Toppers switchen tussen Daytona en Indian Wells; Debuut Jelle Geens; Menno haakt af; Preview IM Busselton – WTJ 2117

VRIJDAG – Wie er nu exact waar aan de start staan van het laatste grote triathlonweekend in 2021 wordt waarschijnlijk zaterdag en zondag pas duidelijk. Wie op de affiche van Clash Daytona kijkt, ziet wel heel veel sterke namen. Bijvoorbeeld ook die van Vincent Luis. Maar de Fransman gaat kennelijk toch voor zijn eerste Ironman 70.3. Niet aan de oostkust in Florida, maar de westkust in Indian Wells, California.

Ook Anne Haug is niet op het circuit van de partij, daar baalt ze zelf ook van. Maar ook de Duitse Hawaii-winnares is geen machine natuurlijk. Omdat ze aan de leiding staat in het Challenge Bonus-klassement was ze graag van de partij geweest in de Florida-race die nog wel meetelt voor dat klassement. Al kan ze volgens de insiders de eindzege niet meer ontgaan, zoals ook Sarissa de Vries haar tweede plaats niet meer verspeeld ondanks haar absentie. De nummer drie – Lucy Hall – is wel van de partij in Daytona. Bij de mannen staan in de tussenstand Patrick Lange, Frederic Funk en Pablo Dapena Gonzalez.

Indian Wells met het debuut van Jelle Geens

Mocht je gedacht hebben dat Ironman het onderspit zou delven voor het nieuwe Clash dan heb je het mis. Indian Wells op zondag heeft ook een topveld. Goed, geen Kristian Blummenfelt. Die zich al lekker aan het losrijden was op het circuit van Daytona. Maar wel Lionel Sanders, Miki Taagholt, Chris Leiferman, Igo Amorelli, Antony Coster, Thor Bendix Madsen, Benjamin Deal en….Jelle Geens. Zoals Marten van Riel een paar jaar terug zijn ITU-seizoen afsloot met een Ironman 70.3 in China zo grijpt de andere Belgian Hammer het seizoenseinde aan voor deze Indian Wells 70.3 IM. Je ziet dat vaker. Junioren die aan het eind van een sprint seizoen zich eens testen op de kwart. World Triathlon triatleten, die – nu er even niks op het spel staat – een halve uitproberen. En het is goed om Olympische atleten vaker op de langere afstanden tegen te komen. Dat was in de beginjaren met de Sydney en Athene-gangers veel minder. Nu is het ook niet alleen Jelle dus, maar ook de reeds genoemde ex-wereldkampioen Vincent Luis.

Tristan en Jorik wel, Menno niet

Onze Nederlanders starten trouwens onder de startnummers 38.Tristan Olij en 47.Jorik van Egdom. Geen Menno Koolhaas dus. Hij liep na de wedstrijd in Cascais een lichte knieblessure op en zette daarmee een punt achter het seizoen 2021. ,,Met de blessure gaat het de goede kant op, ik ben al plannen aan het maken voor 2022”, aldus Menno. Vincent Luis heeft trouwens nog een hoger startnummer (51) dan de Nederlanders, waarschijnlijk omdat hij pas deze week besloot te kiezen voor Inidan Wells. Dat geldt ook voor good-old Andy Potts met startnummer 86 nog recent aan het startveld toegevoegd.

Toegegeven, het vrouwenveld legt het af in California ten opzichte van de zaterdagrace in Florida. Favorieten in Indian Wells zijn Sara Svensk (wel heel sterk winnaar van Ironman Florida overigens), Tamara Jewett, Sarah Bishop, Grace Thek, Haley Chura en Chelsea Sodaro.

Ironman Busselton

Zondag ook de laatste 2021-race over de volledige afstand, de Ironman Western Australia in Bjusselton, u weet wel met die wereldberoemde pier en de huisjes daarop. Het is ook het laatste moment om nog sub-8 uur tijden dit jaar te realiseren, want ook Busselton heeft een snel parcours. Toch verwachten we niet dat het wereldrecord (wereldbesttijd als je dat liever leest) van Kristian Blummenfelt eraan gaat. De pro-lijst is klein. Tien mannen, waarvan negen Ozzies. Grootste kanshebber is Matt Burton, de nummer twee van 2019. De meeste tegenstand wordt verwacht van Tim van Berkel, die de race liefst dertien jaar geleden voor het eerst won en ook twee keer derde werd in 2017/2019. Een outsiders rol is weggelegd voor Steven McKenna, die zijn Ironman debuut maakt na vele successen op de IM 70.3. Bij de vrouwen zien we Kyle Simpson, Kate Bevilaqua en Sarah Thomas als favorieten.

Op de gelijktijdig te houden Ironman 70.3/halve afstand doet Andrew Charter mee. Zegt ons weinig, maar hij is wel een zilveren medaillewinnaar in Tokyo 2021. Niet op de triathlon maar met het Australische hockeyteam. Zoals het nu naar uitziet is Rutger ter Harmsel enige Nederlander aan de start.

Vier boeiende races dit weekend

Met Challenge Dayton, Ironman/Ironman 70.3 Busselton, Ironman 70.3 Indian Wells en WK XTerra Maui hebben we dus een leuk, spannend, boeiend triathlonweekend voor de boeg. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om virtuele Zwift-races te doen. En gelukkig kunnen later deze decembermaand de crossduatleten van de lange afstand hun hart ophalen: de Hel van Kasterlee gaat door. Zij het zonder publiek in de sporthal en met nog wel wat restricties. Maar gesport kan er.

Ook volgend jaar trouwens, want Ironman maakte deze week ook al weer drie nieuwe races bekend: San Juan Argentinië, Porec Kroatië en Tangier Marokko. Zo loopt Ironman inmiddels aardig tegen de 175 wedstrijden wereldwijd aan.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.