ben ik vooral blij dat ik er ben. En toch heb ik volop genoten zelfs met het improviseren door de pandemie.”

Lange fietstochten maakte de Duitser al eerder. In 2017 was hij de eerste om Eurazië helemaal door te steken met de fiets. Een jaar later fietste hij in 97 dagen de Verenigde Staten door zonder een dagje rust. In 2020 beëindigde hij het Cape to Cape Adventure in Zuid-Afrika, een fietstocht van zo’n 18.000 kilometer van Noord-Kaap naar Kaapstad. What’s next? Deichmann gaat lezingen geven, er komt een documentaire en hij heeft een boek geschreven: ‘Das Limit bin nur Ich’.

Zestig keer dezelfde hele

Rait Ratasepp had iets meer zekerheden in gebouwd. Zo legde hij al zijn triathlons op hetzelfde parcours op Fuerteventura af. Zes in totaal met een gemiddelde eindtijd van 10 uur en 57 minuten per hele. Dat laatste is des te knapper als je weet dat hij nog werd aangereden tijdens zijn recordpoging en een aantal dagen op een geleende fiets de 180 km. aflegde. Eindtijd van alle 60 opgeteld: 657 uur en 40 minuten. Het zwemmen was steeds in een 50 meterbad Playitas/Fuerteventura. Dat was wel zijn minste onderdeel: 1.15 uur was zijn snelste 3,8 kilometer.Fietsen ging al iets makkelijker: 5.43.33 uur, maar de marathon van 3.05.53 uur spreekt het meest tot de verbeelding. Overall kwam hij in die 41e hele van hem tot 10.28.07 uur. De snelste van alle zestig.

Het blokje ‘vergeten uitslagen’ bestaat dit keer uit drie races, allen uit het tweede septemberweekend. Toen lag de focus in ons land op zowel het WK Almere als XTerra Ameland. Maar in Montenegro werd ook een Extreme triathlon over de volledige afstand afgelegd. In Zabljak om precies te zijn. Deze zogeheten Black Lake Xtreme heet ook zo omdat de deelnemers in het pikkedonker te water gaan. De race trok 27 deelnemers en werd gewonnen door de Oostenrijker Christian Almer in 13.18.49 uur. Twee jaar terug won hij ook al de Slovak Extreme. De Tsjech Lukas Pazdera finishte 27 minuten later als tweede, de Pool Maciej Adamczyk haalde brons in 14.10 uur. De Oekrainse Anastasiia Romanets kwam tussen de XTreme-banners na 15.21.15 uur binnen, daarmee zesde en snelste vrouw. Ruim een uur later volgde Neira Odobasic uit Bosnie-Herzegovina. Dik drie uur na de winnares was de nummer drie, toen het wederom pikkedonker was, binnen: Anna Szabo uit Hongarije.

En jawel, twee Nederlanders. Berjan Bolks uit Hengelo debuteerde op de hele als zevende in 15.50.30 uur. Zijn belevenissen deelt hij binnenkort hier op Trikipedia. Richard Druppers heeft meerdere Xtreme triathlons gedaan. De Rotterdammer finishte als 20e in 20.36.40 uur. Da’s bijna een volledige dag!

Een andere Extreme Triathlon was de Starvation Extreme in Park City, Utah. Paxton Patey won in 17.05 uur. Jennifer Bentley werd tweede in 17.18 uur en liet nog een tiental mannen achter zich. Dennis van de Grift viel als enige Nederlander uit. De Infintri halve triathlon in het Spaanse Almassora was ook rond die tijd. De Spanjaarden Pablo Cueto Gomez en Karlota Perurena Rodriguez wonnen in resp. 3.54 en 4.36. Enige Nederlander was Tim Ehlers op een 105e plaats in 5.21.25 uur. Totaal 140 deelnemers.

Dan gaan we nu klaar zitten voor Clash Daytona!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.